Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.08.2012.
10:47
Kurir rs A

Tri meseca čekaju pare za lečenje sina

Republički fond za zdravstveno osiguranje posle tri meseca nije uplatio novac za lečenje Borisa Duboše, obolelog od Gošeove bolesti, piše Kurir.

Tri meseca čeka na pare koje su već "odvojene" : Mali Boris zaslužuje lečenje
 

"Moj sin boluje od retke Gošeove bolesti. Prvi simptomi bili su kijavica, malaksalost, vrtoglavice, a onda je postao i anemičan. S vremenom mu se uvećala slezina, i sad u svakom trenutku može doći do untrašnjeg krvarenja. Supruga i ja sad čekamo nešto, a ni sami ne znamo šta. Znamo samo da terapija košta 100.000 dolara", reao je za Kurir Borisov otac.

Davor Duboka je u martu saznao da mu trogodišnji sin Boris boluje od ove retke bolesti. U Srbiji ima 42 osobe obolele od ove bolesti, a njegov sin je peto obolelo dete. Zbog kijavca, Davor ga je odveo na pregled u Tiršovu, gde su doktori mislili da je u pitanju leukemija.

"Posle analiza doktori su shvatili da treba uraditi biopsiju koštane srži. Nakon toga saznajemo da je u pitanju Gošeova bolest, a doktori nam saopštavaju da država ne finansira troškove lečenja ove bolesti", kaže Davor.

Prema njegovim rečima, posle ovog saznanja, komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je odlučila da se 130 miliona dinara odvoji za lečenje petoro dece obolele od Gošeove bolesti.

"Rečeno nam je da je novac odvojen, ali od tada je prošlo tri meseca i ništa. Znam samo da moj sin ne može da živi kao i njegovi vršnjaci. Ne razume zašto mu govorimo da pazi na stomak kada skače", kaže Borisov otac.

Kurir je kontaktirao i RFZO iz kog im je rečeno da če uskoro dobiti odgovor.

Šta je Gošeova bolest

 

♦ Metabolički poremećaj koji se ispoljava nakupljanjem masti u monocitno-makrofagnom sistemu (specifične ćelije imuniteta)

♦ Uzrok nastanka ove bolesti je nedostatak enzima glukocerebrozidaze

♦ Glukocerebrozid se nakuplja u koštanoj srži, jetri, slezini, plućima i drugim organima i doprinosi pojavi različitih smetnji

♦ Lečenje se sprovodi putem enzimske terapije, koja pokazuje dobre efekte na unutrašnjim organima, ali slabo deluje na pluća

♦ Hirurško lečenje podrazumeva uklanjanje slezine zbog velike opasnosti od unutrašnjeg krvarenja

Utorak 14.08.2012. 18:15
Država ne finasira mnoga lečenja, izdavanja lekova ne vredi ni spominjati.
Utorak 14.08.2012. 17:51
Da sam ja na vlasti ovakve operacije bi ible gratis....a hirurzi bi dobijali iz drzavnog fonda....koliko treba...ali jbg...nisam ja...niti bilo ko normalan...srecno Borise...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online