Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.08.2012.
02:36
Večernje novosti A

Radari "paze" da ministri ne idu u švaleraciju

"Mi smo vidljive uštede postigli još prošle godine kada smo u polovinu vozila postavili GPS sisteme, pa se u svakom trenutku zna gde su koja kola", objašnjava Novica Antić, direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, čije "usluge prevoza" koriste najviši državni funkcioneri, objašnjavajući ideju pokušaja zabrane zloupotrebe službenih vozila. Na taj način može da bude utvrđeno i kada državni službenici decu odvode u privatne vrtiće, šalju žene u šoping, ili, ne daj Bože, posećuju "prijateljice noći"...

Najviši državni službenici će morati da paze kako koriste službene automobile
 

U Upravi tvrde i da je, od kada je formirana nova Vlada, broj zahteva za korišćenje kola na nedeljnom nivou smanjen za trećinu, pa su veće i uštede benzina. Samo ministri, na osnovu uredbe vlade, mogu koristiti državna kola 24 sata, dok ostali moraju da upute zvaničan zahtev.

Iza ideje da se državna kola vidno obeleže, inače, stoji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je upozorio da u državi i dalje postoji velika zloupotreba službenih vozila. On je predložio uvođenje registarskih tablica u drugoj boji. Sva vozila koja pripadaju gradskoj upravi već imaju uočljive natpise, a od ukidanja dolazaka funkcionera na posao i odlaska sa njega službenim autom godišnje uštede su 100.000 evra.

Za premijere "BMW"

Najviši državni funkcioneri najčešće se voze u "audijima" starim pet godina, "folksvagenu", "škodi", "fijatu", a bivši premijer Mirko Cvetković koristio je dva blindirana BMW stara više od decenije. I aktuelni premijer Ivica Dačić koristi BMW, ali iz MUP.

 

ideja da službena vozila državnih funkcionera budu posebno obeležena, da bi se sprečile zloupotrebe i da bi građani mogli da prijave ako primete da se ona koriste u privatne svrhe, u Vladi je naišla istovremeno i na odobravanje, ali i na negodovanje.

"Tačno je da su tako moguće uštede, ali vidno obeležavanje službenih vozila moglo bi da izazove bezbednosne probleme", kaže Antić.

On objašnjava da u ministarstvima i pravosuđu ima ljudi koji obavljaju visokorizične poslove i obeležavanje njihovih vozila "bilo bi isto što i stavljanje mete" na njih.

Zato je Uprava pre dosta vremena prestala da nabavlja i rotaciona svetla, smatrajući da je dovoljno to što su kola funkcionera u pratnji policije.

Kontrolu kako se koriste automobili vrši svako ministarstvo kojem je auto dodeljen, tako što popisuje pređene sate. Podaci se kompletiraju u Upravi, a ona šalje mesečne izveštaje Generalnom sekretarijatu vlade.

Uprava, inače, raspolaže sa 309 vozila. Osim toga, i ministarstva imaju svoja kola, pa su procene da vlada ukupno ima više od 8.500 vozila, od čega najviše MUP. Ministarstvo odbrane poseduje oko 17.500 motornih i priključnih vozila opšte i specijalne namene.

Do raspisivanja izbora prosečan mesečni priliv novca u Upravu iznosio je 226 miliona, kada je smanjen za 75 miliona, što će potrajati do rebalansa budžeta.

Odmah po formiranju nove Vlade Srbije, počela je štednja. Ministarstvima je naloženo da drastično smanje kilometražu na službenim automobilima.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.08.2012. 07:52
Uz GPS sistem bilo bi dobro da se u te službene automobile ugrade i kamere u gepek. Imalo bi tu svašta da se vidi - šta ko donosi, a naročito šta i koliko odnosi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online