Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.08.2012.
21:44
Novostionline A

Dačiću, ministri se ipak vole!

I pre sastanka sa premijerom Ivicom Dačićem, najavljenog za četvrtak, lideri stranaka u vladajućoj koaliciji preuzeli su na sebe obavezu da porazgovaraju sa ministrima i državnim sekretarima iz svojih redova oko budućeg neformalnog “kodeksa ponašanja” državnih funkcionera, pišu “Novosti”.

Ako se bude poštovao koalicioni sporazum, nestaće nesuglasice. Ministrima jasno predočeno da nema nezamenljivih
 

Svaki lider ima zadatak da smiri uzavrele strasti i sa rezultatima izađe pred premijera. Međutim, “lopta je već spuštena” posle Dačićevog upozorenja da “neće tolerisati bilo kakve svađe u Vladi, pogotovo u javnosti”.


"Ko god misli da se svađa, predložiću njegovo razrešenje", oštro je poručio premijer.

Da je ovo upozorenje imalo efekta najbolje pokazuje stav ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića, koji je pre toga upao u oštru polemiku sa ministrom saobraćaja Milutinom Mrkonjićem oko uspešnosti preduzeća “Koridori Srbije”, zbog čega je premijer i reagovao.

"Dačić je u pravu kad kaže da treba da se dogovorimo i sve nesuglasice rešimo unutar Vlade", kaže Ilić za “Novosti”.  "Ako se bude poštovalo sve što smo utvrdili u koalicionom sporazumu, ako se bude tačno znalo šta ko radi i za šta je odgovoran, onda neće biti problema."

Ilić je “razmenu vatre” između sebe i kolege okarakterisao kao “mala istupanja” do kojih ne bi trebalo više da dolazi ako svi ostanu verni prethodnim dogovorima.

Specijalne mere

 

Sedam dana pre prepucavanja Ilić - Mrkonjić, buru u javnosti je izazvalo prisustvo ministra Sulejmana Ugljanina postavljanju spomen-ploče Aćif-efendiji u Novom Pazaru, čija je uloga u Drugom svetskom ratu sporna.

 

Na sednici Vlade oko ovoga ipak nije bilo verbalnih prepucavanja, a sve dileme biće rešene kada ministarstva pravde i kulture donesu mere koje će preduprediti da istorijski sporni događaji krnje jedinstvo, pišu Novosti.

"Odnosi sa premijerom i prvim potpredsednikom su izuzetno dobri, brzo se dogovaramo oko dnevnog reda, a usaglašena su i kadrovska rešenja, pa se ubuduće nadam jedinstvu u Vladi", konstatuje Ilić.

Da bi se to obezbedilo striktno će se primenjivati Zakon o Vladi, koji je prvi put izmenjen upravo posle sličnih nesuglasica u kabinetu Mirka Cvetkovića, u martu 2011. Verbalni sukob je izbio oko toga gde bi slovenačko “Gorenje” trebalo da investira - u Valjevo ili Zaječar, i to između ministra ekonomije Mlađana Dinkića i tadašnjeg državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića.

Posle intervencije premijera, obojica su napustila Vladu, a u to vreme se pričalo o donošenju “kodeksa ponašanja” ministara. On nikada nije formalno donet, ali je u Zakon u Vladi ubačen član 26 a, koji kaže: “Članovi Vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi Vlade, dužni su da u izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade.

Odluku Vlade dužan je da zastupa u javnosti i član koji je glasao protiv ili bio uzdržan. Informacije o radu Vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenom poslovnikom ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi ministar, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe koji daje informaciju.”

Ovaj član ostao je i u poslednjim izmenama Zakona i upravo na njega će se ubuduće pozivati premijer ako ne uspe da stiša sukobljene ministre. Postavlja se pitanje, međutim, da li bi ova Vlada možda ipak trebalo da završi ono što prethodna nije okončala - da donese kodeks.

"Kodeks ne može da škodi, ali je ipak presudno šta na tu temu kaže premijer, jer je on na čelu Vlade. Dačić je dobro odgovorio - svađe ne sme da bude u istom timu", kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Da je ovakav akt bespotreban smatra i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović:

"Svi smo odrasli ljudi i treba da vodimo računa o ponašanju više nego bilo koji drugi građanin. Građani nas gledaju i očekuju pozitivne promene. Ako nam je potreban dodatni zakon da bi pojasnili ono što se podrazumeva, onda nismo dorasli da se bavimo ovim poslom."

Da će kodeks biti suvišan kada se na ovonedeljnom sastanku s premijerom tačno razgraniče međusobne nadležnosti zaključio je i jedan od aktera cele priče, Velimir Ilić.

Ni u vrhu Vlade ne očekuju skoro ponavljanje sličnih situacija. Ministrima će biti ukazano na to kako sukobi krnje poverenje građana i rađaju dilemu koliko takva vlada može da traje, ali i jasno predočeno da parlamentarna većina nije “tanka” i da niko nije nezamenljiv.

Nedelja 12.08.2012. 22:21
Vole se oni samo ih zene zavadjuju. Tako je to kad u tim godinam vetri mozak.
Ponedeljak 13.08.2012. 02:54
Lopovski kodeks: "Koridora, reketa, provizija, a i pevaljki ima dovoljno za sve......", a ako nekome manjka, ustupice mu Krki, on ionako ne zna sta sa time da radi.
Ponedeljak 13.08.2012. 08:06
Najviše vole vlast, zbog nje će i da se izljube, ako treba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online