Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 12.08.2012.
12:12
Srna, Večernje novosti A

Razgovor Nikolića i Jahjage najbolje bez ikakvih obeležja

Zvanični Beograd insistiraće da tokom dijaloga sa Prištinom ne bude državnih obeležja, kako se takav sastanak ne bi tumačio kao priznanje samoproklamovanog Kosova. Ako bi Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga seli za sto sa državnim zastavama, ne bi morali ništa ni da kažu, jer bi to značilo da je Beograd priznao Kosovo, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić.

Ako bi Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga seli za sto sa državnim zastavama, ne bi morali ništa ni da kažu, jer bi to značilo da je Beograd priznao Kosovo
 

Izuzetak bi bio ako bi Jahjaga zatražila da dođe u Skupštinu Srbije, što je, kako smatra Simić, malo verovatno.


"Nikolić mora da bude oprezan koliko će daleko da ode. Nova vlast još traga za politikom o Kosovu, pa se čuje parola - hoćemo konsenzus, ali niko ne kaže o čemu. Da li o tome da nikad nećemo priznati Kosovo ili da ćemo ga sutra priznati? Da li je to partijski konsenzus ili svih građana na referendumu? Da li bi se pitali građani u užoj Srbiji ili i oni na Kosovu i u kom delu Kosova?", istakao je Simić i dodao:


"(Aleksandar) Vučić je rekao da će biti teških odluka, a to možda podrazumeva neformalno priznanje Kosova. Ova slagalica ima tek prve kockice, većina nedostaje".

Prema mišljenju doskorašnjeg državnog sekretara za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, u ime Beograda na nove razgovore treba da ode specijalni izaslanik ili specijalni savetnik predsednika Srbije, kredibilna ličnost od velikog iskustva u međunarodnim pregovorima i najvećeg Nikolićevog poverenja - pišu beogradske "Večernje novosti".


"Za samog Nikolića učešće u pregovorima iziskivalo bi veliku pripremu a, osim toga, ako bi pred kosovske predstavnike otišli lično premijer ili predsednik, to bi bilo indirektno priznanje Kosova", kaže Ivanović.


Za povratak UN kao medijatora u pregovorima, kako smatra, šanse su male iako bi to bilo korisno s obzirom na to da su u Savetu bezbednosti dve članice sa principijelnom pozicijom o Kosovu - Rusija i Kina.


Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da će nastavak dijaloga krajem septembra u Briselu, izgledati tako što će prvi sastanak otvoriti premijer ili predsednik Srbije, kao i predstavnici Prištine u tom rangu, koji bi potom mesta za stolom ustupili savetnicima ili ambasadorima.


Povratak kosovskog procesa u okrilje UN i on smatra nerealnim, baš kao što je nerealno da Beograd pristane na davanje Prištini stolice u UN, a što bi prema nekim diplomatskim izvorima mogao biti novi zahtev.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.08.2012. 12:22
Србија да користи своја државна обележја,а покрајина Косово и Метохија ознаке које одреди УН.
Nedelja 12.08.2012. 14:10
Једна је прича била пред изборе - друга после избора?! Прво је било да је по историји и вољи Божјој Космет у Србији и да нико не може мењати вољу Божју. Сада нам причају о неминовности тешке одлуке и о неважним детаљима немоновног (?!) разговора Николића са баба јагом. Окрени, обрни - пљунута жута банда! Онај је отишао на светионик на Вису јер за њега ради овај Бајчетинац. А само повремено залуђују Србе млаким родољубивим изливима (који више личе на телећи пролив). Браћо Срби, бирасмо их да би само оне отерали, што значи: припремајмо се да одмах отерамо и ове! Ако закаснимо - наје..смо скроз! Разлика између њих је само у томе да ли је са заставама или без застава?! А Космет оде! Да иду и они
Nedelja 12.08.2012. 14:15
Нисте хтели, браћо Срби, да бирате проф. др Војислава Коштуницу за председника - родољуба, поштена човека, политичара од начела и речи... Изабрасте овог тзв. србијанског домаћина, којем ред у кући заводе други... Машала, што рек`о сујо, а мислим и мујо...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online