Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.08.2012.
10:29
Beta A

Sutra se navršava devet godina od zločina u Goraždevcu

Devet godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu na Kosovu navršava se sutra, a za taj zločin niko još nije odgovarao.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na reci Bistrici, a njihovi drugovi Đorde Ugrenovic (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12) biće održan u crkvi Presvete Bogorodice i groblju u Goraždevcu (foto: arhiva)
 

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu sutra će biti služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću. Pomen u crkvi, a nakon toga na groblju u Goraždevcu, počinje u 11 časova.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopstio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevacke enklave".

Ubice na slobodi, preživeli na ulici

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Obustavljena istraga

Euleks je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Nije jedini zločin nad Srbima

Ubistvo u Goraždevcu se smatra jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika autobusa "Niš ekspresa" koji je dignut u vazduh.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da zvanično zatvaranje istrage ne znači i odustajanje od potrage za počiniocima ubistva.

"Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred", rekla je Gudeljević i navela da ta istraga predstavlja "veliku poteškoću za tužilastvo" posto se zločin dogodio pre mnogo godina.

"EULEX je stalno ohrabrivao građane da dostave sve informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju okolnosti u vezi sa tim strašnim zločinom. Pošto policijska istraga nije imala rezultata i nijedan osumnjičeni nije identifikovan, tužilac je odlučio da je zatvori", rekla je portparolka Euleksa.

U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online