Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.08.2012.
14:22
Blic A

Vaspitačicama plate ako smene direktorku

Rukovodstvo opštine Bela Palanka poručilo je zaposlenima u obdaništu da je budžet za plate prekoračen i da će im plata biti isplaćena ako smene direktorku "koja ne sarađuje sa rukovodstvom opštine i koja je samovoljno povećavala koeficijente radnicima".

Opština ne da pare dok ne ode direktorka

Zaposleni tvrde da su im to opštinari saopštili na sastanku u obdaništu, do kojeg je došlo posle nedavnog izbacivanja direktorke obdaništa Nataše Ćirić iz zgrade opštine koja je došla da predsednika pita zašto im nije isplaćena majska plata.

"Radim u obdaništu 24 godine. Menjale su se vlasti i menjali direktori, ali niko nije došao iz opštine da nam kaže: 'Smenite direktora, dobićete platu'. To je sramota i dosad neviđena ucena. Zašto mi koji smo pošteno radili ne možemo da dobijemo platu? Kako da izdržavamo svoje poprodice? Nemamo od čega da živimo", kaže vaspitačica Zorica Živković.


Domar Slavoljub Tošić radi u ovoj ustanovi 35 godina i kaže "da su im rekli da moraju da smene direktorku, da se dogovore i onda će biti plata".

"Ne znamo da li cela ili pola. Od te plate živim. Supruga ima penziju od 12.000 dinara a moja plata je 20.000 dinara", kaže Tošić.

Pomoćna kuvarica Radmila Jovanović kaže da joj je zbog kašnjenja plate ugrožena porodica.

"Najavljena je polovina plate, ali je nismo dobili. Imam dvoje maloletne dece. Ako postoji neki problem neka se reši tamo gde treba, a ne da ispaštaju nevini radnici", kaže Jovanovićeva.

Direktorka PU "Dragica Lalović" Nataša Ćirić kaže da platu zaposleni još nisu primili i da su na ivici egzistencije. 


"Na sastanku su zaposlenima rekli da je vrtić prekoračio budžet za plate i da nema dovoljno novca. Prekoračenja ima i kod drugih JP i ustanova. Radnicima je rečeno da će dobiti platu ako se smeni direktor vrtića. Sindikati su uputili dopis opštini i traže da se zarada isplati do narednog petka. Ukoliko se to ne desi, spremni su da krenu u štrajk", kaže Ćirićeva i dodaje da je "u pozadini svega njena smena".

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže je da na zahtev radnika i sindikata celo rukovodstvo opštine otišlo na sastanak sa radnicima.


"Rekli smo im da je budžet predviđen za plate za predškolsku ustanovu probijen za preko 20 posto, da je u januaru direktorka samovoljno povisila koeficijente svim radnicima i da je u međuvremenu svakog meseca 25 radnika nagrađivala u određenim procentima iako za to nije imala obezbeđena sredstva u budžetu. Rekli smo im da ona nema nikakvu saradnju sa lokalnom samoupravom u poslednja dva meseca otkada je formirana nova skupštinska većina", kaže Mliljković.

On tvrdi da je direktorka zatvorila obdanište u toku godišnjih odmora, ali i najavljuje isplatu zarada za iduću nedelju.

"Ne postoji nikakva saradnja sa direktorkom koja ne dolazi u opštinu da se dogovorimo oko budžeta za narednu godinu. Definitivno mora doći do promena rukovodstva ove ustanove", kaže Miljković.

U Beloj Palanci sada su na vlasti DS, GG "Koalicija za Belu Palanku" i JS. U prethodnom mandatu na vlasti su bili SPS i DS, a Ćirićeva je bila kadar DS-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online