Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.08.2012.
08:06
Novostionline A

Vakcina protv H1N1: Paraliza kao neželjeno dejstvo?

Građani koji su vakcinisani protiv H1N1 uplašeni su vešću da ovo cepivo možda izaziva teška oboljenja, među kojima i Žilijan-Bareov sindrom, pišu "Novosti".

Od Žilijan-Bareovog sindroma koji dovodi do paralize strahuje 149.938 vakcinisanih u Srbiji, navodi ovaj list

Vest da se u Hrvatskoj kod šestoro vakcinisanih protiv svinjskog gripa ispituje sumnja na teško neuromuskularno oboljenje poznato kao Žilijan-Bareov sindrom,

prestravila je sve u Srbiji koji su tokom pandemije virusa H1N1 "zavrnuli rukav".

Jedan od sumnjivih slučajeva u Hrvatskoj je i preminula žena koja je svojevremeno vakcinisana u Srbiji i lečena na Vojnomedicinskoj akademiji.

 

"Male su šanse da se Žilijan-Bareov sindrom, ispolji ovako kasno, jer što više vremena od vakcinacije protiče, smanjuje se i moguća veza oboljenja sa vakcinom", kaže mr Erić.

Stručnjaci pokušavaju da smire situaciju tvrdeći da nijedan od slučajeva o kojima izveštavaju hrvatski mediji nije medicinski potvrđen. Ali, to mnogima, izgleda, nije za utehu, utoliko pre što su i tamo i ovde ljudi vakcinisani istom "Novartisovom" vakcinom "fosetrija", samo iz različitih serija.

Ta vakcina je od samog pojavljivanja kritikovana kao "nedovoljno ispitana", ali i zbog toga što sadrži pojačivač skvalen, koji prema tvrdnjama nekih stručnjaka može da izazove različita, pre svega autoimuna oboljenja.

"Apsolutno nema razloga za paniku. Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, ne postoji nijedan zvanično potvrđen slučaj Žilijan-Bareovog sindroma koji se dovodi u vezu sa vakcinom protiv gripa izazvanog virusom H1N1", kaže za "Novosti" magistar Marko Erić, rukovodilac Nacionalnog centra za farmakovigilancu.

Ovaj sindrom koji dovodi do paralize, inače, može da se javi kod jednog od milion-dva vakcinisanih. A, u Srbiji je, prema evidenciji Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" vakcinu "fosetrija" od 17. decembra 2009. godine, kada je počela i ubrzo potpuno zamrla imunizacija, primilo ukupno 149.938 ljudi.

"Na tako malom broju vakcinisanih, i s obzirom na vreme koje je proteklo od vakcinacije gotovo da nema šanse da se u Srbiji pojavi Žilijan-Bareov sindrom kao neželjena posledica vakcine", kaže za "Novosti" epidemiolog dr Radmilo Petrović.

"Ovaj sindrom, koji lako može da se pomeša sa dečjom paralizom, najčešće se javlja  mesec dana od vakcinacije. To je ujedno i rok u kojem se, prema SZO, neželjene reakcije mogu povezati sa vakcinacijom. Sve što se ispolji kasnije ne može se računati kao posledica vakcine. Utoliko je nejasnije kako su se sad tri godine od vakcinacije u Hrvatskoj pojavili slučajevi sumnje na Žilijan-Bareov sindrom, ali ih, ipak, treba ispitati", smatra on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.08.2012. 10:11
raspitajte se samo za sastav te vakcine pa ce vam sve biti jasno ja cu pomenuti samo par koje je dovoljno da se kaze NE : 1. u sastav te vakcine su zive jedince virusa (koje su toboz negativnom pasazom oslabljene ) / a trebalo bi da da budu samo delovi virusa tj belancevine 2. u sastav vakcine je ubacena ZIVA , nazvana lepim i zvucnim imenom timerosol (ili tako vec pisem iz glave) ona sluzi kako kazu da pojacaju reakciju vakcine , u stvari metali izazivaju razne oblike trovanja , moguce je da je on jedan od krivaca za alergije i stvarajne IgE antitela ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online