Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.08.2012.
09:16 >> 09:59h
D. Đorđević - Vesti A

Kabadahije palile i gradonačelnikov auto

Grafit "pali i biblioteku, narodnjaci su zakon", koji je nedavno osvanuo na zgradi Šumskog gazdinstva u centru Vranja, žitelji ovog grada protumačili su kao poruku da se kriminalci više nikoga i ničega ne boje. Vranjanci su s pravom uznemireni jer su za poslednje dve i po godine u njihovom gradu izgoreli pozorište, diskoteka, 10 automobila i tri restorana. Seriji paljevina, tuča, ranjavanja i pucnjava, koje gotovo iz dana u dan potresaju Vranje, kao da nema kraja.

Izgorelo pozorište

Pre nekoliko dana policija je uhapsila dvojicu mladića zbog sumnje da su benzinom polila zgradu diskoteke Paladijum, a vatra se proširila na pozorište staro 120 godina. Dve osobe protiv kojih je poveden postupak pod optužbom da su učestvovale u paljenju restorana Kubura oslobođene su po prvobitnoj presudi...

PROVOKACIJE U KAFANI

Zapaljeni auto gradonačelnika Antića
 

Vranjski analitičar Saša Stojković, urednik lokalnog OK radija, nije iznenađen ovim događajima.


- Ona policija koja je dozvolila divljanje vozača na ulicama, parkiranje kao u Bagdadu, preglasnu muziku do ranog jutra, ona kriminalizovana policija koja je čelo ovdašnje mafije, ta policija sada gleda svojih ruku delo i hvata se za glavu. Da li je vreme da se u Vranju uvede vanredno stanje i policijski čas, pre nego što sve zapale i pobiju, a od grada naprave konc-logor za građane koji to nikada nisu bili? - pita se Stojković.
Piromani haraju Vranjem, ne prezaju ni od čega. Čak su gradonačelniku Zoranu Antiću zapalili dva automobila.


- Ukoliko policija ne zna ili ne želi da izađe sa imenima, ja sam kao gradonačelnik spreman da lično saopštim imena i nadimke kriminalaca osumnjičenih za paljevine, jer ceo grad zna ko su oni, a izgleda jedino policija ne zna - rekao je Antić kad je u julu zapaljen džip porše kajen, makedonskog državljanina Trifuna Dokovskog, direktora Tikveša.

Saša Stojković
 


Grad živi u sve većem strahu.


- Očigledno, poruka je jasna - kriminalci sve više preuzimaju vlast u gradu, naočigled policije koja ili ne ume ili ne želi da piromanima stane za vrat. Neki od njih toliko su se osilili da i na svojim Fejsbuk profilima jasno poručuju - mi smo ovde zakon. Po gradu se priča da je Dokovskom zapaljen džip, jer je odbio lokalnim silnicima da plaća reket. On to nije potvrdio, ali ni opovrgao - kaže Stojković.

Uviđaj na brzinu

Priča se da je policija uviđaj o paljevini pozorišta radila samo tri sata, dok je ta ista policija paljevinu crkve Sveti Nikola u Vranju 2003. radila tri dana. Kažu da je na licu mesta nađeno mnogo tragova, od otisaka patika do svedoka koja su videla kako se piromani presvlače u obližnjem parku...

 

Kritika pravosuđa

- Velinovićeva smena nije nemoguća, jer on na svojoj strani praktično nema nikoga. No, ovde se previđa i izuzetno loš rad pravosudnih organa, i loš rad inspektora na terenu, i kriminalizovana struktura srpske policije uopšte... - kaže Stojković.

Gradonačelnik Antić poručuje da se mora stati na put bezakonju.


- Da li treba zgradu opštine da zapale? U kakvom mi to gradu živimo? Da li policija zna da se u gradskim kafićima ovih dana pevaju hvalospevi vranjskim piromanima, da se vade pištolji i noževi, aman ljudi! Moramo da zaštitimo građane od tih bandita i kabadahija koji ruše javni red, mir i bezbednost svih u ovom gradu - grmeo je Antić.
Stojković potvrđuje da su u dva restorana pijani momci za piromane besomučno naručivali pesmu "Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine" i lomili inventar.


- Čak se vitlalo pištoljima. Dok je ovih dana iznošen šut iz Paladijuma, dolazili su neki tipovi, urlali, turirali automobile i preteći gledali suvlasnike ove diskoteke. Zabeležene su tuče kao posledica napetosti zbog paljevine diskoteke. Ne bi me čudilo da te čarke prerastu u ozbiljne sukobe - ističe Stojković.

ULIČNI RATOVI
Iz policije nema reagovanja. Zahtevi za smenu načelnika vranjske policije uprave Slađana Velinovića sve su češći. PU Vranje pokriva područje od makedonske granice do Grdeličke klisure.


- Ovdašnja policija bila je glavni oslonac Miloševićevog režima u dejstvima na Kosovu, sve do bombardovanja 1999. godine. Sa promenom vlasti došao je i rat na jugu Srbije, u kojem vranjski policajci imaju glavnu ulogu, pa se trusno tle na administrativnoj liniji sa Kosovom ne smiruje. Menjani su načelnici, ali se ništa nije promenilo - jug Srbije jednostavno nije sigurno mesto za život. Velinović je bio inspektor PU Vranje, bez mrlje u karijeri. Situacija koju je Velinović zatekao bila je strašna - ulični rat zakrvljenih gangova, paljevine, pljačke, tuče, pucnjave i na kraju ubistva - smatra Stojković.

Zoran Antić

Na ulicama traje rat lokalnih gangova - "šestoškolaca" i "brazilaca", maskirani s palicama u rukama napadaju ljude... U izborno vreme čak je pretučen i šef DS-a i tadašnji narodni poslanik Goran Stefanović.


- Velinović se sada nalazi između dve vatre, jer ne odgovara nijednoj. Na jednoj strani su odmetnuti policajci, koji hoće svog čoveka na mestu PU Vranje, a na drugoj pomafijašena struktura MUP-a, kojoj Velinović nikako ne odgovara. Može da ga spase samo činjenica da ima uzornu karijeru - kaže izvor dobro upoznat sa dešavanjima u PU Vranje.


Problemi sa bezbednošću na jugu Srbije traju već desetak godina, i njih nije uspelo da reši ni osam dosadašnjih načelnika PU Vranje. Za to vreme, Vranjem divljaju kriminalci. Što je najgore, svi misle da znaju o kojim se ljudima radi, a da policija o tome ni reč ne progovara...


- Od koga se mi to plašimo, da li od dečkića koji su se nagledali filmova o Al Kaponeu?! Ukoliko policija ne zna ili ne želi da objavi imena, ja sam kao gradonačelnik spreman da lično saopštim imena i nadimke kriminalaca koji su osumnjičeni za paljevine unazad dve godine, jer ceo grad zna ko su oni, a izgleda jedino policija ne zna - ljuti se gradonačelnik Antić, koji je svojevremeno pominjan kao kandidat za načelnika policije.


Inače, policija je zvanično saopštila da su od početka 2009. do danas rasvetljena četiri slučaja paljevina automobila i 13 slučajeva paljevine objekata.


A vranjski piromani imaju jasan i uvek isti rukopis, što bi trebalo da olakšava posao policiji. Uz to, sve paljevine događaju se u neposrednoj blizini vranjske policijske stanice...

Petak 10.08.2012. 09:34
Седи Мара на камичку из далека ја јој видим, лице." xexexexe..........!
Petak 10.08.2012. 12:24
Još samo da zapale i zgradu policije. Da li je i za ovo kriv Milošević ili možda Mladićevi jataci ? Narod je postao stoka, a političari i državni službenici sluge kriminalaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online