Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Srbi leče i bogate Evropljane

U Srbiju su prošle godine počeli da pristižu prvi bubrežni bolesnici i iz bogatih evropskih zemalja sa namerom da prvo provere priče o novim dijaliznim centrima u Beogradu. Posle su ostajali i po šest meseci, a vraćali se u svoje zemlje sa porukom da ćemo se brzo videti.

SRPSKA MEDICINSKA USLUGA NA SVETSKOM NIVOU: Među pacijentima ima i stranaca

Tako je glas o izuzetnoj srpskoj medicinskoj stručnoj usluzi preko njih stizao i u mnoge domove ljudi na zapadu koji su održavali svoje živote preko veštačkih bubrega (mašina).

Dolazak stranaca nastavljen je i u 2010. godini. U tri begradska dijalizna centra već se leče Nemci, Englezi, Česi, Španci... Tri puta nedeljno se dijaliziraju, ostatak vremena provode po hotelima i šetnji Knez Mihajlovom i Beogradskom tvrđavom.

Kadrovska usavršavanja


Kompanija "Frezenijus" takođe mnogo ulaže na usavršavanje stručnog kadra.


- Godine naša kompanija organizuje najmanje jedan simpozijum koji obavezno dobija akreditaciju od Evropskog udruženja nefrologa. Dakle, polažemo veliku pažnju stručnom usavršavanju lekara i medicinskih sestara.

 

Ove godine na seminaru u Beogradu gost je bio nefrolog iz Italije dr Danijel Marčeli, inače tvorac "Frezenijusovih dijaliznih lanaca po svetu. Nije krio, bio je impresioniran i simpozijumom i onim što je video u našim dijaliznim centrima - otkriva dr Hrvačević.

- Tačno je, dobar glas proširio se Evropom, stižu nam stranci u sve većem broju, koji tvrde da su naše dijalize kvalitetnije. Pre neki dan, a tokom vizite sreo sam jednog Nemca koji nije krio zadovoljstvo našim uslugama.

No i pored toga, moram da kažem da je "Frezenijus" ovde pre svega zbog pacijenata iz Srbije - poručuje nefrolog profesor dr Rajko Hrvačević, medicinski direktor "Frezenijusa" za jugoistočnu Evropu.


A reč je o tri beogradska dijalizna centra nemačke kompanije "Frezenijus" koja je pre nekoliko godina sklopila ugovor sa Fondom zdravstva Srbije o pružanju usluga po cenama koje vladaju u našem zdravstvu.

Nemci su brzo izgradili potpuno nove centre, uvezli najsavremeniju medicinsku opremu, a stručnost prepustili našem medicinskom osoblju.


- Dijalize su u Beogradu najvišeg mogućeg kvaliteta. U 90 odsto slučaja koristimo najsavremeniju metodu, takozvanu hemodijalizu koju je u stanju da primenjuje samo tri odsto

DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE: Profesor Dr Rajko Hrvačević

centara u svetu i 42 odsto medicine najbogatijih zemljama Evrope i to po cenama koje Fond Srbije plaća ostalim bolnicama širom zemlje. A koliko je ova metoda iznad ostalih pokazuju statistički podaci.

Njome smo smanjili smrtnost za čak 35 odsto u odnosu na standardnu koja se danas koristi širom planete. Zbog svega toga postali smo prepoznatljivi, postali hit na Starom kontinentu - priča Hrvačević.


Nesumnjivo, dolazak "Frezenijusa" u našu zemlju bio je dobitak za srpsko zdravstvo koje je patilo od nedostatka dijaliznih kapaciteta. No, naš sagovornik najavljuje još veće probleme i otkriva zašto.


- Posledice bombardovanja tek sada dolaze do izražaja. Sve nezarazne bolesti u ogromnom su porastu, maligne bolesti i bolesti bubrega posebno. U Srbiji trenutno na dijalizi je 4.500 hiljade ljudi, a godišnje pristiže i do 800 novih slučajeva. Samo u naša tri centra mesečno uradimo preko 3.000 dijaliza. Otuda, rešenje je u proširivanju kapaciteta - kaže dr Hrvačević.


I baš zbog ovog dramatičnog porasta broja obolelih kompanija Frezenijus" planira dalja ulaganja i proširenja kapaciteta, a sa time otvara vrata novim zaposlenjima. Početkom februara otvoriće se velelepni dijalizni centar u Nišu, a pregovori se vode sa Fondom zdravstva da se otvore potpuno novi dijalizni centri u Valjevu i Šapcu. I u njima će biti svetske usluge, a cene će biti kao i u svim našim kliničkim centrima.

Zaštita od gripa


Poznato je od svinjskog gripa najčešće "žrtve" su hronični bolesnici, među kojima su i bubrežni bolesnici.


- Do sada nismo imali nijedan oboleli slučaj od svinjskog gripa iako je ta populacija najlakši plen A H1N1 virusu. A nismo, jer smo se dobro organizovali, striktno primenjujemo sopstveni pravilnik, sprovodimo program vakcinacije, higijena je na najvišem nivou, sprovodi se trijaža bolesnika, imamo i sopstvenu salu za izolaciju i dovoljnu količinu "tamiflua" leka.


 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online