Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.08.2012.
21:39
Smedia A

Šta da radite ako vam strujni udar sprži TV, frižider, bojler?

Ukoliko vam usled strujnog udara budu oštećeni električni aparati, ne morate da tražite naknadu štete na sudu. Posle određene procedure, EPS nudi odštetu u struji. Kompenzacija je moguća, ali ne i obavezna. Zakonski rok za isplatu je tri meseca.

Odšteta u sučaju strujnog udara: EPS nudi kompenzaciju u kilovatima (foto ilustracija)
  

Porodicu Tošić iz sela Miloševac kod Velike Plane u sred noći probudio je neprijatan zvuk pucketanja i miris paljevine. U prvi mah, glava porodice Žarko Tošić nije znao o čemu se radi. Ubrzo, shvatio je da se dogodio strujni udar.


"Uključio sam svetlo, a sijalica od 60 je gorela snagom 600 vati. Iz utičnica su iskakale varnice. Iz kompjutera je kuljao dim, a u susednoj sobi sam zatekao prestravljenu majku ispred televizora u plamenu, kaže Žarko Tošić.

Na poziv u pomoć, dežurni iz „Elektroprivrede Srbije“ je odgovorio: "Isključite sklopku i lezite da spavate"!

Kako je podivljalu struju bilo nemoguće prekinuti jer su se osigurači istopili, u pomoć je pritekla policija iz Lozovika. Tek po njihovoj naredbi, dispečer se "smilovao“ da isključi transformator.

Gubici porodice Tošić bili 200.000 dinara: Tužba kao poslednja solucija (foto ilustracija)
 


Bilans štete zbog trulih bandera, ogoljenih kablova i nemarnosti EPS-a je veliki broj spaljenih šporeta, frižidera i televizora u celoj Proleterskoj ulici. Naš sagovornik je procenjivao gubitke i do 200.000 dinara.
 

Nadoknadu štete možete da potražite od EPS-a. Neophodno je da podnesete zahtev i da sačekate izlazak komisije. Ukoliko ona utvrdi da je šteta nastala greškom EPS-a, možete da se nadate ponudi za kompenzaciju u vidu kilovata.

Prethodno bi, uz prijavu o šteti, trebalo da dostavite fiskalni i običan račun iz ovlašćenog servisa u kome ste popravljali aparat koji je stradao usled strujnog udara izazvanog greškom EPS-a. Naravno, postoji i mogućnost podnošenja tužbe protiv ovog javnog preduzeća.

Advokat Savić: Pokušajte da rešite situaciju dogovorom

 

Advokat Predrag Savić za "S media portal" kaže da pre tužbe uvek trebalo pokušati da rešite situaciju dogovorom


"Najčešće se događa da nadležni u EPS-u prihvate novčane svote, ali ukoliko insistiraju na kompenzaciji protiv vaše volje, možete da pokrenete parnični postupak pred sudom.


Razlog za tužbu može biti preniska odšteta ili otezanje sa isplatom.


"Stvar je njihove dobre volje kada će vam isplatiti odštetu. Za preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu rok za odgovor je tri meseca.


Dokaz za tužbu je zapisnik policije, a sud zatim šalje svog veštaka. Suđenje i advokata plaćaju oštećeni, a novac, uz samu odštetu, vraća EPS samo ako građani dobiju presudu u svoju korist.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.08.2012. 09:57
Teško i trnovito...
Četvrtak 09.08.2012. 01:13
Tugovati...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online