Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.01.2010.
22:03 >> 22:33h
Press, Vestionline A

Tajni plan Pitera Fejta: Uceniti Srbiju

Ako Srbija želi u Evropsku uniju, moraće da se odrekne Srba sa severa Kosova, navodi se u tajnoj strategiji Pitera Fejta. Vlast u Srbiji odbacuje ovakvu ucenu i poručuje da se Srbija nikada neće odreći Kosova.

Piter Fejt

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovo i Metohiju Piter Fejt traži od Evropske unije da uceni Srbiju. Fejt, u "strategiji za sever Kosova", koju je spremio zajedno sa vladom u Prištini, predlaže međunarodnoj zajednici da nastavak evropskih integracija Srbije uslovi prestankom podrške Beograda "paralelnim strukturama", odnosno Srbima na severu KiM.
 

Fejt i privremena kosovska Vlada zamislili su "strategiju" kao "deo procesa decentralizacije KiM" i ne kriju da je cilj "preuzimanje kontrole nad severnim delom Kosovske Mitrovice".


Bogdanović - Fejtov pan nema veze sa evrointegracijama

 

Suprotno objavljenom dokumentu, ministar za KiM Goran Bogdanović tvrdi za Press da Fejtov plan nije povezan sa evropskim integracijama Srbije.

 

"Nijedna strategija ne može zaustaviti naš put u EU. Više puta je ponovljeno da nam niko nikada nije uslovio put u EU priznavanjem nezavisnosti Kosova. Drugo, taj Fejtov plan je nesprovodiv. Ne mogu među Srbima na severu Kosova pronaći „trojanskog konja" za sprovođenje tog plana. Niti ga mogu primeniti bez saglasnosti Srba zbog opasnosti sukoba na severu“, ocenjuje Bogdanović.

"Međunarodna zajednica treba direktno da veže evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda paralelnim strukturama na severu Kosova. To treba učiniti uz rešenje po kome će Beograd sačuvati obraz, ali i smanjiti i konačno obustaviti svoju podršku paralelnim strukturama, uz istovremeno približavanje Srbije EU. Od vlasti u Beogradu na isti način treba iznuditi da prestanu da obeshrabruju Srbe na Kosovu da glasaju na izborima koje raspisuje Priština. Međunarodna zajednica mora da osigura da Srbija zauzme barem neutralan stav u pogledu decentralizacije na severu i da se uzdrži od mešanja u taj proces“, navodi se u dokumentu u koji je uvid imala agencija Tanjug.


Tvorci ovog dokumenta računaju i na to da će odluka Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti proglašenja nezavisnosti KiM biti dvosmislena i da će posle nje Beograd neminovno morati da promeni stav prema Kosovu.


"Beograd može i dalje da nastavi sa konfrontacijskom politikom, koja naizgled ima za cilj podelu Kosova, kao i vršenjem pritiska za neku vrstu novih pregovora. S druge strane, Srbija bi mogla i da upotrebi odluku MSP-a kao osnovu za smanjenje svoje podrške paralelnim strukturama i radu sa međunarodnom zajednicom“, piše u dokumentu.


Reagujući na ovaj skandalozan zahtev Fejta da međunarodna zajednica brutalno uceni Srbiju, u Vladi Srbije kažu da Fejt "nije pozvan da govori o putu Srbije u EU".


"Njegova "strategija" ni u kom slučaju ne može ugroziti naše evropske integracije. Mi nismo zvanično dobili taj dokument da bismo zvanično reagovali. Ali, naš odgovor sadržan je u govoru predsednika Borisa Tadića pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku. Jasno je rečeno da je neprimerena bilo kakva aktivnost prema severu Kosova, onako kako to predviđa Fejtova strategija. Ne može se govoriti o paralelnim strukturama na severu Kosova, jer paralelne strukture su u Prištini“, rekli su u Vladi.


Oni dodaju da je ohrabrujuća nedavna Fejtova izjava da se bez dogovora sa Beogradom ne mogu preduzimati nikakvi konkretni potezi na Kosovu i Metohiji.

Janjić: Fejt je lobista onih koji su priznali Kosovo

 

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da Piter Fejt predstavlja lobistu dela međunarodne zajednice koja je priznala nezavisnost KiM.
"I države EU koje su priznale Kosovo, a njih je većina, žele da se slučaj Kosova što pre reši da ne bi gubile svoj novac. Fejt je njihov lobista, bori se za jačanje uticaja Prištine na celu teritoriju Kosova i njegova "strategija" je deo tih njihovih napora. Beograd ne treba da se bavi Fejtom, da podiže rejting kao nekad Džejmsu Lajonu, već da konačno otvori dijalog sa Briselom o KiM. Srbija mora da se izbori da se Kosovom bavi Evropska komisija, a ne Fejt, kako se ne bi ostvarila njegova pretnja da uslov ulaska Srbije u EU bude priznavanje Kosova“, tvrdi Janjić.

Kristofer Del: paralelne strukture i kriminal rade zajedno na severu

 

Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del izjavio je danas da njegova zemlja podržava plan Međunarodne civilne kancelarije (ICO) i vlade Kosova za uspostavljanje višeg stepena vlasti Prištine na severu Kosova.

"Mi u potpunosti podržavamo i plan vlade i ICO-a za uspostavljanje novog sistema vlasti na severu, sa posebnim akcentom na vladavini prava", rekao je Del posle sastanka sa ministarkom pravde Kosova Nekibe Keljmendi. Prema oceni ambasadora Dela, „paralelne strukture i strukture organizovanog kriminala karakteriše nelegalnost“.
"Da budemo jasni: kriminalne strukture, strukture organizovanog kriminala na severu zemlje su potpuno u vezi sa takozvanim paralelnim strukturama. I paralelne strukture i strukture organizovanog kriminala se kombinuju u nešto nelegitimno“, rekao je američki ambasador.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online