Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.01.2010.
21:39
bebac.com A

Otrovne bebi flašice na srpskom tržištu

Šest najvećih proizvođača flašica za bebe prestali su da prodaju svoje proizvode u Americi, jer sadrže štetni Bisfenol A (BPA), hemikaliju koja se koristi za proizvodnju plastike i za koju su istraživanja pokazala da može ozbiljno da ugrozi zdravlje dece.

Proizvođači "Avent“, "Disney First Years“, "Gerber“, "Dr. Brown“, "Playtex“ i "Evenflow“ su doneli odluku da dobrovoljno povuku iz prodaje bebi flašice sa štetnim BPA na preporuku državnog tužioca iz Konektikata, koji je svoju odluku obrazložio nizom istraživanja koja su potvrdila štetni uticaj Bisfenola A na reproduktivno zdravlje dece, kao i na njihov neurološki i imuni sistem.

U poslednjih deset godina, obavljeno je više od 130 studija koje su dovele u vezu BPA sa karcinomom dojke i prostate, dijabetesom, pojavom hiperaktivnosti, ranog puberteta, gojaznosti, i drugih poremećaja.


Mnoga istraživanja su pokazala da BPA ima negativnog uticaja čak i u malim dozama - manjim nego što je trenutni bezbednosni standard (prema studijama iz 80-tih godina evropske norme dopuštaju unos od 50 mikrograma po kilogramu telesne mase, dok su severnoameričke norme upola manje), a najvažnije otkriće američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, pokazuje da BPA može da ima uticaj na razvoj mozga i ponašanje fetusa, beba, i male dece.


Kanada je prva zemlja koja je i zvanično zabranila prisustvo Bisfenola A u flašicama za bebe proglasivši je otrovnom hemikalijom. Kanađani su otišli čak i korak dalje te su zabranili i reklamiranje spornih bebi flašica.

Okrenite flašicu naopačke i proverite koja se oznaka nalazi u trouglu. Neke flašice izrađene od plastike sa polikarbonatom - one koje sadrže BPA - imaju oznaku za recikliranje #7 ili PC oznaku. Ipak to što ovih oznaka na nekim flašicama nema, ne garantuje nikakvu sigurnost, ako je bočica čvrsta i providna, ipak proverite ko je proizvođač, da biste bili potpuno sigurni. Najbolje flašice su one koje sadrže oznaku BPA FREE ili BPA 0%. Pored flašica potrebno je obratiti pažnju i na cucle, sterilizatore, kao i na pumpice za izmlazanje.

Bebi flašice koje sadrže BPA se u Srbiji potpuno slobodno i legalno prodaju. Prema informacijama iz nadležnih institucija do kojih je došao Bebac.com u važećem "Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet" (Sl. list SFRJ" br. 26/83...18/91) norma za bisfenol A uopšte ne postoji.

Upravo zbog zastarelih Pravilnika koji datiraju i iz 1983. godine svim uvoznicima i prodavcima omogućen je potpuno legalan uvoz i dalja prodaja štetnih flašica za bebe koje su povučene sa inostranih tržišta, što zbog zakona, što zbog odluke proizvođača

Iako se Bisfenol A nalazi i u drugim plastičnim proizvodima on nije tako opasan kao u flašicama za bebe koje trpe izlaganje visokim temperaturama, mikrotalasnim zracima, ali i česta oštećenja. Bisfenol se vremenom topi, a to se naročito ubrzava zagrevanjem u mikrotalasnim pećnicama i sterilizatorima, kao i oštećenjima, te ova hemikalija može da pređe u tečnost koju beba pije.


Da biste smanjili opasnost od Bisefenola A, najbolje bi bilo da koristite ili flašice koje ga ne sadrže (BPA FREE oznaka) ili da koristite staklene flašice. Imajući u vidu da veliki broj roditelja koristi upravo AVENT flašice neophodno je znati da ne sadrže sve avent flašice opasni Bisfenol A.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online