Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 08.08.2012.
06:33
Alo! A

Srbi primali smrtonosnu vakcinu?

Među šest Hrvata za koje se sumnja da su nakon primanja vakcine protiv svinjskog gripa oboleli od ekstremnog oblika Žilijan-Bareovog sindroma, jako opasne bolesti koja rezultira gubitkom svakog refleksa i paralizom celog tela, nalazi se i pacijentkinja koja je vakcinu primila u Srbiji, a koja je u međuvremenu preminula.

Slučaj hrvatske državljanke koja je vakcinu primila u Beogradu je na ispitivanju
 

Dok je Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) osnovala stručni tim koji bi trebalo da utvrdi postoji li povezanost vakcine i Žilijan-Bareovog sindroma, odgovorni u Srbiji ćute!


Prema pisanju hrvatskih medija, jedna pacijentkinja u Hrvatskoj je nedeljama bila u komi, dva pacijenta su ostali invalidi, dva slučaja se proveravaju, dok je, kako je iz HALMED-a potvrđeno za beogradski “Alo!“, slučaj pacijentkinje koja je vakcinu primila u Srbiji, a u međuvremenu preminula, prosleđen srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

ALIMS: Slučaj se ispituje!

U Agenciji za lekove (ALIMS) potvrdili su da su od HALMED-a dobili informacije o preminuloj pacijentkinji koja je lečena na VMA još 2010.

- Odmah smo stupili u kontakt sa kolegama sa VMA kako bi oni dalje istražili ovaj slučaj i proverili relevantnost informacija - kažu u Agenciji, napomenuvši da nisu imali takve slučajeve i da su do sada prijavljena 84 slučaja u kojima se ispoljilo ukupno 314 neželjenih reakcija.

- Jedna od osoba obolelih od Žilijan-Bareovog sindroma je hrvatska državljanka koja je u Beogradu cepljena cepivom protiv pandemijskog gripa te je, nažalost, preminula - rekli su u HALMED-u, poručivši da su o obolelima obavestili i Svetsku zdravstvenu organizaciju.


Podsetimo, spornu vakcinu država Srbija je 2009. godine kupila upravo od Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, umesto direktno od proizvođača “Novartisa“. Platili smo je i dva evra skuplje, jer smo umesto direktnog pregovaranja imali tri posrednika u kupovini - Hrvate, “Jugohemiju“ i “Detap“.


Sama vakcina izazvala je brojne kontroverze, kako zbog načina nabavke, tako i zbog sastava. Naime, prvi put je u Srbiji masovno primenjena vakcina koja je sadržala skvalen, pojačivač dejstva antigena, koji farmaceutskim kompanijama omogućava proizvodnju više vakcina sa manjom količinom antigena, a većom zaradom. Inače, u svetu se skvalen smatra i odgovornim za izazivanje ozbiljnih zdravstvenih oštećenja.


Dr Dragana Jovanović rekla je za “Alo!“ da je bilo poznato da može postojati veza u razvijanju te bolesti i vakcina protiv svinjskog gripa, na šta je ona i ranije upozoravala.


- Jedino su naš ministar (Tomica Milosavljević) i epidemiolozi podizali tenziju da treba hitno vakcinisati malu decu od šest meseci do tri godine, iako smo ukazivali da “Novartis“ na svom zvaničnom sajtu u odeljku “doziranje i administracija“ piše da vakcinu treba da prime deca od četiri godine pa nadalje - kaže za „Alo!“ Jovanovićeva.

Kon: Provera vakcine nije moj posao

Dr Predrag Kon

Domaći epidemiolozi i članovi radne grupe za pandemiju juče nisu bili raspoloženi da pričaju o vezi GB sindroma sa vakcinama. Branislav Tiodorović je, čuvši pitanje, prozborio da je u romingu, na odmoru, i spustio slušalicu, dok je predsednik radne grupe Predrag Kon, vidno iznerviran, prvo rekao da nema šta da kaže i da će izjave davati na sudu, a potom da je vakcina bezbedna.

 

- Vakcina je imala sve potrebne sertifikate i tvrdim da je bezbedna - rekao je Kon, dodavši da je radna grupa samo imala uvid u papire koje je izdao ALIMS, a ne i na osnovu čega je cepivo odobreno u Srbiji. “To nije bio moj deo posla“, izjavio je on. Tomica Milosavljević, bivši ministar zdravlja, koji je imao komandnu odgovornost u celom procesu, nije se javljao na telefon na poziv novinara.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.08.2012. 06:51
Сада је већ потпуно извесно да је вакцина против свињског грипа изузетно штетна по људско здравље, да је била моћан инструмент цинистичког фармако-бизниса за смањење светске популације (уосталом као и све друге вакцине и већина лекова под контролом овог система), да је у Србији набављена под незаконитим условима и да су представници власти, на челу са тзв. министром здравља малим томицом, нечувено претили нацији, уцењивали је и вређали ли је јавно вршећи притисак на чињење против сопственог здравља сваког конзумента вакцине. Нова власт мора детаљно испитати и овај случај и дрстично казнити све умешане, како се овако нешто не би поновило. Здравствени систем из основа мењати!!!
Sreda 08.08.2012. 08:45
Eto, bivši ministar zdravlja lepo kaže da vakcine nisu njegov deo posla.
Sreda 08.08.2012. 09:31
Све у ланцу похапсити, од бившег министра па до оног ко је испоручио вакцину, е кад буду на гомили, утврдити ко је за шта крив и колико се ко уталио.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online