Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 06.08.2012.
17:07 >> 17:59h
Beta A

Jorgovanka izabrana za guvernera NBS

Potpredsednica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izabrana je danas za guvernera Narodne banke Srbije. Za njen izbor na mesto guvernera NBS glasao je 131 poslanik, a protiv 34.

Tabaković je najavila da će smanjiti svoju platu i "zamrznuti" svoju funkciju u stranci, imajući u vidu da je zakonom zabranjeno da funkciju guvernera obavlja stranačka ličnost.

Nova guvernerka: Jorgovanka Tabaković
 

Jorgovanka Tabaković je rođena 21. marta 1960. u Vučitrnu na Kosovu i Metohiji, gimnaziju je završila 1977. godine, a na Ekonomskom fakultetu u Prištini diplomirala je 1981. kao student generacije, koristeći pravo skraćenog studiranja zbog visokog proseka ocena.

Od 1981. do 1989. godine Tabakovićeva je radila kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini, a posle toga dve godine radila je kao finansijski

"Ne očekujem promenu monetarne politike"

Ekonomista Miladin Kovačević
izjavio je danas da od nove guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković ne očekuje promene u monetarnoj politici. Kovačević je rekao da "nema mnogo mesta sumnji da će biti održana postojeća monetarna politika" NBS, kao i da je važno što je guvernerka najavila "rigidan stav" po pitanju trošenja deviznih rezervi. Jedan od osnovnih ciljeva guvernerke Tabaković biće i stabilnost cena, ocenio je Kovačević.

 

direktor u trgovinskoj kući Grmija.

Početkom 1992. prešla je da radi u Prištinsku banku u sistemu Beogradske banke na mesto zamenika direktora. Na poslovima u bankarstvu ostaje do 1999. kada počinje da radi u preduzeću Telekom Srbija, u kojem je i sada u radnom odnosu. Od marta 2005. do decembra 2008. obavljala je funkciju direktora sektora za logistiku, a trenutno radi kao stručnjak za ekonomske poslove.

Magistrirala je 1999. s temom "Reforma bankarskog sistema Jugoslavije" na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. podnela je prijavu doktorske disertacije pod naslovom "Instrumenti centralne banke - dometi i ograničenja na primeru republike Srbije". Doktorsku disertaciju odbranila je maja 2011.

Od 1993. do 2000. birana je za poslanicu Srpske radikalne stranke u tri saziva Skupštine Srbije, kao i od 2007. do danas, kada je u maju izabrana na listi Srpske napredne stranke, čiji je i potpredsednik. U dva mandata je bila predsednica Odbora Skupštine Srbije za finansije. Od marta 1998. do oktobra 2000. obavljala je funkciju
ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi Srbije koji su činili Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka.

Autorka je više radova na temu privatizacije i finansijskog tržišta. Tokom 2006. i 2007. bila je angažovana kao predavač na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu.

Udovica je i majka troje dece: Ivane, Milene i Nikole.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 21:04
Nova 4 godišnja politička sapunica.
Ponedeljak 06.08.2012. 19:46
Ruzno je to sto se jedna ruzna praksa nastavlja, stavise poprima cak i gore oblike. Ishitrena promena zakona kao da nista drugo nije bilo vaznije, ocigledno politicka namestaljka svojih ljudi, sva objasnjenja su smesna i vredjaju inteligenciju ljudi. Od promena smo ocekivali nesto vise, nesto dragacije, bolje i novo, zaslepljeni i nismo primetili da tu sada opet sedi vecina poznatih ljudi koji su nas dovde i doveli. Kada se sada ova "politicka namestaljka" opet u lancu preslika na sve strukture, od direktora do kurira, i postave njihovi na predlog ovoga ili onoga, a u sustini sve istoga, shvaticemo da smo opet u istom sosu i nadati se, sanjati o novim izborima za 4 godine. Dokle vise?
Ponedeljak 06.08.2012. 20:03
Mislim da grese oni koji sa skepsom gledaju na izbor ove zene...slusajuci je uvek je uspela da me iznenadi kako otvoreno i bez trunke uvijanja kaze ono sto misli i svakog gleda pravo u oci...dosta nam je vala ovih do sad sa zamuckivanjem i neodredjenim objasnjenjima stai kako pricaju price koje nikom nisu razumljive,,,sad ne mora da znaci da ako dobro prica dobro i radi ali imam osecaj da ce raditi korektno...ako nesto ne bude ok znaci da je neko saplice...ne znam samo kako ce oni koji su navikli da muvaju sa bankom ovo prihvatiti zdravo za gotovo...u zemlji Srbiji ko je radio u interesu naroda lose je prolazio...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online