Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.08.2012.
12:56
RTS A

Alarmantno: Srbi sve krezaviji

Svakoj četvrtoj odrasloj osobi u Srbiji nedostaje više od 10 zuba. Istovremeno, proširena je lista stomatoloških usluga o trošku države.

Četvrtini odraslih državljana Srbije nedostaju zdravi zubi. A, čime će mo to mi da jedemo?
 

Posle šet godina izuzimanja stomatoloških usluga iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, postali smo još više krezuba nacija. Četvrtini odraslih nedostaje više od 10 zuba.

Stomatolog Kliničkog centra Srbije prof. dr Dejan Marković kaže da ušteda koja se očekivala nije dala rezultate. "Naprotiv, ta ušteda je bila ušteda na zdravlju, stanje usta i zuba drastično se pogoršalo", ocenjuje Marković, prenosi RTS.

Izmenom i dopunom Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, odnedavno je proširena lista stomatoloških usluga, prevencija i lečenje o trošku Republičkog fonda.

Stariji su povlašćeni

 

Pacijenti stariji od 65 godina imaju pravo na besplatnu i totalnu parcijalnu protezu, kao i na njihove popravke.

"Proširena su prava na stomatološku zdravstvenu zaštitu i to na decu do završenog srednjoškolskog obrazovanja, na studente, kao i osigurana lica iz člana 22, to su socijalno ugrožene osobe koja ostvaraju prava na zdravstvenu zaštitu na teret republikog budžeta", precizira zamenica direktora RFZO-a Verica Lazić.

Zbog mnogih bolesti nastalih kao posledice zapuštanja zuba uvidelo se da se više isplati ulagati u preventivu i lečenje. Stomatolog Doma zdravlja "Milutin Ivković" Ljiljana Pantić kaže da je obim posla povećan.

"Više ne morate da razmišljate kao ranije. Pacijenta zbrinjavate kako vi mislite, po prioritetima. Više se ne pogađamo sa pacijentima šta njemu odgovara zbog novca i koliko ima. Nažalost tako je bilo ranije", kaže Pantićeva, prenosi RTS.

Ne plaćaju se preventivni i sistematski pregledi, popravka zuba, terapija karijesa, plombe, vađenje zuba, oralno-hirurška intervencija i druge usluge.

Pacijenti stariji od 65 godina imaju pravo na besplatnu totalnu i parcijalnu protezu, kao i na njihove popravke.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 18:23
Prava vest. Potrebno je organizovati potpisivanje pteticija širom države za vraćanje prava na besplatno lečenje zuba svim građanima. Nas samo unazađuju, a ne unapređuju.
Nedelja 05.08.2012. 18:46
Treći put - Krezava Srbija u parlament i Šojić za predsjednika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online