Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 05.08.2012.
12:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Tužbalica izgladnelog poslanika

Srpski parlament je u avgustu trudbenički radio samo dva dana i preostalo je da u ponedeljak poslanici izaberu zaštitnika građana i usvoje nov zakon o NBS. Posle toga pakuju kofere i odlaze na dugo letovanje pošto će u skupštinske klupe morati da se vrate tek u septembru.

Kandidat za srpskog guvernera tražila veće plate i dnevnice u parlamentu, jer su predstavnici naroda u junu i julu radili ukupno sedam dana i za to primili 210.000 dinara, a u skupštinskom restoranu ne mogu da dođu na red od gladnih novinara
 


 

Iako su u junu i julu radili samo sedam dana, od 31. maja kada su im verifikovani mandati i kad je nov saziv parlamenta počeo zvanično da radi, poslanici će uzeti plate za jun i jul kao da su ginuli od posla.

Za ta dva meseca (ne)rada svaki od njih primiće ukupno 210.000 dinara ili dve pune plate, što će građane Srbije ukupno koštati do 52,5 miliona dinara. Nakon dva radna dana u avgustu, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović je precizirao da će parlament raditi još jedan dan, a poslanici nakon završetka sednice odlaze na, kako je rekao, "neformalnu pauzu" do septembra.

Šta su poslanici uradili za dve plate


31. maj - verifikovani mandati novih poslanika.


23. jul - izbor predsednika i potpredsednika parlamenta.
 

24. i 26. jul - usvajanje Zakona o vladi i o osnovama uređenja službi bezbednosti.


25. jul - izabrani članovi RIK-a i zamenici generalnog sekretara Skupštine.


26. i 27. jul - ekspoze Ivice Dačića i izbor nove vlade.

Međutim, pojedini poslanici su pokazali već znake nervoze, posebno kandidat za guvernera siromašne nam državice. Usred rasprave o Narodnoj banci Srbije i guverneru u Skupštini se u četvrtak povela rasprava i o tome kako u skupštinskom restoranu nema mesta za poslanike zbog novinara! Od svih muka ove zemlje, izgleda je predstavnicima naroda najveća to što novinari jedu u skupštinskom restoranu.

Predsednica Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Jorgovanka Tabaković, a ujedno i glavni adut za guvernera, iznenada je izgubila apetit zbog sedme sile. Na sednici ovog odbora izjavila je da treba uskladiti koeficijente i plate poslanika, jer se godinama nije povećala zarada predstavnika naroda.


- Poslanici koji izađu iz kuće u šest sati ujutru, a vrate se u 10 uveče sa službenog puta treba da jedu u toku dana i imaju veće dnevnice. A još skupštinskom restoranu često nema gde da se sedne od gostiju i novinara - ocenila je Tabakovićeva.


U skupštinskom restoranu, između ostalog, važe takozvane "ekonomske cene". Na primer, espreso kafa koja je inače u kafićima u Beogradu može popiti za oko 120 dinara (jedan evro), u srpskom parlamentu je 15 dinara. Domaća kuvana kafa je svega pet dinara. Kada je reč o hrani, pileća supa je 40 a goveđa 30 dinara. Za one koji paze na holesterol, sprema se i ramstek na žaru za samo 250 dinara. Bečka šnicla košta 135 dinara, a riblji paprikaš 120 dinara (oko jednog evra!). Salate su oko 40 dinara, a dinstana boranija 35 dinara.


Tužbalica gospođe Jorgovanke prvo je zasmetala poslaniku Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milanu Krkobabiću koji je dodao da poslanici i treba da daju prednost novinarima, jer su bolje plaćeni od sedme sile.


- Većina novinara ima male plate, loše uslove rada, nemaju beneficirani radni staž. A poslanici su isuviše dobro plaćeni, rade u najvećoj udobnosti i mogu i po komercijalnim cenama da plate ručak - rekao je Krkobabić. Priključio mu se poslanik LDP-a Bojan Đurić, koji je iskoristio priliku da se malo i našali sa naprednjacima.


- Možda je problem što u Skupštini ima previše poslanika SNS-a. Ako neko treba da se žrtvuje i sačeka na obrok u skupštinskom restoranu, to su političari. Nikad nisam imao ambiciju da postanem poslanik da bih mogao da jedem u skupštinskom restoranu i mislim da je to potpuno sumanuta ambicija - dodao je Đurić. U isto vreme, Dragan Marković Palma smatra da poslanici predstavnicima medija treba i da plate ručak.


- Uvek sam čašćavao novinare. Ako sednemo za isti sto, platim ručak, kafu. Ne razumem ovakve izjave svojih kolega. Novinarski hleb se teško zarađuje. Nekad i po šest sati čekaju političare ovde u parlamentu da im daju izjave, onda trče u redakciju da to kucaju. Nekad se desi da urednici to, jednostavno, bace. I šta onda? Da sede gladni? To nema smisla. Da nije novinara, ne bi ni nas bilo - kazao je Palma.

Nedelja 05.08.2012. 18:45
Valjda će Jorgovanka da bude namirena. Šest hiljada evra nije mala plata.
Nedelja 05.08.2012. 19:13
Blago nama s vama, gospodo narodni poslanici. Malo vam je 210 000 dinara za sedam dana nerada, a sirotinji cete jos malo da gulite kozu s ledja. Odavno je poznato da ste svi isti. Jadni ste i bedni.
Nedelja 05.08.2012. 23:46
Prvo povecanje plata poslanicima pa onda rad. Zuti nisu povecavali plate poslanicama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online