Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.08.2012.
13:13
D. N. Petrović - Vesti A

Državo, daj seno ili kredite

Vezira Dacić, iz sela Bioci na Pešteru, kaže da za svojih 65 godina nije zapamtila ovakvu sušu. Pešterska visoravan sve više podseća na Saharu. Sve je izgorelo, trava, detelina, pšenica, kukuruz... Reke, izvori i bunari su presušili, pa se voda prenosi u buradima i kanisterima na traktorima ili zapregom.

KAKO NAPOJITI STOKU: Vezira Dacić iz Bioca


U nedostatku vode, Pešterci ovih dana piju surutku, a i mleka imaju u izobilju. Ovaj kraj poznat je po velikom broju stogodišnjaka koji uglavnom ističu da dugovečnost duguju klimi i zdravoj ishrani.


- Ceo život, sa sinovima, snajama i unucima, bavim se stočarstvom. Imam 350 ovaca, 20 krava i druge krupne stoke. Bilo je još sušnih leta, ali ovako nije bilo. Stado propada, a mi ništa ne možemo da učinimo. Ne znam koliko ćemo još izdržati. Gladnoj i žednoj stoci preti pomor. Jagnjad nismo mogli da prodamo, jer nije bilo kupaca, otkup mleka je neorganizovan, cene su bagatelne, pune su nam kuće i bačije neprodatog sira, mesecima nemamo od čega dinar da otkinemo. Ako propadnemo, biće nevolje i za državu - priča Vezira.

Čekajući kišu

KUDA SA SIROM: Sadija Kamberović iz Draževića

Meštani sela Bioci, priča Vezira, išle su u opštinu Sjenica i tražili pomoć, bar u vodi.


- Nisu hteli ni da ih čuju, imaju oni, pravdaju se, svojih problema, a Beograd je daleko, tamo se, kako gledam na televiziji, bije bitka za vlast, ko još, mari za naše nevolje - pita se ova vredna i razborita domaćica.


Vezirine komšije Kenan i Kemal Šabotić imaju zajedno 800 ovaca, Kenan 450, Kemal 350 i u još većoj su nevolji.


- Ovo nije obična suša, ovo je odavno elementarna nepogoda u kojoj je i država, kao zimus kada smo bili zatrpani snegom, trebalo da nam pritekne u pomoć. Da nam bar doteraju po neku cisternu vode ili iz robnih rezervi pošalju koju tonu stočne hrane, da nam stoka skapava od gladi i žeđi. Ništa od toga, kad uveče

Ne možemo ni do pijace


Sadija Kamberović je čula da po Beogradu zbog suše skaču cene hrane, voća i povrća, dok je na Pešteru kilogram sira jeftiniji od evra.
- Dajemo ga za bagatelu, jer nemamo rashladne uređaje i ne možemo da čekamo bolju cenu. Po ovoj žegi, dok se borimo da spasemo stada, ne možemo da stignemo do pijaca u velikim gradovima gde bi verovatno bilo kupaca - jada se Sadija.

uključimo televizor, čujemo kako će poljoprivreda imati prioritet, kako će se udvostručiti agrarni budžet i kako je hrana naša izvozna šansa - ističe Kemal Šabotić.


Nije još kasno za pomoć, smatra Kemal:


- Neka nas oslobode poreza, neka nam daju povoljne kredite za nabavku stočne hrane, neka nam pošalju stočnog brašna i koncentrata na odloženo plaćanje, neka se država potrudi da izvezemo meso, pršutu, sudžuk, sjenički sir, sve je to zdrava hrana iz netaknute prirode koja može da se proda svuda u svetu. Nevolja je što mi nismo sposobni da bilo šta sami preduzmemo, a od države i opštine nema vajde...


Radoje Kuč iz Dolića, sela u kojem su ostali samo zemlja i kamen, ne krije da je očajan.


- Nisam nakosio ni plast sena, možda će stoka nekako preživeti do jeseni, pašće valjda kiša, biće malo trave za koze i ovce. Šta da radim sa kravama, kako bez trunke sena da čekam zimu. Suša je uzela danak u celoj Raškoj oblasti. I da imamo para, ne bismo imali gde da nabavimo stočnu hranu - žali se Kuč.


Zagađeni izvori


Isto stanje je i u Draževićima. Sadija Kamberović svakodnevno mora da pomuze pet krava i stotinu ovaca, pa od mleka pravi sjenički sir.


- Nema kosidbe, nema sena, niti stoka ima šta da pase, trava je potpuno izgorela. Ne sećam se da smo imali ovakvu godinu. Jedva smo preživeli sibirsku zimu, proleća skoro da nije ni bilo, odmah su počela nesnosne vrućine. Ima sela u kojima ljudi nemaju ni kapi vode. Stoka crkava do gladi i žeđi - kaže Sadija.


U Crvskom, pešterskom selu u mesnoj zajednici Bare na granici Srbije i Crne Gore, žeđ muči i stotinak žitelja koji su, kad ne stigne cisterna iz Sjenice, prinuđeni da piju neispravnu vodu sa zamućenih izvora. U selu je stotinak meštana, mahom staraca koji su prinuđeni da vodu kilometrima nose na leđima ili da je, na konjima,

Recept za izlazak iz krize


Na Pešteru se trenutno uzgaja oko 30.000 ovaca, 20.000 rasnih krava i oko 10.000 grla druge krupne stoke. Već na jesen znatan deo ovaca i goveda će zbog suše pod nož i u pršutu, pa će se stočni fond dodatno smanjiti. Pre pola veka na Pešteru se uzgajalo 50.000-60.000 ovaca, stučnjaci tvrde da su na visoravni uslovi za stočarstvo mnogo bolji nego u Australiji i da bi, u srećnijim vremenima, moglo da se uzgaja bar 100.000 ovaca.
Enver Dacić, stočar iz Karajukića Bunara, ima recept kako da Srbija izađe iz krize:
- Sa malim ulaganjima, uz mnogo veću brigu države, mogli bismo da preplavimo Evropu, Rusiju i arapski svet zdravom hranom.

u buradima, dopremaju da bi napojili više od 1.500 ovaca. Tibor Jelić iz Crvska žali što opština Sjenica nikako da reši probleme sa vodovodom i oslobodi ih patnji.


- Mnogi su morali da se odsele u Kraljevo, Kragujevac, Smederevo, Čačak... I ja sam se selio u Kragujevac, ali nisam mogao da izdržim "u tuđini", vratio sam se u Crvsko, jer nigde nije lepše nego u rodnom selu. Ako preživimo ovo leto i sledeću zimu, živećemo ovde vekovima - kaže Jelić.


Među pešterskim stočarima ima i povratnika iz inostranstva koji su svoju ušteđevinu uložili u u stada ovaca nadajući se da će kao farmeri bože živeti nego kao gastarbajteri u Švajcarskoj ili Nemačkoj. Jedan od njih je Rasim Naumović, koji je dve decenije radio u Nemačkoj.


- Imam 300 ovaca, nameravao sam da dokupim još povećavam stado sve do 1.000 grla, ali sada ću dobro razmisliti da li ću i i dalje ulagati u stočarstvo. Iz teške situacije nameravam da se izvučem tako što ću pokušati da seno uvezem iz drugih delova Srbije i da u ishrani stoke više bude silaže i žitarica. Biću na gubitku, ali sada je najvažnije da se spasi što se spasti može, a šta ću dalje, još ne znam. Valjda će nova Vlada Srbije nešto uraditi za poljoprivredu - nada se Naumović...

Nedelja 05.08.2012. 13:57
100 godina se bavite stocarstvom i niste uspeli da napravite rezervare za vodu i da naodnjavate svoje livade? Koliko je drzava kriva za sve to vi ste jos vise krivi, jer ste svesni da samo vi mozete sebi da obezbedite buducnost.
Nedelja 05.08.2012. 18:04
u ovakvim slucaevima je duzna vlada da izadje u susret. zemljotres,oluja,led,susa,to su nebeske sile koe ne ocekivano dodju.mislim da tu ne treba nikog osudjivat.prema poljoprivredniku treba veliko postovanje imat jer svi zivimo od toga.
Nedelja 05.08.2012. 20:05
Tezak je seljacki lebac! A jos tezi kad drzava nista ne cini... Da nije tako, ne bi sve radno i sposobno stanovnistvo otislo u gradove. Sela su nam postala polja duhova. Mozda smo svi zajedno to zasluzili, jer se izgradio mentalitet u kome je jedno od najvecih uvreda reci nekome - seljaku jedan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online