Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.08.2012.
12:12
D. Dekić - Vesti A

Demokrate pucaju od severa do juga

Srpska napredna stranka je u Inđiji udarila na vlast Demokratske stranke, pozivajući partije koje su ušle u opštinski parlament na razgovore o promeni vladajuće strukture. Naprednjaci tvrde da će, ako pet odbornika SPS-a napusti gradonačelnika i funkcionera DS-a Gorana Ješića, imati neophodnu većinu, a Ješić, koji je već 12 godina neprikosnoveni predsednik opštine, uzvraća da taj scenario nije moguć.

Partijska nadmudrivanja: Ješić i Pajtić šetaju Inđijom


U lokalnom SNS-u navode tvrde da su nepravilnosti uočili na dan izbora, a naknadno saznali i druge, ali su, ipak, Ješiću čestitali pobedu. On je, međutim, otišao na funkciju potpredsednika vojvođanske vlade i sekretara za poljoprivredu, pa u SNS-u smatraju da zbog sukoba interesa ne može da bude i čelnik Inđije.


Situacija u vojvođanskom gradiću samo je jedna u nizu lokalnih samouprava zahvaćenih postizbornim zemljotresom izazvanim promenom vlasti na republičkom nivou. Prestrojavanja i prevrati su ovih tropskih dana dobro zatresli političko srpsko tle. Najveći Gordijev čvor je novosadski, a posle pokušaja otpetljavanja i rušenja vlasti Demokratske stranke, situacija je trenutno u fazi mirovanja jer, kako se čuje, za sada nema kvalifikovane većine za promene.

Usložnjavanje situacije širom Vojvodine je, inače, donela odluka demokrata da zbog priklanjanja SPS-a naprednjacima na nivou republike izbace socijaliste iz vojvođanske i vlasti u Novom Sadu.


Premijer i lider SPS-a Ivica Dačić, najavljuje razgovore s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem i kaže da su demokrate preterale, a onima koji negoduju u iščekivanju raspleta u Novom Sadu poručio je da "niko nikome ne sme da preti". Priču o promenama u "srpskoj Atini" nedavno je pokrenuo lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, kome su se potom pridružili SNS i socijalisti u naumu da gde

Zaokreti u nizu


Prekompozicije u lokalu su pokrenute početkom jula kada su demokrate isterane iz vlasti u Kruševcu, Vranju, Zrenjaninu, Nišu, Čačku, Loznici, Trsteniku, a potom se nastavile zaokretom SPS-a ka SNS-u u Kraljevu i Pećincima. Ima najava da će se isto desiti i u Somboru, Kikindi i Kuli, gde su SNS, URS i DSS najavili skoru promenu.

je to moguće lokalne vlasti budu upodobljene republičkoj koaliciji.


Previranja ima i na jugu Srbije, pa su u Aleksincu većinu formirali SNS-URS-SPS-JS, pošto su smenili već formiranu vlast DS, DSS, PUPS i JS, a na toj prošlonedeljnoj sednici policija je zbog incidenata morala da interveniše, a potom i hitna pomoć, jer je pozlilo tadašnjem predsedniku Skupštine Milanu Vlajkoviću iz DS-a.


U Leskovcu je posle majskih izbora na vlast koalicija predvođena DS-om i SPS-om, ali je zbog incidenata zgradu opštine čuvala policija. Nova vlast, međutim, nije izvesna, pošto je SNS najavio da će je preuzeti na narednoj sednici Skupštine grada 27. avgusta. Moguća je promena i u Trgovištu, gde je na vlasti koalicija SPS-a, SNS-a i DS-a, ali je URS osvojio najviše mandata. Nije mirno ni u centralnoj Srbiji, a do promena bi moglo da dođe i u Ćićevcu, gde je DS formirao vlast, ali se iz SNS-a čuje da su "promene neophodnost". Kuva se i na zapadu Srbije, tačnije u Užicu gde su DS i SPS formirali vlast, ali se pregovori za formiranje nove većine intenziviraju. Dok DS tvrdi da je novoformirana koalicija stabilna, u SNS-u kažu da građani žele promene. Ovakvo preslikavanje odnosa sa republičkog na lokalni nivo se, prema najavama, sprema i u Šapcu.  

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 12:55
Vidi se da im je samo do vlasti, jer najuspešnijeg gradonačelnika u Srbiji po svaku cenu hoće da zamene.
Nedelja 05.08.2012. 19:39
zasto bi srbi iz srbije i ostali autohtoni drzavljani glasali za jugoslovensko-crnogorsku stranku ? zasto bi glasali za crnogorca na celu stranke,pa nismo mi u crnoj gori. ljudi ulaze u stranke zbog interesa,a mi srbi smo se pokazali bar do sad ko dobri podanici. osnujmo stranku srba iz srbije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online