Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.08.2012.
14:43
Beta A

Pomen žrtvama "Oluje" u Beogradu

Parastos ubijenim Srbima u akciji "Oluja" 1995. godine služen je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu u prisustvu više članova porodica stradalih.

Vrh države na parastosu: Aleksandar Vučić, general Ljubiša Diković
 

Parastos je služio srpski patrijarh Irinej koji je u obraćanju okupljenima rekao da je teško naći reči opravdanja za strašne zločine koji su se desili pre 17 godina na područjima gde su Srbi "kao nikada u svojoj istoriji postradali".

"Sećamo se mnogih duša koje su ostavile svoje živote i svoje kosti rasule širom Like, Banije, Korduna i severne Dalmacije", rekao je Irinej. Patrijarh je ukazao i na stradanja prognanih Srba navodeći da se taj broj procenjuje na 250.000, odnosno 350.000.

"Oni su ostavili svoje domove u kojima su vekovima živeli i ostavili sve ono što su tokom života nasledili onima koji su im bili neprijatelji. Neprijatelji su im bili hrišćani", rekao je Irinej.

Patrijarh je kazao da je 20. vek za Srbe predstavljao vek najvećeg stradanja i naveo da je sigurno da nema opravdanja za bezakonje i zločine koji su se dogodili.  "Desetine hiljada čeka da se vrati odakle je raseljeno, ali pravde za naš narod u svetu više nema. Mi se nadamo da će kad-tad progovoriti pravda, ako ne ljudska, onda sigurno božija", rekao je Irinej.

Tražimo jednaku pravdu za sve: Patrijarh Irinej

Patrijarh je izrazio očekivanje da će se srpski narod vratiti svojim domovima, njivama i stanovima i pozvao "moćnike ovog sveta" da učine da se ta pravda postigne i uspostavi.

"Pravda treba da bude ista, kako prema drugima tako i prema našim narodima", rekao je Irinej.

Parastosu su prisustvovali predstavnici udruženja porodica nestalih i poginulih, ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, pripadnici Vojske Srbije, brojni građani među kojima je bio i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin. 

Godišnjica egzodusa

Danas se navršava 17 godina od početka "Oluja" koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Nema preciznih podataka o žrtvama, a. po nekim izvorima, u akciji je nestalo 1.805 ljudi.

Parastos povodom 17. godina od početka akcije "Oluja" organizovalo je Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza", a predstavnici te organizacije potom su položili vence na spomen ploču žrtvama u Tašmajdanskom parku.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 14:52
Вечни помен !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online