Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2009.
02:23
Tanjug A

Osnovan fond za zapošljavanje mladih

U poedeljak je sa radom počeo Fond za zapošljavanje mladih u okviru zajedničkog projekta Vlade Srbije i Kraljevine Španije. U njemu je obezbeđeno 3,8 miliona dolara za finansiranje obuke i zapošljavanja mladih bez kvalifikacija, sa invaliditetom, kao i mladih Roma.

Program će biti sprovođen u 135 opština tri regiona : Južno-Bačkom, Beogradskom i Pčinjskom, a predviđeno je da kroz obuke i druge oblike radnog osposobaljvanja prođe više od 3.000 mladih, rekla je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra ekonomije Ljiljana Džuver.


Ambasador Španije u Beogradu Inigo de Palasio Espanja izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja programa i dodao da će uskoro će biti pokrenuta tri velika projekta za koje je Krajlevina Španija obezbedila više od 12 miliona dolara, a to su zapošljavanje mladih i upravljanje migracijama, sprečavanje konflikata i jačanje mira na području južne Srbije, ali i razvoj ruralnom turizmu i održivom razvoju.

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je dva do tri puta veća nego stopa nezaposlenosti u nekim zemljama u svetu, kazao je on i dodao da su centri za karijerno vođenje u školama, strategije za zaposljavanje mladih i podrška pokretanju sopstvenih poslova sredstva kojima se takva statistika može pobediti.
Zbog toga je neophodno krenuti u odlučnu akciju, stvaranje novih radnih mesta i ekonomskih prilika za mlade, uključiti mlade iz marginalizovanih grupa kako bi im se omogućio pristup tržištu rada i pružila šansa, poručio je ambasador Španije.

Vilijam Infante

Stalni koordinator UN za Srbiju Vilijam Infante podsetio je da je ovogodišnja nedelja UN posvećena mladima i naglasio da je iz njegovih kontakata sa predstavnicima Kancelarije za mlade Beorgada jasno je da mladi u Srbiji imaju ideja, kreativnosti i energije, ali da se suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i izuzeteno teškim izazovima.


Džuverova je istakla da je osnivanje fonda samo jedna u nizu mera kojima Vlada Srbije podržava zapošljavanje mladih, a osim ovog projekta u toku je sličan projekat na području pet okruga koji se finansira sredstvima italijanske vlade i Fonda za otvoreno društvo.


U okviru projekta "Podrška nacionalnim naporima za promovisanje zapošljavanja mladih i upravljanje migracijama" pomoć prilikom nalaženja posla ili pokretanja svog biznisa mogu potražiti nezaposleni između 15 i 30 godina koji 1. novembra budu najmanje 30 dana na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Njima su na raspolaganju četiri mere - obuka u instituciji (školi) koja može trajati između jednog i šest meseci, obuka na radnom mestu u istom trajanju, obuka kod poslodavca, kao i pomoć prilikom pokretanja sopstvenog posla, kazala je direktorka Fonda za zapošljavanje mladih pri NSZ-u Danica Vasiljević.


Vasiljevićeva je objasnila da pomoć prilikom pokretanja svog posla podrazumeva subvenciju od 130.000 dinara, mentoring u trajanju od pola godina od dana registracije preduzeća, ali i usluge iz oblasti finansija, maketringa i upravljanja kadrovima.


Program stimuliše i poslodavce da daju šansu i eventualno zaposle mlade ljude iz ranjihvih i socijalno ugroženih grupa stanovništva i to kroz novčane naknade za tri meseca ukoliko mladima koje zaposle omoguće da 20 odsto radnog vremena provdeu na obuci, subvencijama za ona preduzeća koja zaposle osobu koja je kod njih prošla obuku, ali i novčanu naknadu za 30 dana probnog rada za one mlade koji nakon tog rada dobiju posao.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online