Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.08.2012.
16:22
Dnevnik A

Učenici pijani bar jednom mesečno

Istraživanje sprovedeno na oko 100.000 srednjoškolaca u 36 evropskih država, među kojima je bila i Srbija, pokazalo da naši učenici manje koriste alkohol, piše Dnevnik.

Foto: ilustracija
 

Ono u čemu naši srednjoškolci “postižu” već prosek od evropskog je korišćenje tableta za smirenje, i to bez recepata. Istraživanje pokazuje da je sedam odsto naših srednjoškolaca rođenih 1995. godine probalo tablete za smirenje, piše novosadski Dnevnik.

Kao zabrinjavajuće, kada je reč o srednjoškolcima, navedeno je povremeno opijanje, koje se definiše kao konzumiranje pet čaša alkohola u jednoj prilici.

Zabeleženo je da se uzima prosečno 2,5 litra piva i 7,5 decilitara vina, što je blizu evropskog proseka. Čak 36 odsto srednjoškolaca u Srbiji se opilo barem jednom tokom meseca, a evropski prosek je 39 odsto.

Po zaključku iz istraživanja ESPAD-a (Evropski školski istraživački projekat o alkoholu i drugim drogama), opšti utisak je da su naši srednjoškolci u odnosu na evropske umereni u korišćenju psihoaktivnih supstanci, mada broj onih koji to čine nije zanemarljiv.

Inače, svaki drugi učenik u 36 evropskih zemalja izjavio je da je najmanje jedanput probao cigarete, dok je 28 odsto njih navelo da ih je koristilo u prethodnih mesec dana, a dva odsto je pušilo najmanje paklu dnevno.

U Srbiji 20 odsto učenika je pušilo najmanje jednom u mesec dana. Istraživanje je pokazlo da je 57 odsto srednjoškolaca u Evropi koristilo alkohol najmanje jedanput tokom meseca, dok je kod nas to navelo čak 52 odsto.

Konzumiranje alkohola jednom mesečno kod srednjoškolaca najrasprostranjenije je u Češkoj , gde je tome sklono čak 79 odsto te populacije, zatim u Danskoj – 75 odsto, dok ih najmanje alkohol pije u Albaniji – 32 i na Islandu – 17 odsto.

U Evropi je prosek 17 odsto za srednjoškolce koji redovno puše marihuanu, dok je kod nas to priznalo sedam odsto srednjoškolaca. No, u isto vreme, veliki procenat srednjoškolaca je priznao da je probao kanabis. Tako je taj procenat kod nas čak 36 odsto ispitanih srednjoškolaca, u Crnoj Gori 33, a u Republici Srpskoj 26 odsto. Ostale droge probalo je šest odsto evropskih i tri odsto naših srednjoškolaca.

Najčešće su koristili amfetamine, kokain, takozvani krek, odnosno kokain za pušenje, ekstazi, LSD... Najviša stopa korišćenja droga kod srednjoškolaca je u Monaku – 11 odsto, dok je u Norveškoj i BiH svega dva odsto, piše Dnevnik.

Inače, istraživanjem u Srbiji su bili obuhvaćeni učenici svih regiona, kao i svih vrsta srednjih škola: gimnazija, stručnih srednjih i zanatskih škola.

POVEZANE VESTI

Subota 04.08.2012. 07:08
Više svakako, to zna onaj ko skuplja otpatke sa dečjih sastajališta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online