Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 31.07.2012.
12:45
Srna, Beta A

"Kosovo i Srbija odvojeno u EU"

Šef italijanske diplomatije Đulio Terci izjavio je da ne vidi da je novi preduslov za ulazak Srbije u EU priznanje nezavisnosti Kosova, te da je najvažnije pitanje, prilikom pristupnih pregovora sa EU, dijalog Beograda i Prištine. Istovremeno, danas je visoki predstavnik Evropske unije i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio da politički dijalog Kosova i Srbije treba da počne odmah.

 Evropa i Italija znaju koliko je to pitanje i politički i emotivno osetljivo: Đulio Terci
 

Komentarišući nedavnu izjavu bivšeg izaslanika UN za Kosovo Martija Ahrisarija da će Srbija, ako želi u EU, morati da prizna Kosovo, Terci je rekao RTS-u da Evropa i Italija znaju koliko je to pitanje i politički i emotivno osetljivo.

On je ocenio da je najvažnije pitanje prilikom pristupnih pregovora - dijalog Beograda i Prištine.

Terci je rekao da u Srbiji postoji jasna volja da nastavi put ka EU što su, kako je naglasio, potvrdili i njegovi jučerašnji razgovori sa predsednikom, premijerom i šefom diplomatije u Beogradu.

"Sada se otvara novo poglavlje, a to je formalno otvaranje pregovora za članstvo", rekao je Terci i dodao da je to pitanje u rukama Evropske komisije, koja će u oktobru predstaviti izveštaj koji će biti osnova za dalje odnose Beograda i Brisela o brojnim pitanjima.

Đulijano Terci sastao se juče u Beogradu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Italijanski šef diplomatije prvi je strani zvaničnik koji je posetio Srbiju nakon što je formirana nova Vlada.

 

Žbogar: Politički dijalog o Kosovu treba sada da počne

 

Visoki predstavnik Evropske unije i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da politički dijalog Kosova i Srbije treba da počne odmah i da lideri obe strane treba da preuzmu odgovornost za rešavanje problema severa, koji podiže tenzije i onemogućava razvoj.

 

Na severu Kosova Srbi su većina stanovništva i ne prihvataju kosovske institucije. Na severu funkcionišu institucije Srbije, a uticajne članice EU traže da te institucije, koje nazivaju
paralelnim, budu raspuštene.

 

U intervjuu za današnju Koha ditore, Žbogar je rekao da je tokom poslednjeg susreta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija, Eštonova objasnila detalje zahteva EU o političkom dijalogu Kosova i Srbije.

 

Očekuje se da taj zahtev vrlo brzo bude objašnjen i premijeru Srbije Ivici Dačiću.

 

Priština i Beograd, prema EU, treba da reše sve otvorene probleme oko severa i postojanja obe države, kako bi se olakšao put ka razvoju, odnosno integrisanju u EU. Visoki predstavnik EU je izrazio nadu da će izveštaj o studiji izvodljivosti konstatovati da Kosovo može da počne dijalog o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi o tome odluku u decembru donele zemlje članice EU.

 

Žbogar je tokom prošle nedelje boravio u Sjedinjenim Američkim Državama gde je objasnio ciljeve EU i za njih dobio podršku Vašingtona.

 

U SAD je dobio i podršku za nastavak misije Euleksa na Kosovu. O produženju mandata Euleksa do 2014. godine treba da odluči Skupština Kosova na jednoj od prvih sednica jesenjeg zasedanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.07.2012. 12:53
svi ovi "VISOKI" predstavnici mogu da dodju da upoznaju mog "DUGACKOG" predstavnika, kratak do kolena 100% made in SRBIJA
Utorak 31.07.2012. 13:26
Ови словенци показаше се као нај већи непријатељи односно најгласнији су у међународним-европским институцијама.
Utorak 31.07.2012. 13:32
"Šef italijanske diplomatije Đulio Terci izjavio je da NE VIDI da je novi preduslov... priznanje Kosova" itd.itd. Znaci, nije da nije uslov, nego on to (za sada) "ne vidi". Zaboravio je da doda: "...u ovoj fazi." Beri Srbijo kozzu na siljak kada ovaj visoki predstavnik PROGLEDA!! A progledace sigurno, pogled zao i naopak - po Srbiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online