Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 29.07.2012.
13:34
Danas, Vesti A

Novi Sad: Policijo, postupi po naređenju!

Ako se sećate starih vremena Slobodana Miloševića (ili filma “Tri karte za Holivud“), onda se sećate i legendarne rečenice: “Policijo, postupi po naređenju!“, koja je postala simbol podsmeha nemoćnoj vlasti, kojoj “snaga leži u topuzu, a tragovi joj smrde nečovještvom“. E ako mislite da se tom rečenicom (u tom ili prividno blažem obliku) ne služe i “demokratske“ snage - varate se - sve su vlasti iste.

Foto - ilustracija: Narod je loš, a ne vlast, i policija je tu da brani vođe, a ne tamo neki narod
 

Naime, predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov izjavila je da u slučaju promene vlasti u Novom Sadu treba da reaguju policija i tužilaštvo, jer vlast u tom gradu ne može biti promenjena bez korupcije, pretnji, ucena i kupovine odbornika.


“U tom slučaju, u odbranu izborne volje treba da se uključe i nadležni organi: policija, tužilaštvo, sudovi... jer, tako nešto ne dešava se bez korupcije, pretnji, ucena i kupovine odbornika“, kazala je Jerkov za novosadski Dnevnik.


Jerkov koja je i funkcioner “demokratske“ Lige socijaldemokrata Vojvodine, rekla je da će ta stranka u slučaju promene vlasti u Novom Sadu organizovati proteste i pozvati pravosudne organe da “brane izbornu volju birača“. Dakle, mirna, “demokratska“ smena vlasti blago potpomognuta izlaskom na ulice... možda i bagerima, ko zna?
 

Ko trenutno vlada?

U Novom Sadu je na vlasti koalicija DS, LSV i SPS-a. DS je na izborima osvojio 18 odborničkih mandata, LSV na čijoj listi su bili i kandidati SPO - 15, a koalicija oko SPS-a sedam mandata, tako da imaju 40 od ukupno 78 odbornika.

Srpska radikalna stranka u Skupštini grada ima pet odbornika i odbacila je svaku mogućnost saradnje sa "izdajnicima" iz SNS-a. Savez vojvođanskih Mađara i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora imaju po jednog odbornika.

Ovakve izjave posebno čude jer nije toliko realno da do promene vlasti i dođe. Naime, predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je u petak da od Socijalističke partije Srbije (SPS) zavisi da li će doći do promene gradske vlasti u Novom Sadu.


SNS u Skupštini grada ima 15 odbornika, DSS i Dveri po pet, a SPS sedam - to u zbiru čini 32 odbornika, što nije dovoljno za većinu u gradskom parlamentu u kojem sedi 78 odbornika.


Na pitanje na koji način onda SNS misli da formira većinu, Vučević je rekao da postoji i mogućnost saradnje sa odbornickim klubom "Svi za Novi Sad" koji čine tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO) i šest odbornika Romske demokratske stranke (RDS).


Ali, SPO je deo vladajuće koalicije i ima svoje predstavnike i u Gradskom veću, kao i direktore gradskih javnih i komunalnih preduzeća, a RDS je na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta podržao aktuelnu vladajuću koaliciju, tako da je strah Jerkovljeve možda prevelik. A opet, u strahu su velike oči, pa su i izjave pomalo neprimerene...

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.07.2012. 13:38
Свака промена је добра.
Nedelja 29.07.2012. 13:53
Pa valjda gradjani Novog Sada, najbolje znaju dal treba menjati vlast.
Nedelja 29.07.2012. 13:58
Svi se uplaše kad sednu u fotelje da će ih neko sa njih smaknuti. Taj strah se ne može rečima opisati. Razumno je da se Aleksandra boji, pa tek je dobila neku veću funkciju, a sad da od nje odustane, ma more ne bagere i ultove, nego i tenkove na ulicu ima da isteraju, samo da ostanu na vlasti. To je odraz političke elite Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online