Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.07.2012.
07:30
Novostionline A

Otrovali prvog srpskog Olimpijca

Srbija će na Olimpijskim igrama u Londonu treći put u svojoj istoriji nastupati pod svojom zastavom. Prvi put to se dogodilo na Olimpijadi u Stokholmu 1912. godine, gde je učestvovalo 28 zemalja. Srpski barjaktar bio je atletičar Dušan Milošević iz sela Stragara kod Aranđelovca. Njegov nastup, u trci na 100 metara, ostao je u senci čudnih okolnosti.

Tužna sudbina našeg atletičara koji je pre 100 godina trčao na olimpijskim igrama u Švedskoj. Dušanu Miloševiću podmetnut kreč u jelo i onemogućena mu je pobeda
 

O tome šta se dogodilo prvom srpskom olimpijcu piše njegov prijatelj i biograf Zoran Jarić iz Stragara:

- Lično sam poznavao Dušana Miloševića, koji mi je svoju priču više puta lično kazivao. Na Olimpijadi u Stokholmu Dušan se takmičio u kvalifikacijama u osmoj grupi i bio treći sa rezultatom 11,6 sekundi. Ušao je u finale, međutim, uoči trke član mađarske ekipe Marko Janković stavio mu je kreč u hranu i on je dobio groznicu. Amerikanci i Nemci su videli da će jedno čobanče iz Šumadije da im pomrsi konce i odlučili su da ga eliminišu. Taj Marko Janković je bio Dušanov dobar drug. Njihovi očevi su se poznavali. Tako je Srbin prodao Dušana za šaku dolara - opisao nam je ovaj događaj Zoran Jarić.

Sprinter Dušan Milošević je na Olimpijadu 1912. otišao sa Dragutinom

PRVI OLIMPIJSKI TIM

 

Na Petim olimpijskim igrama u Švedskoj 1912. godine u timu Kraljevine Srbije bili su maratonac Dragutim Tomašević, Dušan Milošević, trkač na 100 metara, Svetomir Đukić, tehničari Dragutin Vojinović i Andre Jović, vođa puta. Vlada je pomogla olimpijski tim sa 4.000 dinara.

Tomaševićem, koji se takmičio u maratonu. Njih dvojica su bili prvi Srbi olimpijci.

Milošević je rođen 1. juna 1894. u Stragarima. Njegov otac Miloš bio je ugledan čovek, vlasnik rudnika azbesta, koji je dobio od dinastije Obrenović. Sin jedinac se u mladosti bavio atletikom i plivanjem. Krajem maja Dušan je na kvalifikacionoj trci na 100 metara u beogradskom Košutnjaku pobedio sa rezultatom od 12 sekundi i obezbedio plasman na Olimpijske igre. Umesto šprinterica trčao je u cipelama. U Stokholm je otputovao vozom sa tri kofera. Imao je 18 godina kada je predstavljao Kraljevinu Srbiju na Olimpijadi u Stokholmu.

- Dušan je na start trke izašao sa visokom temperaturom. Povraćao je, onesvestio se i zato je prenesen u bolnicu gde je posle lekarskih ispitivanja u njegovom telu pronađen arsen, što ukazuje da je otrovan - tvrdi Jarić, inače predsednik Odbora za očuvanje imena Dušana Miloševića u Stragarima. - U bolnici je Miloševića posetio Pjer de Kuberten, predsednik Olimpijskog komiteta sa svojom kćerkom. I izvinio mu se zbog nesportskog ponašanja članova olimpijskog takmičenja.

Švedska policija je započela istragu o tome kako je srpski atletičar otrovan, ali rezultati istrage nikada nisu objavljeni. Kada je švedski sprinter osvojio prvo mesto u trci na 100 metara sa 11,3 sekunde, u štabu srpskog olimpijskog tima je procenjeno da je Dušan Milošević mogao da dostigne to vreme i da je trovanjem onemogućen da osvoji medalju.

Milošević se dugo lečio u Švedskoj. Više se nije takmičio. Otišao je u Berlin radi školovanja i tamo izučio za rudarskog inženjera, da bi vodio očev rudnik. Međutim, posle Drugog svetskog rata Miloševiću su nove vlasti oduzele rudnik. U zatvor ga nisu poslali, jer je neko od seljana javno rekao: “Nemojte ljudi, Milošević je prvi srpski olimpijac!”

- U Srbiji se Dušan posvetio fudbalu. Kada se preselio u prestonicu bio je igrač BSK-a, iz kojeg je kasnije nastao OFK Beograd. Bavio se i biznisom. Bio je gospodin, uvek elegantan i sa šeširom - seća se njegova unuka Aleksandra Vasić. - Deda je sa baba Jelisavetom imao tri sina: Nikolu, Aleksandra i Miloša. Nikola je poginuo u mornarici sa 18 godina, a Miloš i Aleksandar su radili u “Jugoinspektu” i “Jugotehni” kao ekonomisti.

Miloševići su imalu kuću na uglu Kosovske i Nušićeve, koja i danas postoji, u kojoj je čitava porodica dolazila na nedeljeni ručak.

- Imali smo i stan na Dorćolu, ali nas je država oterala na Banovo brdo. Deda nama potomcima nije ostavio svoje medalje, jer su novi vlasnici naše kuće iz podruma izbacili sve šampionove uspomene. Umro je 19. maja 1967. u Beograd, gde je i sahranjen - posvedočila nam je unuka Aleksandra Vasić, jedan od šestoro naslednika srpskog olimpijca.

Nedelja 29.07.2012. 08:47
Neka je ova prica za nauk nasem narodu...
Nedelja 29.07.2012. 09:46
"...međutim, uoči trke član mađarske ekipe Marko Janković stavio mu je kreč u hranu i on je dobio groznicu. Amerikanci i Nemci su videli da će jedno čobanče iz Šumadije da im pomrsi konce i odlučili su da ga eliminišu. Taj Marko Janković je bio Dušanov dobar drug. Njihovi očevi su se poznavali. Tako je Srbin prodao Dušana za šaku dolara - opisao nam je ovaj događaj Zoran Jarić. " naravoucenike : KO NISTA NE NAUCI IZ ISTORIJE - VRACA MU SE !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online