Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.01.2010.
02:00
Tanjug A

O poseti pape odlučuje Sabor

Episkop bački Irinej izjavio je da će se o poseti pape Benedikta XVI Srbiji odlučivati na Saboru, ali da je, svakako, od velike važnosti i mišljenje patrijarha. Episkop bački je istakao da će konačno ustoličenje novoizabranog patrijarha Irineja biti tradicionalno obavljeno u Pećkoj patrijaršiji, najverovatnije u aprilu, ali da će tačan datum biti poznat posle Vaskrsa.

Episkop bački Irinej

Govoreći u emisiji "Upitnik" RTS-a o imenovanju novog srpskog patrijarha, episkop Irinej je objasnio da uvođenje u tron dan posle izbora u Srpskoj patrijaršiji predstavlja uvođenje u dužnost i da je to u skladu sa procedurom i Ustavom Srpske pravoslavne crkve.

 Svečanosti u Sabornoj crkvi, kako je rekao, prisustvovali su oni koji su bili u Beogradu, a na zvanično ustoličenje u istorijskom sedištu srpskih patrijaraha u Pećkoj patrijaršiji biće pozvani i poglavari drugih pravoslavnih crkava, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, predstavnici države, akademije nauka i mnogi drugi, shodno važnosti ovog događaja.

O poseti pape odlučuje Sabor

 

Odgovarajući na pitanja vezana za mogućnost dolaska pape Benedikta XVI u Srbiju i raniju izjavu sadašnjeg patrijarha Irineja, prema kojoj takav susret ne može štetiti Srbiji, episkop bački je istakao da će se o tome odlučivati na Saboru, ali da je, svakako, od velike važnosti i mišljenje patrijarha.

Episkop bački je naglasio da je izbor patrijarha protekao dostojanstveno i spontano kako to dolikuje Crkvi i da su grešku načinili oni koji su pokušvali da ovaj događaj posmatraju kroz prizmu politike.

"Služba patrijarha je odgovorna i svi smo spremni da mu pružimo podršku", rekao je Irinej bački i dodao da iskreno veruje da će Irinej niški biti bolji patrijarh nego što bi to bio on kao jedan od trojice kandidata u apostolskom žrebu.

U SPC ima razlika, ne i potresa

 

Prema rečima episkopa bačkog, u SPC nema dubokih potresa, iako postoje razlike u mišljenjima koje se, uglavnom, odnose na pitanja do koje je mere SPC potreban dijalog sa drugim verama i državama u svetu.

 

Tu postoje podele na one koji insistiraju na tradiciji i nasleđenim formulama i one koji se zalažu za dijalog imajući u vidu savremena kretanja.


Episkop Irinej je objasnio da su beznačajne rasprave i oko načina bogosluženja i da su u pitanju sitnice koje se mogu rešiti, iako crkveni kanon ne može tolerisati samovolju pojedinih sveštenika.

Naglasivši da je ličnost patrijarha simbol jedinstva u Crkvi, on je dodao da ne treba zaboraviti da on svoju dužnost ne može obavljati bez Sabora i da je snaga crkve u tom jedinstvu.

Irinej bački je naglasio da su, kada je reč o Kosovu, država i Crkva na istom putu i da je to pitanje važno za SPC, jer je tu njeno istorjsko sedište.

Što se države tiče, ne postoji ni jedan primer u svetu gde se neka zemlja olako odriče svoje teritorije, istakao je vladika bački.

On je izrazio uverenje da pritisci svetskih moćnika nisu mogući i da ni oni neće donositi odluke za koje unapred znaju da nemaju smisla.

"Crkva ne može da se meša u direktne državne, a još manje partijske naležnosti, ali ona, svakako, ima svoje organsko mesto u društvu", rekao je Irinej bački, objasnivši da je njena dužnost da nosiocima odgovornosti u društvu ponudi svoj doprinos.

"Ona ima pravo i dužnost da se izjasni o izopačenostima u društvu, jer se ona bavi celinom i punoćom života", rekao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.03.2012. 20:15
a narod. vernici...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online