Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.07.2012.
23:05
Alo A

Hram "pojeo" 462 miliona dinara?

Od 2001, pa do danas, na račun Hrama Svetog Save u Beogradu samo na ime doplatnih poštanskih markica koje su građani uredbom vlade, hteli, ne hteli, u obavezi da uplate, slilo se više od 462 miliona dinara, piše Alo.

Hram Svetog Save u Beogradu
 

Ove godine, građani za izgradnju Hrama moraju da uplate po 10 dinara za svaki paket koji pošalju bez obzira na to kojoj veri pripadaju, a doplatne marke štampane su u tiražu od 8,2 miliona.


Novu uredbu potpisao je krajem maja odlazeći premijer Srbije Mirko Cvetković, sa datumom važenja od 11. juna do 31. avgusta ove godine. Prikupljena sredstva, kako piše u uredbi, usmeravaju se Svetom arhijerejskom sinodu SPC za finansiranje građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju enterijera Spomen-hrama Svetog Save, a prema podacima JP PTT zaključno sa ovom sredom, građani su platili 4,92 miliona ovih markica.


Naime, godinama unazad štampano je minimum 2,5 miliona markica godišnje, dok je 2001. godine štampano čak 21,2 miliona markica. Takođe je iz budžeta Srbije samo 2010. za rekonstrukciju ove građevine izdvojeno 57,17 miliona dinara, a 2011. 6,59 miliona.

Kako akcija traje već godinama, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), smatra da je transparetnost trošenja novca najbitnija.


- Uredba o doplatnim markicama nije sama po sebi loša ideja, ali bi trebalo pažljivo odrediti kome ide novac građana i zašto. I NOPS je tražio od vlade da na neko vreme odobri uvođenje doplatnih markica za naše udruženje kako bismo imali sredstva za pravnu i drugu pomoć prevarenim potrošačima, međutim, za razliku od izgradnje Hrama, vlada nije procenila da bi to bilo od neke koristi - poručuje Papović za "Alo!“.


Ove uredba, baš zato što je obavezujuća, a ne stvar izbora, izrevoltirala je mnoge sugrađane koji je vide kao svojevrstan crkveni namet, te smatraju da ne bi smelo da se dozvoli u jednoj sekularnoj državi da pojedinci budu prisiljeni da izdvajaju novac za crkvu. Udruženje "Ateisti Srbije“ otišlo je najdalje, pa je povodom toga čak podnelo tužbu Ustavnom sudu.


- Članovi udruženja smatraju da je ova uredba kriminalno kršenje Ustava i otimanje novca svih građana za potrebe samo jedne, apsolutno privilegovane, verske zajednice koja je iznad Ustava, iznad zakona i čak iznad države - objašnjava za naš list Predrag Stojadinović, potpredsednik udruženja "Ateisti Srbije“, dodajući da je potpuno očigledno da Ivica Dačić nije pogrešio kada je izjavio da je SPC najcenjenija državna institucija.


U Vladi Srbije juče nismo dobili odgovore na pitanja na osnovu čega su došli do zaključka da izgradnja Hrama Svetog Save treba da bude obaveza, a ne izbor građana, kao ni odgovore na pitanja koliko je u poslednjih nekoliko godina uloženo u obnovu ovog hrama.

POVEZANE VESTI

Petak 27.07.2012. 23:32
Pa šta mislite, odakle episkopima onakav vozni park? Nije ni čudo što su oterali narod od crkve. To je 4 miliona evra. Sa tim novcem mogao se sagraditi hram jedno 5 puta veći od ovog, al dok se svi ugrade... Eh zemljo stradijo!! Pa zar ni crkva nije sveta vise. Uh!!
Petak 27.07.2012. 23:45
Sto mi obrisaste komentar ? Pa ovo je citat iz gornjeg texta koji sam stavio, uz dopunu da se proveri broj ziro racuna - gde su otisle pare ? Pitanje je na mestu za hitnu uredbu (dodatno placanje 10 din.) vaznosti od 3 meseca ..!??? "Novu uredbu potpisao je krajem maja odlazeći premijer Srbije Mirko Cvetković, sa datumom važenja od 11. juna do 31. avgusta ove godine. "
Subota 28.07.2012. 07:56
Monumentalan, ali bure bez dna. Narod nema za osnovme stvari. Ne mora zlatni krov, mogao je i obični da posluži svrsi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online