Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 27.07.2012.
16:24
Večernje novosti A

Smrt siguran posao: Nema sahrane bez 500 evra

Pogrebne usluge su unosan biznis, ali i veoma podložan mahinacijama i korupciji. Cena prosečne sahrane u Srbiji, kako kažu privatnici, uključujući i obavezni deo koji se plaća zvaničnim grobljima, ne može da bude ispod 50.000 - 60.000 dinara. U tu cenu uključen je sanduk koji je oko 15.000, pokrov, dušek, krst, prevoz, čitulja i usluge agencije, pišu beogradske “Večernje novosti”. Sve preko toga je ili želja porodice za eksluzivnom opremom ili način da se neko obogati.

Cena prosečne sahrane u Srbiji ne može da bude ispod 50.000 - 60.000 dinara
 

Međutim, kada se na tu cenu pridoda i želja pojedinih lekara i mrtvozornika da dodatno zarade, dojava o smrti postaje unosna informacija. Čak i u slučajevima kada porodica pozove firmu koja će obaviti sahranu, u nekim staračkim domovima imaju "ekskluzivno" pravo da telo "ponude" svojim pogrebnicima.


Privatni pogrebnik iz Železnika, Dušan Radosavljević kaže za ovaj list da je imao slučaj da ga je angažovala porodica da u jednom od domova za starije preuzme telo pokojnika.


“Međutim, tamo su mi mahali sa papirom kako oni imaju pravo da pozovu neku firmu koja će to da uradi. To natezanje bi potrajalo da se članovi porodice nisu pobunili”, priča Radosavljević.
 

Tela pokojnika po garažama

Bez hladnjača za držanje tela pokojnika, pogrebnici ne bi smeli da se upuste u posao. Privatnici zbog skupe tehnologije koja košta i preko milion dinara i prostora, često nemaju u ponudi takvu opciju. Dnevni najam je 1.000 dinara, a temperatura u njima četiri stepena. Pokojnici se prevoze u nenormalnim uslovima, u dvadeset godina starim karavanima ili tela drže na otvorenom ili u garažama.

On kaže da postoje ljudi koji jednom otvore firmu na ime pogrebnih usluga, ali je vrlo brzo zatvore. A papir o registraciji ostaje, pa njime mašu porodicama koje u teškim trenucima nemaju vremena da razmišljaju i na kraju sve plate papreno.


Od 70 agencija koje postoje u Beogradu, svega desetak radi po pravilima sa zvaničnim cenovnicima, novim vozilima i opremom u ponudi. Porodice ne traže dokumentaciju, nih zanima samo cena usluge.


Radosavljević smatra da grad mora pod hitno da propiše stroge uslove i uvede kontrolu. Predlog je da se uvedu pravila po kojima bi svi ravnopravno radili. On smatra da treba uvesti licence sa pravom oduzimanja za one koji varaju ljude, da se zna kakvu opremu moraju da imaju i po kojim standardima.


“Tako će se sve uvesti u legalne tokove a i država bi dobila novac i PDV”, kaže Radosavljević.


PIO fond nije zainteresovan za rad sa privatnicima. Radosavljević kaže da je onda nelogično da isplate novac bez obzira na iznos računa koji im porodice podnose.


“Čak sam video račun na kome je pečat bio nekog trgovinskog marketa. Nema pravila pa svako radi šta hoće. Meni su kad sam pre više od dvadeset godina počinjao nudili "saradnju" neki lekari, da bi mi dojavili kad neko umre. Kako sam to odbio, radim samo po preporuci i ima posla.”

POVEZANE VESTI

Petak 27.07.2012. 17:29
uh, u rep.srpskoj nema ispod 1500 evra sahrane,to se pravi teferidz, proslava kao da se zene i udaju samo sto hvali harmunika i kolo da se igra.dragi pokojni laka vam crna zemlja bila i oprostite ovim sto ce doc malo kasnije jer neznaju sta rade.
Petak 27.07.2012. 20:51
Moj otac drzi pogrebnu firmu i time se bavimo vec duzi niz godina,istina je da ima prevaranata kao i u svakom poslu,a Dusan bi trebalo da bude poslednji koji se javlja,svi od kolega znaju kakav je i cime se sve bavio.Ne znam da li ovako pokusava da ukloni konkurenciju ili je pukao sa poslom kao sto se prica...
Petak 27.07.2012. 23:06
И тако настаде ``Маратонци трче почасни круг``.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online