Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.07.2012.
19:41
Beta A

Dačić: Srbija će biti bašta Evrope

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da će se nova vlada raznim merama i subvencijama potruditi da u sektoru poljoprivrede, odakle je moguće brzo videti konkretne rezultate, učiniti sve da Srbija bude bašta Evrope.

Nema stezanja kaiša za siromašne građane: Ivica Dačić
 

U ekspozeu u Skupštini Srbije, Dačić je rekao da se ekonomska politika nove vlade neće zasnivati na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", kao i da vlast i "finansijski sektor moraju da dele sudbinu svoga naroda, kao i da od privrednika traži da plaćaju poreze i ne otpuštaju radnike, da investiraju u Srbiji i ne iznose kapital u inostranstvo.


Ukazujući na problem budžetskog deficita Srbije, Dačić, koji je u kampanji govorio da mu ne treba Međunarodni monetarni fond, rekao je da će Vlada Srbije nastaviti razgovore sa tom međunarodnom institucijom.


"Neće biti ni zamrzavanja plata ni penzija", ponovio je Dačić.


Dačić je rekao da se privreda Srbije "urušava i propada", da je ogroman broj građana "zapao" u siromaštvo i da stoga finansijski sektor mora više da učestvuje u oživljavanju privrede.


"Ogromne socijalne razlike podrivaju stabilnost države i društva, politička vlast mora biti instrument u rukama naroda za ostvarivanje pravednije raspodele društvenog bogatstva", poručio je Dačić u obraćanju poslanicima.


Kao najveći problem Srbije, Dačić je naveo pad nataliteta i ukazao na to da je svake godine u Srbiji za oko 40.000 veći broj umrlih od rođenih.


Kako je naveo, ciljevi vlade su "zaustavljanje izumiranja nacije i stvaranja uslova za porast životne snage naroda, obnavljanje stanovništva, stimulisanje rađanja više dece u porodicama i pomoć trudnicama i porodiljama".


"Za dva do tri veka najdalje Srbija će ostati prazna", rekao je Dačić i dodao da će vlada hitno izaći "sa konkretnim merama za zaustavljanje biološkog nestanka Srbije".


Mandatar je poručio da će i zaposlene i poslodavce pozvati na socijalni dogovor. Dačić je ukazao i da je ogromno socijalno raslojavanje dovelo do toga da Srbima ima jedan odsto bogatih i ogroman broj siromašnih.

Kakva će nam biti vlada?

Nova Vlada Srbije imaće 19 članova - premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja. Koalicija oko SNS imaće devet članova vlade, koalicija oko socijalisti pet, URS tri i SDPS i SDA po jednog.


Potpredsednici vlade biće Aleksandar Vučić (SNS) zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić (URS) za evrpske integracije, Jovan Krkobabić (PUPS) i Rasim Ljajić (SDPS).


Vučić će biti i ministar odbrane, Ljajić ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.


SNS je za ministra spoljnih poslova predložila državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivana Mrkića, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Knežević, a za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.


Nikola Selaković je kandidat SNS za ministra pravde i državne uprave, Bratislav Petković kandidat za ministra kulture i informisanja, Milan Bačević za ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, dok je šahistkinja Alisa Marić kandidat za ministra omladine i sporta.


SPS je predložio da kandidat te stranke za ministra prosvete, nauke, i tehnološki razvoj bude Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.


Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji je na izborima nastupio na listi koju je predvodio SNS, kandidat je za ministra gradjevinarstva i urbanizma, dok će lider SDA Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja.


Kandidat URS za ministra finansija i privrede je Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović je kandidat za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.07.2012. 21:33
"BASTU" odavno svi okopavaju - nema ko se nije dovatio, ali NIKO ne zna STA ce da NIKNE..!
Petak 27.07.2012. 08:01
Sa toliko najlonskih kesa i korova?
Petak 27.07.2012. 08:20
Nije mi jasno samo kako sebe vidi u svojoj poetskoj metafori, kao ukrasnog patuljka u toj basti, ili kao nesto drugo konkretnije......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online