Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 23.07.2012.
13:32
Telegraf A

Cenovnik droge iscrtan pored ulaza u školu

Na objektu pored Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku nedavno je osvanuo grafit sa cenama narkotika koji se prodaju u dvorištu ove škole, a bahati narko-diler je čak i potpisao ovu "ponudu" sa "STR Diler"!

Cenovnik narkotika ispisan na zidu u blizini srednje škole
 

Tako je svako ko prolazi pored ove škole saznao da je cena "Hibrida" 600 dinara, "Skanka" 1.000 dinara, cena "Spida" takođe iznosi 1.000 dinara, koliko košta i "Ekser". "Pečurke" koštaju duplo više i njihova cena je 20 evra. "Hors" (heroin) košta 800 dinara za pola grama, "LSD" košta 1.500 dinara, a najskuplja droga je "belo", odnosno kokain, koji se prodaje, u zavisnosti od kvaliteta, od 70 do 100 evra za jedan gram.
 

Prema rečima direktora ove škole Dragana Kovačevića, uprkos tome što je škola preduzela sve mere za zaštitu učenika od prodaje narkotika, ipak se pojavio grafit na zidu susednog objekta koji ulazi u dvorište škole.
 

- Te noći kada je grafit napisan, školski čuvar obišao je dvorište oko pola dva noću, a ujutru smo videli grafit. Očigledno je da škola ne može sama da reši ovaj problem i da je potrebno da svi zajedno, kao društvo, reagujemo. Da sam zatekao onoga ko je ovo pisao, metode koje bih preduzeo bile bi vrlo obrazovne i vaspitne – kaže Kovačević.
 

Onaj ko se namerio da deci u školi prodaje narkotike vrlo transparentno ih je obavestio o tome kako se kreću cene. Iz razgovora sa učenicima u jednoj čačanskoj osnovnoj školi, novinari "Čačanskih novina" saznali su nedavno da prodaje narkotika ima i u dvorištima osnovnih škola.
 

- Znaš kako, oni najpre deci nude da probaju. Ako ih odmah ne oteraš u p… m…, postaju vrlo navalentni da uvale "drogu na probu". I po pravilu startuju lepo vaspitanu decu iz finih porodica. Pitaš zašto. Pa zato što ta deca ne umeju da se brane. Ne umeju da oteraju u majčinu. Kad im uvale drogu na probu, posle ih ucenjuju da moraju stalno od njih da kupuju ili će da ih prijave nastavnicima i roditeljima da se drogiraju. Koji su to moroni. Zna se i koje su to dileje. Pa, ako ja znam i celo moje društvo ih zna, valjda ih i panduri znaju – ispričala je nedavno učenica osmog razreda jedne čačanske osnovne škole novinarima "Čačanskih novina".
 

Narkomanija se ne leči na predavanjima
 

Očigledno je da uvođenje školskih policajaca može da smanji unošenje narkotika u školska dvorišta, ali da ta mera nije dovoljna da iskoreni ovu pojavu. Za efikasnu borbu protiv narkomanije u školama nisu dovoljna ni sporadična predavanja učenicima na tu temu.
 

- Ma znaš, kad dođu da nam kao pričaju o narkomaniji, to je obično smaranje. Pa, mi znamo mnogo više o tome, možemo mi njima da pričamo kako to funkcioniše u praksi – svedočenje je, takođe jedne učenice osnovne škole, objavljeno u "Čačanskim novinama".
 

Bez udružene akcije celog društva, nema uspeha u borbi sa narkomanijom. Za početak bi bilo korisno da policija otkrije onoga ko je svoj cenovnik istakao u dvorištu PUŠ.

Ponedeljak 23.07.2012. 14:07
dokle bre vise
Ponedeljak 23.07.2012. 15:15
страшно је шта нам праве од школа, друштва, омладине.. а још већа туга је што је дрога толико јефтина, да је постала доступна и најмлађима... Дрогераши нека се дрогирају до смрти у затвору, а децу нека оставе на миру!!!
Ponedeljak 23.07.2012. 18:07
uuff....kako povoljan speed......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online