Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.07.2012.
00:33
Beta A

Ustavni sud: Vlast nije uticala na nas

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je da stranke nove vladajuće koalicije nisu uticale na odluke suda o nadležnostima Vojvodine i vraćanju na posao sudija i tužilaca.

Nismo bili pod pritiskom: Dragiša Slijepčević

"U trenutku kada je predlog odluke postao predmet razmatranja pred sudom nije bilo ni na pomolu formiranje nove vladajuće većine, a time ni faktičke mogućnosti da ona, na bilo koji način, utiče na donošenje odluke Ustavnog suda", rekao je Slijepčević u intervjuu za Večernje novosti.

Slijepčević je istakao da je uticaj bilo koje vlasti na sudije Ustavnog suda "objektivno isključen, jer se sudija Ustavnog suda može razrešiti ili krivično goniti samo uz većinsku saglasnost svih sudija".

Upitan zbog čega su procesi u predmetima nadležnosti Vojvodine i reizbora sudija trajali tri godine i kako odgovara na optužbe da je sud sada to odlučio u roku od nekoliko dana, Slijepčević je rekao da su on i njegove kolege nasledile brojne stare predmete koji su doveli do blokade rada.

"Dve trećine ovog sastava Ustavnog suda je izabrano krajem 2007,  skoro godinu dana posle donošenje Ustava, a preostalih pet sudija tek po konstituisanju Vrhovnog kasacionog suda, aprila 2010.", rekao je Slijepčević i podsetio i da prethodni sastav suda zbog neizbora sudija nije bio u mogućnosti da obavlja funkciju više od godinu dana.

Upitan da li se posle odluke Ustavnog suda sve sudije i tužioci čije su žalbe prihvaćene vraćaju na posao, Slijepčević je rekao da je Ustavni sud samo odlučio da se neizabranim sudijama mora priznati sudijski status.

Kako je naveo, da li su oni dostojni da obavljaju sudijsku funkciju i da li su stručni i osposobljeni utvrdiće Visoki savet sudstva u skladu sa izmenjenim zakonom koji ga na to obavezuje.

"To znači da Visoki savet sudstva može odmah doneti odluke o suspenziji onih sudija za koje ima dokaza da su vršili krivična dela ili na drugi način pokazali nedostojnost i sprovesti postupak za njihovo razrešenje na način i pod istim uslovima kao što to može učiniti i u odnosu na već izabrane sudije", zaključio je
Slijepčević.

Petak 20.07.2012. 07:29
Ovoga sudiju je licno postavio flekavi i oni su u nekim kumovskim odnosima.Bosu je skinuo sa mesta presednika Ustavnog suda samo zato sto nije htele da sudi kako je trazio flekavi pa je ovog svog kumasina postavio.Ako neko zna kakav je neki od sudija to oni znaju izmedju sebe pa ih treba pustiti da biraju izmedju sebe najbolje a ne da po Ustavu ima pravo predsednik drzave da postavi pet sudija Ustavnog suda.
Petak 20.07.2012. 03:13
Smesno koliko je to sve zamrseno ! A na kraju Kadija te tuzi, KADIJA TI SUDI !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online