Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.07.2012.
17:44 >> 18:31h
Beta A

Na Kosovu sve gore, Srbi najugroženiji

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova, gde su Srbi većina, upozorili su u četvrtak čelnike UN, Kfora i rukovodstvo Srbije da se bezbednosna situacija u Pokrajini pogoršava, a da su posebno ugroženi Srbi.

Nijedan od "tri stuba", ni Euleks, ni Kfor, ni KPS, ne poboljšavaju bezbednost na Kosovu
 

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić uputili su otvoreno pismo tim povodom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, čelnicima misije UN na Kosovu i severu Pokrajine, komandantu Kfora, šefovima Euleksa i OEBS-a, rukovodstvu Srbije.


"Iako zvanično postoje tri stuba (Kfor, Euleks i Kosovska policijska služba) koji navodno uspešno obavljaju svoje zadatke, zbog brojnih ubistava, drugih incidenata i pritisaka, bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji je nepovoljna", navodi se u pismu i dodaje da su "naročito ugroženi životi i druga osnovna ljudska prava i slobode pripadnika srpske etničke zajednice".


Upozorava se da su "jednako ugroženi oni Srbi koji su ostali da žive na Kosovu, a njih je oko 100.000, kao i oni koji već 13 godina imaju tretman raseljenih lica i koji samo povremeno obilaze imanja, groblja, verske i druge spomenike".


U pismu se navodi da je broj ubijenih Srba za 13 godina veći od 1.000, dok se prema podacima UNHCR-a u Pokrajinu vratilo samo 3.000 Srba, odnosno oko jedan odsto izbeglih.


Nekoliko hiljada kuća i stanova je i dalje uzurpirano, zapaljeno ili porušeno, a uništena je i druga imovina i ekonomija, navodi se u pismu.

“Srbi još bez slobode kretanja“

Načelnik Kosovskog pomoravskog okruga Dragan Nikolić izjavio je da niko od Srba koji su sredinom juna podneli zahtev za preregistraciju vozila na kosovske KS tablice još nije dobio nove oznake, kao i da nemaju slobodu kretanja.

Nikolić je za agenciju Beta izjavio da Srbi u Kosovskom pomoravlju koji su podneli zahtev za preregistraciju sa gnjilanskih GL na kosovske KS tablice voze uglavnom bez ikakvih tablica, ali da nema slobode kretanja jer vozila bez tablica mogu da se kreću samo između srpskih sela, a ne i preko administrativne linije ka centralnoj Srbiji.

Upozorava se da "nekoliko stotina hiljda Albanaca poseduje oružje iako je Rezolucijom 1244 UN bilo predviđeno da budu razoružani, da se počinioci krivičnih dela protiv Srba slobodno kreću i učestvuju u javnom i političkom životu, a da nisu otkriveni i procesuirani zbog posebnog odnosa ili neadekvatnog rada pripadnika međunarodnih misija, KPS-a i mešovitih istražnih organa".


Podseća se da se napadi na Srbe nastavljaju, a da se u izveštajima "raznih grupa za upravljanje i nadgledanje", istovremeno ističe napredak takozvanih kosovskih institucija.


"Određeni međunarodni faktori, čiji centri moći zajedno sa liderima albanskih vlasti iz Prištine uporno nastoje da primenom sile okončaju projekat kosovske nezavisnosti sprovodeći svoje geostrateške planove i politiku, krše ili igorišu Rezoluciju SB UN 1244 i zloupotrebljavaju OUN i njena dokumenta", naveli su čelnici četiri opštine.


Prema njihovim rečima, vrše se stalni pritisci, pa čak i silom da se i na severu Kosova uspostavi vlast Prištine i "učvrste granice i suverenitet države Kosovo".


Dodaje se da je u poslednjih godinu dana vršeno "političko, pravno, medijsko i drugo satanizovanje i zlostavljaje Srba" i ocenjeno da je tokom intervencija vojnika Kfora na severu "prekršena Ženevska konvencija o ljudskim pravima i slobodama".


"Za sve probleme moraju se tražiti i naći politička rešenja, sve međunarodne misije dužne su da poštuju poverene mandate i praktično pokažu statusnu neutralnost, moraju se boriti za bezbednost svih građana koji žive ili treba da se vrate na Kosovo i Metohiju", navodi se u pismu.


Čelnici opština sa severa Kosova Dragiša Milović (Zvečan), Krstimir Pantić (Kosovska Mitrovica), Slaviša Ristić (Zubin Potok) i Dragiša Vasić (Leposavić), očekuju da će tokom posete Srbiji generalni sekretar UN Ban Ki Mun sagledati probleme navedene u njihovom pismu.


"Verujemo da ćete, pored ostalog, naći način i izdvojiti vreme da se sretnete sa legalno izabranim predstavnicima Srba i UNMIK-a koji su aktivno angažovani oko praćenja i rešavanja problema na severu Kosova i Metohije", navodi se u pismu i izražava očekivanje da će "poseta prvog čoveka UN pozitivno uticati na poboljšanje političko-bezbednosne situacije i brže rešavanje kosovskih problema".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online