Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.07.2012.
13:24
Beta A

"Politika" otišla za 4, 7 miliona evra

Kompanija "Ist medija grup" kupila je 50 odsto udela u preduzeću "Politika novine i magazini" za ukupno 4,7 miliona evra, saznaje danas Beta.

 "Politika" otišla za 4, 7 miliona evra
 

Prema ugovoru, u koji je Beta imala uvid, od ukupne kupoprodajne cene prodavcu, austrijskoj kompaniji Ost Holding, već je isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.

Moskovska "Ist medija grupa" nije tražila odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje akcija preduzeća "Politika novine i magazini", rečeno je danas Beti u Komisiji.

Odobrenje Komisije neophodno je ako kupac akcija stiče većinsko vlasništvo, odnosno kontrolni paket.

 

U slučaju "Politike", kako tumače u Komisiji za zaštitu konkurencije, "Ist medija grupa" može da kontrolni paket stekne ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije "zlatnu akciju" ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije.

 

Sa preuzimanjem kontrolnog pakata "Ist medija grupa" je dužna da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije u roku od 15 dana od registrovanja promene vlasništva.

U ugovoru je konstatovano da kompanija "Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politika PNM "nije iskoristila svoje pravo preče kupovine". "Politika a.d." je direktno ili indirektno u većinskom državnom vlasništvu.

Direktor te kompanije Zeferino Grasi potvrdio je u današnjem izdanju "Politike" da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik bečke kompanije Ost Holding, ponudio "Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

"Mi smo tražili dodatna objašnjenja jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani", kazao je Grasi.

Ugovor o kupoprodaji polovine udela u "Politici novine i magazini" sklopljen je 29. juna.

Potpisali su ga Uroš Stefanović, direktor "Ist medija grupe" u ime kupca i, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš (Mickasć) i Folker Venc (Volker Wentz).

Predviđeno je i da svi eventualni sporovi budu rešavani po pravilima arbitražnog suda Međunarodne privredne komore sa sedištem u Esenu u Nemačkoj.

Marković: Ministarstvo nije nadležno za prodaju

 

Ministar kulture, informisanja i informaciong društva Predrag Marković izjavio je danas da to ministarstvo nije nadležno za prodaju udela kapitala u Politici novina i magazini.

 

"Ministarstvo kulture nije ni na jedan način nadležno za materijalni deo vlasništva. Čak saznaje o tome ko je vlasnik preko Agencije za privredne registre, a to je nedovoljno transparentno i jasno", rekao je Marković novinarima u Beogradu. On nije hteo da komentariše navode političkih stranka ko je novi vlasnik Politike novine i magazini. Marković je kazao da Ministarstvo kulture ne odlučuje o prodaji državnog kapitala u kompaniji Politika, već drugi delovi vlade.

 

Ministar je pozvao novinare da istraže da li je tačna informacija objavljena u medijima da je pre četiri meseca privatni vlasnik Ost holding ponudio zastupniku državnog kapitala pravo preče kupovine i da li je on o tome nekoga obavestio i šta se sa tim tačno dogodilo.

Sreda 18.07.2012. 18:45
Sama zgrada vredi puta 10... E bre..samo čitamo o nekim mahinacijama i krađama.. A onda dođe uterivač duga na vrata za 10-20 evra da pleni nameštaj sirotinji??? Dokle bre da ćutimo i trpimo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online