Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.07.2012.
17:08
Beta A

Požarom protiv istine: Porodice ubijenih Srba traže pravdu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji ocenilo je danas da je požar na lokaciji Žilivode, na kojoj je pretraživan teren kako bi se utvrdilo postojanje masovne grobnice, podmetnut u nameri da se prikriju stradanja i zločini nad Srbima.

 Porodice kidnapovanih i ubijenih ogorčene zbog požara
 

Predstavnica udruženja Gordana Đikanović izjavila je za agenciju Beta da su porodice ogorčene i da smatraju da je strašno da se po ko zna koji put "vrši zločin nad istim ljudima".

Izgoreli tragovi zločina Albanaca?

"Siti smo toga da se stalno traže razlozi da se umajni stradanje Srba na Kosovu i prikriju zločini", kazala je Đikanović i dodala da su porodice zato zatražile od Euleksa da što pre pronađe počinioce.

Prema njenim rečima, dodatno ogorčenje kod porodica izazvala je jutrošnja tvrdnja predsednika prištiske Komisije za nestale Prena Đetaja da je isključena mogućnost da je požar podmetnut.

"Porodice su nedavno obišle tu lokaciju kod Obilića gde je pretraga stigla do 25 metara dubine, a na kojoj se prema podacima dobijenim na osnovu satelitskog snimka nalaze posmrtni ostaci, i na osnovu onoga što su videle tvrde da na tom mestu požar nije mogao da izbije sam", kazala je Đikanović.

Porodice otetih i ubijenih zato, navela je ona, daju sebi za pravo da veruju da je neko, podmetnuvši požar, želeo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Zilivode, kao što je to činjeno i ranije kada su u pitanju zločini nad Srbima.

"Uz sve to dobijali smo uverenja da je lokacija čuvana danonoćno, a ispostavilo se da od subote nikoga nije bilo, i da je tek u ponedeljak signalizirano da je požar izbio", dodala je ona.

Prema rečima Đikanovićeve, jedini optimizam porodicama, koje su se nadale da će nakon 14 godina sahraniti svoje nestale i ubijene, pruža informacija da je DNK analizu moguće uraditi i na ugarku.

Pretraga lokacije Žilivode trebalo je, nakon dve godine tokom kojih se kopalo do dubine od 25 metara, da bude gotova za 10 do 15 dana.

Predstavnik Euleksovog odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson ocenio je danas da je požar na lokalitetu Žilivode izazvao veliku štetu i unazadio istragu.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2012. 17:22
Па се ти Борисе опет рукуј са Тачијем који је наредио да се докази спале... Са колико лове су стражари ућуткани ?
Utorak 17.07.2012. 18:54
Ovo je medjunarodna zavera, siptari nerade nista sami, dok im zapadni mentori ne daju podrsku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online