Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.07.2012.
12:28
J. L. Petković - Vesti A

Baš me briga za crnu listu

Nemam žarku želju da odem u SAD, pa mi ni ne smeta što sam na američkoj crnoj listi. Od svih istaknutih ljudi u DOS-u, jedino sam ja ostao, a drugi su polako skidani sa crne liste, kako su menjali stav prema Kosovu, usvajali druga merila i odnose, kaže u intervjuu za "Vesti" Marko Jakšić, poslanik u Skupštini Srbije i član Predsedništva DSS-a.

 

Deceniju ste na američkoj crnoj listi?


- Biti na crnoj listi podrazumeva da ne može da se ulazi u SAD i ako imate pare u zapadnim bankama, onda ih konfiskuju. Što se mene lično tiče, samo jednom sam bio 15 dana 2007. godine skinut sa te liste, kada su trajali pregovori Beograda i Prištine, a održavali se u Njujorku.

Vrije, al ne kipi

 

S obzirom na sve pritiske za integraciju, vidite li ipak izlaz u podeli?


- Ne. Ako je prevrelo, nije prekipelo. Nema potrebe da jurimo sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije. Žuri se Americi i EU, jer oni znaju da nova geopolitička karta ide Srbima u prilog. Baš zato oni žele da stave tačku na pitanje Kosmeta. Mi ne treba da pristajemo ni na kakve pregovore, već da čuvamo srpstvo i vodimo našu politiku. Odavde je proterano 220.000 Srba, i to je faktičko stanje na terenu. Zato ne treba da dozvolimo da se zločin isplati i da nagrađujemo zločince još jednom albanskom državom.

Čim sam se vratio kući, vratili su me na listu. Dakle, od tih naših para u zapadnim bankama neće mnogo da se ovajde, a nemam žarku želju da odem u SAD, državu koja je toliko zla nanela mom narodu - od bombardovanja srpske Krajine, do bombardovanja Republike Srpske i konačno Srbije.

Mnogi su u međuvremenu izostavljeni sa te liste?

- Jedini sam istaknuti član DOS-a koji je ostao na toj listi, i to samo zato što sam bio dosledan u svojoj ideologiji. Podsetiću da su na toj listi bili i Željko Mitrović, i Ivica Dačić, i Aleksandar Vučić, i Tomislav Nikolić, ali su polako izostavljani, a neki su čak viđeni i na molitvenom doručku kod predsednika SAD. Jedino smo Milan Ivanović i ja ostali na toj listi, jer nismo promenili stav prema Kosovu. A drugi su izgleda menjali taj stav. Kako su pristajali na nezavisno Kosovo i na neka druga merila i odnose, tako su ih i skidali sa liste.

Pronose se glasine da može doći do novih akcija ROSU na Severu?

- Ne znam. Do sada su izveli toliko akcija, a Kfor je u više navrata pogazio svoj mandat. On nije tu da omogući bezbednost Srbima, a o tome svedoči broj ubijenih. Supružnici Jevtić nedavno su ubijeni kao životinje. Nije bilo ni Kfora ni Euleksa da ih zaštiti. Al, šta god da probaju, mi im nećemo dozvoliti da uspeju. Jedino što mogu da urade jeste da naprave novu "Oluju" na severu KiM, isto kao što je urađeno u Hrvatskoj, i da proteraju narod. Srbi vekovima žive ovde i neće dozvoliti da budu deo nezavisne države Kosovo.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.07.2012. 12:38
Cim si na americkoj crnoj listi, meni si drag ! Svaka cast na dosljednosti i ponosu, jer je to jedino sto nam ne mogu oduzeti, ako im mi ne dopustimo !
Utorak 17.07.2012. 12:52
Марко, Србине!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online