Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.07.2012.
12:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Kilometarske kolone su prošlost

Letnji talas tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju, kao nikad dosad zadao je glavobolje vozačima, ali i putarima koji su na paklenih 40 stepeni morali da izvode zakasnele radove na Koridoru 10. Kilometarske kolone na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci, kao i naplatnim rampama Bubanj potok i Nais danima su udarna vest. Ali, taj talas je prošao i, ako je verovati ljudima iz Puteva Srbije, teško da će se ponoviti.

 

- Pravilo je da je najjači udarni talas petkom i prošlog petka smo imali na izdavanju kartica 24.773 vozila, a ovoga 26.200, dok je na naplati, u pravcu prema severu bilo 16.511 vozila. Povećali smo broj inkasanata i delilaca kartica i sad vozila idu bez zaustavljanja - kaže Stevo Pisanjuk, šef smene naplatne stanice Bubanj potok.
 

Šefovi smena svih naplatnih rampi u Srbiji su na vezi i sa policijom na graničnim prelazima Horgoš, Kelebija, Batrovci i Gradina kao najfrekventnijim.

- Imamo i ljude u pasivnom dežurstvu, pojačali smo vikend ekipe, a kako su velike vrućine ovde dežuraju i ekipe Hitne pomoći. Gužve su prošlog vikenda stvorene jer je veliki broj Turaka krenuo tako da u svom kraju budu pre 20. jula kad počinje Ramazan. Kako im u Hrvatskoj ne dopuštaju da spavaju pored puta, oni su došli u Srbiju i tu se sačekivali, da bi onda pretprošlog petka organizovano svi krenuli u Tursku. Tako je nastao strašan čep - dodaje Pisanjuk.

Inače, naplatna rampa kod Bubanj potoka, kao i druge u Srbiji projektovane su za propusnu moć saobraćaja merenog pre nekoliko decenija. Kako saznajemo, po završetku radova na obilaznici oko Beograda, baš kod Bubanj potoka, biće izgrađena nova, daleko veća i propusnija naplatna rampa nešto niže, prema Nišu.

Inače, Ramazan je baš zbog tranzitnih putnika važan jer se poklapa s godišnjim odmorima, a to opet znači milione turskih državljana na evropskim putevima i nije loše s tim računati i kod planiranja putovanja. Primera radi, prema podacima Puteva Srbije, samo je ove godine našim autoputem prošlo pola miliona vozila turskih državljana!

Da stvar bude teža ove godine nego što je to obično slučaj, pobrinuli su se putari koji su zbog kašnjenja odobrenog novca morali da rade na autoputu i usred letnjeg špica.
 

Tag za dinar


Putevi Srbije nameravaju da afirmišu elektronsku naplatu putarine tako što će tag koji se postavlja s unutrašnje strane vetrobranskog stakla i puni kreditom poput mobilnog telefona prodavati za jedan dinar. Tag važi samo za naplatu putarine u Srbiji, a odluku mora da potvrdi nova vlada. Ovaj potez bi trebalo da ubrza protok saobraćaja.

 

Na Naisu normalna situacija


Na naplatnoj rampi Nais kod Niša nije bilo gužve. Automobili koji su dolazili iz pravca Beograda nisu se uopšte zadržavali prilikom plaćanja putarine. Nije bilo velikih kolona, a time ni nezadovoljstva učesnika u saobraćaju kao u dane prethodna dva vikenda.


- Mi smo sve učinili da spremni dočekamo ovaj vikend. Na rampi su rezervni inkasanti i rezervne, mobilne tehničke ekipe koje su spremne da priskoče u pomoć. Na tri jezika smo napravili obaveštenja i plakate za učesnike u saobraćaju da pripreme tačnu sumu novca za putarinu. Pokazalo se da je to donelo brži protok vozila - rekla nam je Vesna Tonić, zamenik šefa naplate putarine za deonicu autoputa od Jagodine do Leskovca.


Nedaleko od ove naplatne rampe u pripravnosti su i patrole saobraćajne policije, koje će u slučaju stvaranja dugih kolona iz pravca Beograda, saobraćaj na 30 kilometara ispred naplatne rampe Nais, pre Aleksinca, usmeravati delom regionalnim putem do Niša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online