Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.07.2012.
12:01
D. N. Petrović - Vesti A

Sever Kosmeta slomiti silom

Kako se bliži 26. jul i godišnjica pokušaja specijalne jedinice ROSU da, po nalogu Hašima Tačija, a uz saglasnost američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela, zauzme Brnjak i Jarinje, pokori Srbe na severu Kosmeta i uspostavi granicu sa Srbijom, kod žitelja Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice raste strah da bi se sličan atak mogao ponoviti i ovoga leta i da bi na Srbe mogli zajednički da krenu Kfor, Euleks i sve albanske formacije na Kosovu i Metohiji.

 

Da su razlozi za zebnju opravdani govore i vesti koje cure iz Vlade Kosova prema kojima Amerikanci ponovo "teraju" Tačija da svom silom krene na Sever i jednom za uvek završi sa neposlušnim Srbima. Prema informacijama koje je medijima dostavio jedan ministar u Tačijevoj vladi, ponovo je glavni zagovornik upotrebe sile Kristofer Del, ponovo je Evropska unija protiv, a za razliku od prošlog leta, Tači se, iako je američki čovek, sada koleba, jer nije spreman da se zameri Evropskoj uniji koja želi da problem Severa reši pregovorima sa izabranim predstavnicima Srba.


- I pre nego što su ove informacije procurile u javnost, znali smo da Amerikanci vrše pritsak na Tačija da sever Kosova pod kontrolu stavi milom ili silom i da mu nude svoju logistiku iz Bondstila. Posebno je ratoboran ambasador Del koji ima bar dva razloga da još tokom leta Albanci izvrše invaziju na Sever - kaže dobro obavešteni Srbin sa severa Kosmeta.

Prema njegovim rečima, prvi razlog su Delovi lični interesi. On želi da zajedno sa šurakom iz Bugarske proda Trepču, a "kaparisao" je i rudnike Stari trg, Belo brdo i Crnac i flotaciju Kopaonik u Leposaviću koje je već nudio firmama iz Engleske, Francuske i Nemačke. Drugi razlog je njegov odlazak sa Kosova: želi da administraciji u Vašingtonu pokaže kako je bio uspešan i kako je zaokružio celovitost nove države na Balkanu.


- Amerikanci i njihov ambasador imaju na spisku nekoliko desetina lojalnih Srba koje nameravaju da, posle okupacije Severa, nametnu Srbima kao legalnu vlast. Bez obzira na svu silu, neće im to ići lako i jednostavno jer je Evropska unija protiv, a i otpor Srba će, kao i prošlog leta, biti vrlo odlučan - kaže Miodrag Andrić, potpredsednik opštine Zubin Potok i naglašava da Srbi nikada neće pristati da žive u "velikoj Albaniji" i da ih na to ne može naterati nikakva sila.


- Mogu da nas okupiraju, mogu i da nas sve pobiju, ali da nas nateraju da se odreknemo Srbije - ne mogu. Pružićemo im miran otpor kakav smo im pružali prošlog leta za koji oni nemaju rešenje. Računamo i na pomoć iz Srbije, pogotovu što se u Beogradu promenila vlast i što više u vladi neće sedeti oni koji su nas takozvanim pregovorima sa Prištinom gurali u naručje Tačiju - kaže Miodrag Radivojević, profesor iz Zvečana.

Rok je 12. septembar


Prema planovima Amerikanaca, osvajanje severnog Kosmeta trebalo bi da se završi tokom avgusta, pre 12. septembra kada i zvanično prestaje nadgledana nezavisnost Kosova i Metohije. Osim Evropske unije, ovakvim idejama oštro se suprotstavljaju i sve zemlje koje nisu priznale Kosovo, kao i mnoge organizacije za ljudska prava koje se boje da bi napad na Sever mogao izazvati krvoproliće i destabilizaciju celog Balkana.


Ojačana odbrana


Promenom vlasti u Leposaviću, gde su DS zamenili naprednjaci, DSS, Nova Srbija i radikali, znatno će se poboljšati organizacija odbrane ovog dela severnog Kosmeta. Do sada je Leposavić, zbog neagilnosti predsednika opštine i slepog izvršavanja naloga iz Beograda smatran najslabijom karikom u odbrani. Preko Leposavića, bez ikakvog otpora, Amerikanci su nedavno sa Jarinja došli do Zvečana i više sati držali u blokadi skoro ceo severni Kosmet.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.07.2012. 12:39
Ako je ovo istina, onda se odmah moraju organizovati Srbi i pripremiti za odbranu. Predsednik Nikolić mora odmah da reagira i pozove američkog ambasadora na razgovor. Isto tako i ruskog ambasadora, jer u slučaju ovog nametnutog rata, biće nam važna ruska podrška. Krivicu će snositi albanska strana i oni koji ih uporno i bezobrazno podražavaju. Ako krene, rat neće biti ograničenog karaktera.
Ponedeljak 16.07.2012. 14:06
Setite se sta je rekao Milos Obilic "DA CE SUNCE MAKAR I KROZ MNOGO STOTINA GODINA OBASJATI SRBIJU,GONECI SA VRHA TE GAVRANE I PACOVE" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Doslo je to vreme,kada ce se ostvariti ideologija o Velikoj Srbiji. "SRBIJA NIJE SAKA PIRINCA DA JE POZOBA SVAKA VRANA KOJU DONESE VETAR. Dolazi i nase vreme. TADIC JE BOGOJE,AKO SE SECATE TE SCENE KADA SE POTURCIO I POSTAO MUSTAFA.
Ponedeljak 16.07.2012. 13:44
Teško će iko uspeti da srpski narod nagovori na predaju,na prodaju secera pokrajine,na ulazak u Nato..na klečanje i puzenje..kao što vidim ovde neki to žele.. Nismo to nikada radili..sumnjam da je i sada većina za taj podanički odnos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online