Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.07.2012.
07:15
D. Đorđević - Vesti A

Rođak nas prijavio Udbi

Dušan Kostić iz Vranja priča porodičnu istoriju, kako se njegov deda borio protiv bugarskog zuluma u Makedoniji, a njegovu decu su posle rata izbacili iz vile u Vranjskoj Banji.

 

Deda je po povratku iz Beograda za Kumanovo 1908. godine rešio da svrati u Vranjsku Banju, da se odmori. Bio je oduševljen drvoredom mladih divljih kestenova koji se pružao od železničke stanice do Banje. Rešio je da kupi plac i sagradi vilu u kojoj bi po izlasku u penziju uživao sa porodicom - počinje priču 79-godišnji primarijus dr Dušan Kostić, vojni hirurg i pukovnik u penziji, o svom dedi po majci Jovanu Cakiću, poznatom učitelju i komiti iz Kumanova u Makedoniji.
 

Turska vlast je Jovana osudila za organizovanje atentata 1905. u Kumanovu i smrt bugarskog egzarhijskog mitropolijskog namesnika Aleksandra na pet godina robije, koju je izdržavao u skopskom kazamatu. Godine 1908. nakon dolaska mladoturaka na vlast u Turskoj svi politički zatvorenici u carevini su amnestirani, među njima i učitelj Jovan.

- Pozvali su ga u Beograd, gde su mu predstavnici tadašnje vlasti isplatili učiteljsku platu u celosti za trogodišnje tamnovanje. Za te pare je kupio plac u Banji i sagradio Cakića vilu koja se i danas nalazi u centru Banje, preko puta vile Balkan. Nažalost, posle Drugog rata vilu nam je oduzela nova komunistička vlast, a oca, majku, tetku Veru i nas troje dece smestila u pomoćnu kuću sa dve manje sobe - navodi dr Kostić.
 

Stanislava i Đorđe

Pad u provaliju


Jovan Cakić se rodio 1871. godine u Kumanovu, u bogatoj porodici. Otac Zaharije bio je trgovac kožom, a unosni poslovi po Carigradu i Solunu donosili su dobru zaradu. Imao je sinove Kostu i Jovana i ćerku Genu. Kosta je nasledio očev posao, a Jovan je završio Učiteljsku školu u Šapcu. Gena se udala za trgovca Bojka Bojkovića i imali su sinove Nikolu i Cvetka. Cvetko je gimnaziju završio u Vranju, a potom otišao na Kraljevsku vojnu akademiju. Bio je predratni kraljev oficir, a od njegove dece najpoznatija je Svetlana Ceca Bojković, čuvena srpska glumica.


- Deda je sa učiteljem Antonijem Todorovićem Šarplanincem održavao tesne veze sa komitskim pokretom i Izvršnim odborom u Vranju, koji je formiran 1. septembra 1903. godine. Sastanci su se održavali u manastiru Prohor Pčinjski i tu su se dogovarale akcije, kao i prebacivanje komita, posebno iz preševske kaze, preko Kozjaka i njihov prihvat u istočnom Povardarju - kaže dr Kostić.


Učitelj Cakić se po izlasku iz skopskog zatvora vratio u Kumanovo, a vilu u Banji je izdavao gostima. U braku sa Sofijom imao je ćerke Stanislavu, Pravdu i Veru. Pred Prvi balkanski rat došao je u vranjski kraj gde je organizovao dobrovoljačku četu sa kojom je ratovao u Makedoniji. U Prvom svetskom ratu prošao je golgotu sa srpskom vojskom, ali nije dočekao vaskrs Srbije. Prošao je Albaniju, iskrcao se na Krf gde se oporavio i sa svojom jedinicom je prebačen na Solunski front.


 

- Kod Prilepa se razboleo od malarije i francusko sanitetsko vozilo je trebalo da ga prebaci u najbližu bolnicu. Kretali su se putem, pored neke klisure i survali se. Svi su izginuli. Deda Jovan je sahranjen na vojničkom groblju u Prilepu. Po završetku rata baba Sofija se sa ćerkama doselila u Vranjsku Banju - priča dr Kostić.


Njegova majka Stanislava se udala u Kumanovu 1921. za Đorđa Kostića, predratnog policijskog pisara.


- Očev posao je zahtevao stalna premeštanja po tadašnjoj Vardarskoj banovini. Tako sam se ja rodio u Makedonskom Brodu. Čim je došlo do kapitulacije Kraljevine Jugoslavije morali smo da bežimo od bugarskih fašista koji su okupirali Makedoniju. Rat smo proveli u Knjaževcu, a otac je bio u nemačkom zarobljeništvu iz kojeg se vratio 1946. godine - ističe dr Kostić.


Kuća za oficire


Po završetku rata Kostići su se vratili u svojoj kući u vili Cakića u Banji. Sa njima je bila i Stanislavina sestra Vera koja se nije udavala.


- Stanovali smo u vili do 1948. godine dok nije nacionalizovana. Došli su jednog dana predstavnici nove vlasti uručili nam rešenje i naredili da se odmah iselimo. Majka je pitala gde će sa troje dece, a oni su onako nabusito predložili da se preselimo na klupe u banjskom parku. Ipak su se samilovali zbog dece i dozvolili nam da stanujemo u pomoćnoj kući sa dve manje sobe. U našu kuću uselili su se oficiri i milicioneri. Kasnije su neki to uknjižili kao svoju imovinu, drugi prodavali... Podneli smo zahtev za restituciju i čekamo da nam vrate ono što je naše - navodi dr Kostić.


Ubrzo je porodicu snašla nova pošast, otac Đorđe bio je uhapšen i osuđen na 10 meseci strogog zatvora.


- Zatvor je "zaslužio" kad je na krštenju sina svog šuraka Dimitrija nazdravio: "Neka je Miroslav živ i zdrav, pa neka bude kraljev avijatičar". Neko od prisutnih rođaka hitno je izašao i prijavio slučaj Udbi - priča o porodičnim stradanjima dr Kostić.


On je otišao da se školuje u Beograd i završio je medicinu 1959. Postao je priznat hirurg. Radio je širom Jugoslavije, u Splitu, Skoplju... Raspad Jugoslavije dočekao je na ratištu. Organizovao je ratnu hiruršku bolnicu i 1992. godine otišao u penziju. Iako je mogao da živi u Beogradu odlučio se za Vranje i Vranjsku Banju, gde je doveo i svoju porodicu.
 

Aps ili grob


Stanislav Krakov, književnik i režiser, u delu "Plamen četništva" iz 1930. pisao je o makedonsko-bugarskom sukobu:


Bugarski prota Aleksandar ubijen je četrdesetog dana od smrti srpskog prote Taška Petrovića, u vreme kada je Tašku držan parastos. Tako je prvi put u istočnom Povardarju srpska strana odgovorila ravnom merom na bugarski teror. Na suđenju je bio svedok jedan egzarhijski sveštenik koji je čuo kako su pripucale puške, video kako je pao prota Aleksandar i kako je Jovan Cakić bežao, a kaput sve leteo za njim. Sud je Jovanu izrekao pet godina robije. Iz gomile sveta izašla je njegova majka, potapšala ga po ramenu: "Ako, bre, sinko, ti iz aps će izlezeš, a tija od grob ne izlagat".

 

Alka oko vrata


U zatvoru je Jovan Cakić okupio oko sebe Srbe i Turke robijaše i potukao se sa Bugarima. Povedena je istraga i Cakić je za kaznu bačen u najdublju ćeliju pod zemljom bez svetlosti. Pričvrstili su ga gvozdenom alkom oko vrata uz vlažni zid. Svake noći dizala se pesma iz njegovog podzemnog ležišta. Naš konzulat je obavešten da je Cakić od zlostavljanja poludeo. Mikica Ristić zamolio je ruskog konzula Belajeva i austrijskog grofa Paru da odu u Kuršumdi-han. U dubokoj ćeliji na svetlosti fenjera videli su lice iskrivljeno, nasmejano, razvučeno ludački. Na zahtev diplomata Cakića su vratili među ostale osuđene i tamo se odmah izlečio.


Oči kao trnjine


Jovan Cakić je kao mladić bio naočit čovek i njega su mogle da opišu samo reči tadašnjih devojaka:


"Sve je na oca bio, seme im se ne zatrlo. Oči krupne pa crne kao kalemljene trnjine; veđe crne, kao boje kafe, a savile se iznad očiju kao gusti oblaci ponekad pred kišu! Brkovi mu behu tako pronikli - osamnaesta mu godina - a usta mu mala, kao s parom rasečena; kosa mu crna kao ugljen, pa gusta, prava četka, a sijaše mu kao da je od svile pravljena; i kao da ju je Bog sazdao. Rast mu je bio kao mlad fidan, pa kad hoda savija se kao ruža od vetra."

Ponedeljak 16.07.2012. 08:03
Klasične srpske fore. Ja znam da bi nas rodbina i po jednoj i po drugoj strani prijavila udbi kada bi mogla, iako smo svima pomagali koliko smo mogli. Srpska zavist...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online