Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.07.2012.
14:05
Večernje novosti A

Nova "najezda" Turaka sledećeg vikenda

Nove gužve na autoputevima i magistralnim putevima u Srbiji očekuje se sledećeg vikenda kada će putnici iz Male Azije masovno cirkulisati na relaciji zapadna Evropa - domovina, kako bi stigli pre ramazana. Putari tvrde da su spremni za novu najezdu Turaka.

Kilometarska kolona pred naplatnom rampom u Bubanj Potoku

Na rampama i saobraćajna policija, a moguća je i obustava radova na autoputu.

Kroz Srbiju će ovog i narednog meseca proći više od 500.000 turskih državljana, kažu u turskom listu "Hurijet", koji zemljacima godinama daje uputstva kako da se ponašaju na putu od mesta gde žive i rade do matične države, na relaciji dužoj od 2.000 kilometara.

Posebne navale turista iz Male Azije, na privremenom radu u zemljama zapadne Evrope, očekuju se ovog vikenda, uoči početka ramazana, 20. jula, jer svi žure da dođu u zavičaj pre praznika. Do tada će u jednom pravcu Koridorom 10 proći njih nekoliko stotina hiljada, a potom će povratak teći do sredine septembra.

Ministar za infrastrukturu, Milutin Mrkonjić, naložio je "Putevima Srbije" da hitno nađu rešenje kako se gužve na naplatnim rampama više ne bi ponovile. U akciju je uključena i Saobraćajna policija, a ukoliko bude potrebno tokom vikenda, po nalogu ministra Mrkonjića, obustaviće se i radovi na obnovi autoputa kod naplatne stanice "Bubanj potok".

"Dogovorili smo se da policija preusmerava šlepere na alternativni pravac, odnosno na izlaze sa autoputa na naplatnim rampama "Aleksinac" i "Aleksinački rudnici" i da dalje teretnjaci saobraćaju magistralnim putem do Niša, kako ne bi stvarali gužvu", kaže rekao je za "Novosti" Zoran Drobnjak, v.d. generalnog direktora "Puteva Srbije".

"Svi naplatni kanali na rampama biće otvoreni 24 sata. Takođe, ubrzaćemo naplatu putarine i tako što će naši radnici savetovati vozačima još pre naplatne stanice da pripreme novac za putarinu. Time ćemo ubrzati protok. Kroz zaustavnu traku usmeravaćemo vozila u kojima ima male dece da što brže prođu naplatu", kaže Drobnjak koji je nedavno izjavio da gužve na putevima Srbije nama donose samo korist.

Dakle, "Putevi" će angažovati dodatnu radnu snagu koja će na svaka dva sata da menja umorne inkasante. Takođe, radnici će pre naplatne rampe deliti letke na nemačkom i turskom jeziku, kao upozorenje vozačima da pripreme novac. U pripravnosti će biti i ekipe tehničke službe ukoliko dođe do kvara u nekoj od kabina.

Inkasanti će imati pripremljenu dovoljnu količinu sitnog novca. "Putevi" će obezbediti i cisterne sa vodom kod naplatne rampe "Nais", a dežuraće i "Hitna pomoć". Preko medija i Automoto saveza, "Putevi Srbije" će, ukoliko procene da će biti gužvi, apelovati na naše građane da tokom vikenda koriste alternativne pravce.

Izlazak vozila iz Beograda kod Bubanj potoka u petak i subotu odvijaće se u dve kolovozne trake, zbog radova na obnovi dela autoputa u dužini od 500 metara. Ti radovi, kako kaže Drobnjak, ukoliko bude potrebno biće obustavljeni da bi i zaustavna traka bila u funkciji. Ali, on ipak očekuje da neće biti takvog priliva vozila da bi radovi morali da se obustave. Inače, u subotu će putari završiti posao na obnovi tog dela saobraćajnice, tako da će u nedelju sve tri trake ka Nišu biti prometne.

Na naplatnoj rampi "Nais" kod Niša, gde je prošlog vikenda, za 48 sati, iz pravca Beograda prošlo rekordnih više od 40.000 vozila, spremno očekuju novi talas u subotu i nedelju, uglavnom motorizovanih Turaka.

"Verujemo da se neće ponoviti haos od prošlog vikenda, kada su Turci gotovo istovremeno krenuli sa lokacija na kojima su se usput odmarali", kaže, Dragan Milić, šef naplatne stanice "Nais".

"Što je do nas, tehnički i kadrovski, pripravnost smo podigli na maksimum, a sve ostalo zavisi od okolnosti na koje ne možemo da utičemo", kaže Milić.

Na graničnom prelazu Horgoš na snazi su sve mere pripravnosti kako bi ovog vikenda zadržavanje bilo što kraće. Kako saznajemo, biće otvoreni svi terminali, a carinici i granična policija primenjivaće selektivnu i bržu kontrolu putnih isprava i prtljaga.

"To naravno ne znači da roba neće biti kontrolisana, već da će se pretresati vozila po individualnom izboru carinika, te se svima savetuje da na vreme prijave šta unose u zemlju", kažu carinici na Horgošu.

"Kako bi se rasteretio najfrekventiji granični prelaz, savetujemo da se koriste i Kelebija, Bajmok i Đala."

Za predstojeći talas turista dodatno se priprema i Uprava saobraćajne policije MUP Srbije. Prema rečima generala Dragiše Simića, načelnika ove uprave, na terenu će biti dodatnih patrola, koje će raditi na otklanjanju mogućih gužvi.

"Gde god to bude situacija dozvoljavala preusmeravaćemo saobraćaj na alternativne pravce, kako bi se izbegle gužve. Pored toga, u toku su razgovori sa preduzećima, koja izvode radove na putevima da, ukoliko je to moguće, bar na nekoliko sati obustave aktivnosti, kako bi vozila nesmetano prošla i kako se ne bi stvarala "uska grla",a samim tim i gužve", objašnjava general Simić.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije poslednjih dana dodatno su pojačali kontrole, a sa tim će se nastaviti, kako bi nesavesne vozače uočili na vreme i predupredili nesreće, pišu "Novosti"

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online