Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 13.07.2012.
10:18
Z. Marjanović - Vesti A

Oplenac narodu, a ne tajkunima

Posle iznenadne smrti Miluna Gavrilovića, dosadašnjeg upravnika Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, a potom imenovanjem Vladana Živulovića za v.d. upravnika, prema rečima Dragana Jovanovića, u Topoli je u narednom periodu sve moguće, pa i blokada prilaza Oplencu, jer su meštani nezadovoljni izborom Živulovića.

NA METI OTIMAČA: Zadužbina kralja Petra na Oplencu

Tim povodom u Topoli je održana i konferencija za medije na kojoj su govorili Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola, kneginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla Karađorđevića i Srđan Srećković, čovek koji bi prema blagoslovu vladike eparhije šumadijske Jovana, većeg dela članova UO Zadužbine, srpske dijaspore i naroda Topole bio najbolji kandidat za upravnika.


"Vladan Živulović i način na koji je postavljen uznemirili su Srpsku pravoslavnu crkvu, njene vernike i građane Topole, jer je reč o čoveku koji je šef kancelarije NATO pakta i njihov veliki lobista. Takođe, reč je o čoveku koji je u ime prestolonaslednika Aleksandra, verujemo samoinicijativno, čestitao tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću na hapšenju Ratka Mladića. Nije nikakva tajna da je Živulović slavio 'uspehe' NATO alijanse 1999. godine koja je sejala smrt, ubijala decu, trovala zemlju i vodu i rušila škole i bolnice", rekao je Srđan Srećković.

Srđan Srećković

On je dodao da je Živulović postavljen na predlog princa Aleksandra, "ali kako verujemo da on živi u okruženju koje mu je odredilo neku vrstu kućnog pritvora, onda je opavdana sumnja u takvu odluku prestolonaslednika".


Još veći problem, prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika opštine Topola, je "mogućnost da se deo imovine Zadužbine izda u zakup novokomponovanim srpskim bogatašima koji su bacili oko na kraljeve vinograde i vinski podrum u kojem je u ovom trenutku nekoliko hiljada litara vina".


"Po našim saznanjima, namera je da se izdaju u zakup zasadi pod vinogradima, reč je o 12,5 hektara obnovljenih zasada pod najkvalitetnijim vrstama grožđa, vinskom podrumu u kojima se nalazi i vinoteka u kojoj su boce sa vinom neprocenjive vrednosti i hotelu Oplenac. Takođe, već imamo saznanja da je deo vina iz vinskog podruma odnet, te ćemo tražiti odgovor koliko je vina odneto, po čijem nalogu, za čije potrebe i da li je vino naplaćeno, a tražićemo i kompletan finansijski izveštaj o poslovanju Zadužbine", rekao je Jovanović.


On je konstatovao da u kraljevom testamentu stoji da vlasništvo Zadužbine ostavlja potomcima na uživanje i narodu na korist, a ne da se proda tajkunima.


"Zadužbina pod određenim uslovima pripada porodici Karađorđević, ali i narodu topolskog kraja", istakao je Jovanović.

Protiv i kneginja


Protiv davanja u zakup vinograda, vinskog podruma i hotela Oplenac tajkunima je i kneginja Jelisaveta Karađorđević, a u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će se dalje dešavati po pitanju izbora upravnika Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu.


Međutim, prema rečima Srđana Srećkovića i Dragana Jovanovića, to je sasvim izvesno, narod Topole će svim sredstvima braniti imovinu Zadužbine.


Toma će pomoći?


Pre nekoliko dana u Topoli su se sastali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, episkop šumadijski Jovan i Srđan Srećković i na tom sastanku je, prema izjavi Srećkovića, dogovoreno da se, prema običaju za predsednika UO Zadužbine izabere čovek iz ovog kraja, a da se odmah nakon formiranja vlade Srbije definitivno reše svi pravno-imovinski odnosi.

POVEZANE VESTI

Petak 13.07.2012. 10:33
Опленац, као и осталу имовину, вратити онима којима то припада, а од којих је национализацијом одузето. Краљ Петар Други није био сарадник окупатора то је сигурно и нема основа да се његовим потомцима не врати неправедно одузето. Исто правило да се примени и на обичне грађане чија је имовина због идеологије одузимана без доказане кривице и сл.,па тако и имовина моје породице која је национализована 60-тих година прошлог века, јер забога имали смо је и пре Другог светског рата! Док се Домаћинима српским не врати одузето дотле ће фукара свих боја и у виду тајкуна и "партија" да упропаштава Србију, јер садашњи тајкуни јесу наследство комунистичког система у сваком погледу.
Petak 13.07.2012. 10:35
Jel to isti onaj Vladan Zivulovic koji je bio direktor FONDA za REFORMU VOJSKE jos 2004gfod..???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online