Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.07.2012.
00:09
Blic A

Srpski mašinci napravili bolid za stazu Formule 1

Ono što u razvijenim zemljama studenti rade u saradnji sa velikim firmama i sponzorima, grupa studenata sa Mašinskog fakulteta iz Beograda uspela je da uradi sasvim sama. U maloj radionici nadomak Pančeva, njih 14 je za nepunih šest meseci napravilo trkački automobil - bolid, kojim će se od 11. do 15. jula takmičiti u “Formuli student” na legendarnoj stazi u Silverstonu kraj Londona.

Bolid koji su napravili mladi Srbi biće vožena na stazi u Silversonu
 

- Noću radimo, danju planiramo, a u međuvremenu, kad stignemo, odspavamo neka dva, tri sata - kažu mladi mašinci koje smo juče zatekli kako u radionici, u kojoj je bilo najmanje 40 stepeni Celzijusa, rade punom parom.


Momci su radili do poslednje sekunde - sklapanje poslednjih delova na bolidu privodili su kraju u petak popodne, jer su već u ponoć morali da krenu put Engleske, u dva iznajmljena kombija koja su, takođe, sami platili.


Materijal koštao 15.000 evra

- Sve smo morali sami, ali ni u jednom trenutku nismo pomišljali da odustanemo. Vukla nas je ista strast zbog koje smo i upisali mašinski fakultet. Rekli smo da ćemo, ako treba, i na gumama spavati, ali bolid će biti završen. I evo, on je tu, a mi ćemo ga za nekoliko dana voziti stazom Formule 1 - priča član tima Rade Zečević (27).

Oni su samo za materijal potrošili više od 15.000 evra. Gde su našli novac, kažu, više ni sami ne znaju. Potezali su sve moguće veze, poznanstva, kontakte, ne bi li našli sponzora koji bi im bar malo pomogao. Međutim, uvek bi sledio isti odgovor - da su klinci koji se zanose nemogućim i da se okrenu realnim stvarima u životu.


- Krpili smo stare delove i snalazili se kako smo znali i umeli. Samo smo motor čak dva meseca ispitivali u laboratoriji Mašinskog fakulteta. Najviše nas je namučilo programiranje upravljačke jedinice, koja je mozak bolida i govori motoru kako treba da radi. Nadamo se da će nas dobro slušati tokom trke u Londonu - kroz osmeh dodaje Predrag Mrđa sa katedre za motore Mašinskog fakulteta, koji nije zvanični član tima, ali je kolegama rado pritekao u pomoć.


Do 100 km/h za tri sekunde!

Najviše su, kažu, ponosni što su i pored svih teškoća uspeli da naprave automobil koji po brzini može da parira i mnogo skupljim modelima.

- Za tri sekunde, naš bolid može da dostigne brzinu do 100 kilometara na sat. Možda nemamo mnogo toga u naturi, ali imamo u glavi. Iskoristili smo naš najveći potencijal - znanje, i zato samouvereni idemo na put - poručuje treći član Trifun Miličević (25).

Zbog finansija, i juče su morali da rade ceo dan, usavršavajući mašinu do poslednjeg minuta. Bolid čak, kažu, nisu ni stigli da isprobaju, pa će prva vožnja biti upravo ona na stazama Formule 1.


- Ima različitih disciplina i svako od nas će voziti po jednu. Trke bolida razlikuju se od većine klasičnih trka. Meriće se ponašanje vozila i ocenjivaće se izdržljivost i njegovo ponašanje na stazi, ubrzanje, kao i maksimalna brzina koju postiže. Koje god mesto da osvojimo, mi smo naš bolid napravili i ovu misiju smatramo pobedničkom - dodaje Rade.

Naši studenti će se u Engleskoj takmičiti sa oko 150 najvećih svetskih univerziteta. Po završetku takmičenja, vraćaju se u Srbiju da usavrše bolid kako bi 15. septembra otputovali u Italiju.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 09:56
Lepo Zavidim im na kolicini entuzijazma :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online