Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.07.2012.
16:16
Večernje novosti A

Carski rez u modi

Žene u Srbiji najviše vole da na svet donesu potomstvo bezbolno i prirodnim putem. Epidural se uvukao među srpske porodilje kao najveći prijatelj, pa više od 30 odsto žena i ne pomisli da uđe u salu dok ne primi anesteziju.

Foto: Arhiva
 

Ne tako jednostavan, ali podjednako popularan među ženama, naročito glumicama i pevačicama, jeste i carski rez. Prema poslednjim zvaničnim podacima, više od 36 odsto žena u Srbiji porođeno je u operacionoj sali.

- Najbolji porođaj je onaj koji se obavi prirodnim putem - kaže dr Spaso Anđelić, ginekolog i načelnik Odeljenja dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“. - Visok je, međutim, procenat carskih rezova u Srbiji, a naročito u našoj klinici, jer ovde dolaze najteži slučajevi iz cele zemlje. Postoje komplikovane situacije koje zahtevaju ovakav porođaj i ne postoji nijedan drugi način da se on izvede.

U Srbiji je u 2010. godini od 67.142 porođaja čak 24.548 završeno carskim rezom. Ovo se odomaćila kod trudnica, pa ima slučajeva da se u dogovoru sa doktorom odradi carski rez iako za to ne postoje nikakve medicinske potrebe.

Iako ne postoje precizni podaci o tome koliko prosečno traje porođaj u Srbiji, stručnjaci smatraju da je, prirodnim putem, prvorotkama potrebno od osam do 16 sati, dok se žene koje već imaju decu porađaju nešto kraće. Postoji i norveška studija koja objašnjava da nervoznim ženama potrebno osam sati da bi se porodile, dok kod onih koje su smirene i opuštene porođaj traje šest i po sati.

Svakako, miljenica mnogih žena jeste epiduralna anestezija. Svake godine je sve veći broj onih koje se odluče za bezbolno donošenje na svet. Mnoga porodilišta u Srbiji, međutim, nemaju mogućnost da pruže budućim majkama ovu uslugu. Nedostatak anesteziologa najviše utiče na to.

- Epidural je poboljšao porođaj i doprineo je tome da se žene lakše odlučuju da rode drugi ili treći put - objašnjava dr Anđelić.

- Kada joj se da anestezija, žena oseća kontrakcije i napone, ali nema bolove. Trauma od porođaja tada gotovo i da ne postoji.

I većina stručnjaka složiće se da je najbolje za majku i bebu kada se pusti da priroda učini svoje. Zbog toga smatraju da ništa ne treba ubrzavati, osim u situacijama kada postoji neki medicinski razlog, kada je ugrožen život majke ili deteta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.07.2012. 21:04
ako porodilja sama traži carski rez, cena zahvata je oko šesto evra...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online