Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 08.07.2012.
18:52
Beta A

Vladika moli Srbe da ostanu u Talinovcu

Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije pozvao je Srbe povratnike u selu Talinovac kod Uroševca, gde su pre dva dana ubijeni supružnici Ljiljana i Milovan Jevtić, da istraju i ostanu u svojim domovima.

Vladika Teodosije
 

Povratnici zahtevaju da nadležni u njihovom selu otvore policijsku podstanicu, a vladika je podržao taj njihov zahtev i najavio da će u njihovo ime to zatražiti od nadležnih.

Teodosije je u razgovoru s povratnicima poručio da istraju, jer je cilj poruke žločinca koji je ubio Jevtiće, da se povratnici obeshrabre i da odu s tog područja.

"Ako bi povratnici to učinili, to bi bio uspeh tog zločinca. Ne samo zato što je uzeo dva života, nego da i ostali Srbi odu sa svojih ognjišta i da ovde više Srbi ne žive", rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da je odlazak poslednja stvar na koju treba da misle. Vladika je podsetio da je povratnicima u ovom selu i ranije prećeno, ali da to nadležni nisu ozbiljno shvatali i da se desila i ova tragedija koja je sve potresla.

"Taj zločin je veliki udarac za povratnike, ali i za sve Srbe koji opstaju na Kosovu i Metohiji", rekao je Teodosije.

U razgovoru s novinarima on je ocenio da Srbi povratnici žele da ostanu na svojim ognjištimna, ali da njima u tome svi treba da pruže svaku moguću pomoć kako bi opstali.

"Mi kao crkva učinićemo sve što je u našoj moći da im pomognemo i apelovaćemo na ovlašćene da pruže bezbednost Srbima u ovom selu", rekao je vladika.

Teodosije je ocenio da bi zbog pogoršane pogoršane bezbednosne situacije u ovom selu trebalo otvoriti policijsku podstanicu. Komandir policije u Uroševcu Ćazim Reka, koji je prisustvovao razgovoru, kazao je da on nema pravo da otvara podstanice, ali da će o tom zahtevu obavestiti nadležne u komandi policije u Prištini.

Predstavnik povratnika Branislav Milenković kazao je da će Srbi povratnici dati šansu nadležnima da za mesec dana otvore policijsku podstanicu, a ako se Srbima ne osigura bezbednost i ne ispune data obećanja, napustiće svoja ognjišta.

Predstavnik Srba povratnika iz susednog sela Baljak Rajko Stevanović, koji je takođe učestvovao u razgovoru, podržao je Milenkovića i najavio da će, ako se isele povratnici iz Talinovca, s njima otići i povratnici iz susednih sela Babljak i Srpski Babuš, a time bi bio završen povratak u opštinu Uroševac.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.07.2012. 19:42
O cemu prica ovaj lazni episkop(pravi je episkop vladika Artemije) na cije mesto ga je postavio hasim taci.Cak i fotografija na kojoj su ova gnjida teodosije(sibalic)i taci i gde se srdacno rukuju.Sta vise reci.A ovih par Srba u Talinovcu su dovedeni tu po siptarskom programu za slikanje Potemkinovih sela.Uzeli su siptarske dokumente za onih 40 evra mesecno i to je jedini razlog sto su oni tamo.Jer kakvi su to Srbi koji primaju siptarske(UCK)''policajce'' u kucu kao i ovog laznog episkopa i one srpske(ako su uopste Srbi)izdajnike kao sto su sasa rasic i slobodan petrovic.Gnjida do gnjide i njih primate u kucu za onih 40 evra.Sad mi Srbi udarajte minuse ali z.najte da je to ziva istina
Nedelja 08.07.2012. 19:13
Hoce li "vladika" da ostane sa njima bar mesec dana ?
Nedelja 08.07.2012. 19:21
Majko moja, kako da ostanu? Pa ubijaju ih, a nema ko da ih zaštiti. I kakav je to život kada nisi slobodan nego te čuva policija itd. Trebaju zapadne sile da shvate da tamo, pod ovim uslovima, bez naše policije i vojske, nema bre života. Lako je pozivati na ostanak i živetu u strahu i neizvesnosti. Kako ostati. imati decu i mirnu budućnost? Neki ne shvataju da nas Albanci ne žele i da im je od uvek bila namera da očiste Kosovo od Srba. Ovo je signal povratnicima šta ih čeka kad se vrate na svoju zemlju. Ovo gledaju zaštitnici Albanaca i nije ih briga. Sram ih bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online