Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.07.2012.
13:49
Večernje novosti A

Zbog vrućina vanredna situacija?

Ukoliko Sunce nastavi da žari Srbijom, a vrućine (po)ostanu nesnosne, Vlada - i to ova tehnička - mogla bi da oglasi alarm.

Moguće je proglašenje vanredne situacije
 

Proglašenje vanredne situacije sasvim je mogući scenario, ali samo pod uslovom da gradski čelnici širom Republike ujedinjeno konstatuju da je nastavak normalnog života i rada - nemoguć.

U Štabu dodaju i da ih ove ekstremno visoke temperature ne brinu "samo“ zbog uslova u kojima funkcionišu građani već i zbog opasnosti od izbijanja (šumskih) požara i zato se stanje na terenu prati pomno iz dana u dan.

A ako je verovati prognozi, takav bi se „film“ mogao gledati već za nedelju dana.

"Prema našim poslednjim podacima, u Srbiji se očekuje još jedan vreli talas i to u periodu od 15. do 21. jula", kaže Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, ali dodaje da je još rano za paljenje crvene lampice.

"Naš Zakon o vanrednoj situaciji, poput većine evropskih, ne definiše visinu temperature zbog koje bi država proglasila vanredno stanje, ali se o tome može razmišljati onda kada ekstremna vrućina potraje deset do 15 dana u nizu. Ipak, inicijativu da se proglasi vandredno stanje moraju da podnesu lokalne samouprave, a one to čine kada uslovi u kojima funkcionišu građani postanu toliko poremećeni da grad ne može normalno da „diše“, kaže Marić.

Živa će se ovog leta, prema predviđanjima meteorologa, popeti iznad proseka. Ipak do kraja meseca neće prelaziti 37. stepen, što je ispod maksimalne temperature u Srbiji izmerene od kad postoje merenja. Najtoplije je bilo 24. jula 2007. godine, kada su termometri u Smederevskoj Palanci pokazivali 44,9 stepena.

A ni tada, dodaje on, nije dovoljno da jedan ili dva grada zatraže objavu vanredne situacije, već to mora da se odnosi na znatno širu teritoriju.

Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi, inače, Republički štab i potom je prosleđuje Vladi pa čim ministri daju „zeleno svetlo“ počinje primena. A to je po pravilu - odmah.

"Ukoliko bude potrebno, mi smo već spremni za takvu sednicu Štaba na kojoj bi se proglasila ovakva odluka, ali zasada o tome nema reči", kaže Marić.

Marić, međutim, objašnjava da ova objava ne donosi nikakvo "čudo neviđeno“ već samo pojačava važeća pravila ponašanja:

Ministarstvo rada i socijalne politike ima, na primer, jasne preporuke kako se vladati pri radu na visokim temperaturama, ali ih poslodavci širom Srbije slabo poštuju. Proglašavanjem vanredne situacije one bi, međutim, postale obavezujuće.

Nedelja 08.07.2012. 18:21
Dok se oni sakupe, pa sednu, pa se dogovore, pa potpisu....taman na jesen vanredna situacija..... Srbijoooooo,.....zasto toliko gamadi na jednom mestu....zasto???.. Vanredna situacija je trebalo odavno da bude proglasena, cini se da nema dovoljno novca za penzije pa cekaju da stariji ljudi pocrkaju od vrucine....posle cemo i mi za njima...redom
Ponedeljak 09.07.2012. 11:05
Temperature se mere u hladu, zbog stvarnih temperatura, već bi odavno trebalo da bude uvadena vanredna situacija, da bi se zaštitilo stanovništvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online