Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 06.07.2012.
18:03
Smedia A

Kome u DS smeta uspeh Jeremića?

Zbog preskupog angažmana u UN Vuk Jeremić na "kopljima" javnosti, ali i svoje stranke. Stručnjaci se slažu da će se skupština stranke odrediti dalju sudbinu Jeremića. "Preveliki budžet baca senku na njegov politički uspeh", poručuju jedni, dok su drugi mišljenja da njegov uspeh ne treba dovoditi u pitanje!

Još nije ni počeo predsedavanje GS UN a već ga prate problemi: Vuk Jeremić
 


Od kako je izabran za predsedavajućeg u UN, ministar spoljnih posolova Vuk Jeremić ne uživa preterane simpatije svojih kolega. Vatra se posebno rasplamsala u trenutku kada su u Vladi počeli pregovori oko novčanih sredstava koja će na godišnjem nivou pripasti Jeremiću i njegovom timu za troškove života i rada u Njujorku. Ipak, kitike su se najmanje očekivale od njegovih partijskih drugara, koji su se prvi izleteli sa kritikama na račun predsedavajućeg UN.


- Jedno je procena optimalnih troškova, koje Srbija želi da uloži da bi iskoristila predsedavanje u UN na optimalan način, a sasvim je drugo da se za taj zaista važan državni uspeh koji je Jeremić postigao sada dovodi u pitanje - kaže analitičar Nikola Jovanović.

Prvi je zamerke uputio zamenik predsednika DS Dragan Đilas, koji je odluku Vlade da za finanisiranje Jeremićeve kancelarije odobri "sedam miliona dolara" nazvao - sramotnom. Suzdržan nije ostao ni bivši bliski saradnik u ministarstvu spoljnih poslova Borislav Stefanović, koji kaže da je osnivanje kancelarije za te potrebe nepotrebno.

Ministar Jeremić, koji je inače najduže uspeo da se održi na funkciji ministra spoljnih poslova - čak pet godina, odmah se odbranio rečima da je budžet za njegovu kancelariju u Njujorku još u formiranju.

Podsetimo se, juče je Vlada potvrdila da će Jeremićevom timu i njemu godišnje biti obezbeđeno 2,9 miliona dolara.

Na skupštini DS-a pokazaće se kome smeta Jeremić!

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da će skupština DS-a koja će biti održana do kraja godine pokazati kome Jeremić smeta ili ne. Po njegovom mišljenju, preveliki budžet baca senku na Jeremićev politički uspeh.

-Da li će se on kandidovati na njoj, kakvo će mesto zauzeti posle, ostaje da se vidi…Sigurno da ima ljudi kojima smeta, ali ne mogu o tome spekulisati. Za DS bi bilo najgore da stvari koje ne valjaju da se guraju pod tepih, jer oni su doživeli neku vrstu političkog svedočanstva da nisu nedodirljivi, da mogu da izgube i zato bi bilo najbolje da krenu u neku vrstu velikog spremanja na narednoj skupštini. U tom kontekstu je najbolje da daju podršku onima koji uživaju poverenje građana, a da taj neki veštački mir u kuči naruši u cilju opstanka stranke, ističe Stanković.

Stanković ne krije svoju zatečenost sumom koja se spominjala u javnosti. Kako kaže, Srbija nema toliku finnansijsku moć da može da plaća Vuku Jeremiću platu od 28.000 evra i još 15.000 evra ili dolara za stan.

Vuk Jeremić je najavio da će njegov sedmočlani tim mladih diplomata u Njujorku predvoditi bivši ambasador u UN Dejan Šahović.

Kako kaže, saradnici iz drugih država će raditi o trošku svojih vlada, a u visokom savetu biće i neka od najuticajnijih imena svetske diplomatije koja će, kako navodi, raditi bez nadoknade.

-Budžet će formirati nova vlada, na osnovu parametara Ministarstva spoljnih poslova za diplomate koji službuju u SAD, rekao je on.
 

- To bode oči celokupnoj javnosti i ostavlja jako lošu sliku o ponašanju političke elite u Srbiji, pre svega one elite koja je grupisana oko DS-a. Nažalost, sve se dešava u trenutku kada se zemlja nalazi u velikoj krizi i kada se spominju rigorozne mere štednje; kada se od naroda traži odricanje od malih primanja- pojavljuju se političari koji traže ogroman novac za sebe i svoje predsedavanje. Mislim da je to pokrenulo ovu lavinu neprijatnih javnih polemika, ali i podstakla članove stranke da tu stvar preispitaju, mišljenja je Dejan Vuk Stanković.

"Varnice" u DS-u nisu novina

 

Profesor Predrag Simić smatra da raskoli u DS-u nisu ništa novo. Prema njegovim rečima šteta je da takva partija ne učestvuje u vlasti.

 

-Između Dragana Đilasa i Dragana Šutanovca je uvek bilo varnica,kao i između Jeremića i Šutanovca, ali da li će doći do partijskih previranja, to znaju oni sami. Šteta bi bila da takva partija ne učestvuje u vlasti, jer to je bila poslednja od onih petooktobarskih partija koja se klela u Đinđićevu zaostavštinu, a danas u suštinu su na vlasti oni koji su bili s druge strane “Petog oktobra”, ali sa petooktobarskim idejama, kaže profesor FPN-a.

 

Jeremiću u DS-u odavno "nije dobro"

-Vuk Jeremić je doživeo jako lošu sudbinu u DS-u, činjenicom da nije izabran za potpredsednika na prethodnoj skupštini stranke. Sada kada je stranka doživela poraz i na predsedničkim izborima, i oko formiranja Vlade, sigurno je da su isplivale neke slabosti koje su postojale i ranije. DS karatketiše panika i nervoza oko njene buduće sudbine, tako da ovakve epizode sa Jeremićem, izlaze na površinu. Oni su politička garnitura u odlasku, tako da je normalno da postoji veći stepen negativne energije.Ono što je novo, i pozitivno je da je DS rešio da stane na put nerealnim zahtevima jednog svog člana, zaključuje analitičar Dejan Vuk Stanković.

-Vuk Jeremić je doživeo jako lošu sudbinu u DS-u, činjenicom da nije izabran za potpredsednika na prethodnoj skupštini stranke. Sada kada je stranka doživela poraz i na predsedničkim izborima, i oko formiranja Vlade, sigurno je da su isplivale neke slabosti koje su postojale i ranije. DS karatketiše panika i nervoza oko njene buduće sudbine, tako da ovakve epizode sa Jeremićem, izlaze na površinu. Oni su politička garnitura u odlasku, tako da je normalno da postoji veći stepen negativne energije.Ono što je novo, i pozitivno je da je DS rešio da stane na put nerealnim zahtevima jednog svog člana, zaključuje analitičar Dejan Vuk Stanković.

POVEZANE VESTI

Petak 06.07.2012. 18:24
Šcajcarac je predsedavanje obavljao volonterski. Plačali mu troškove stanovanja, i življenja.
Petak 06.07.2012. 18:14
NI MENI NIJE DOBRO ČIM ČUJEM..DS.... ODMAH POMISLIM NA GOMILU LOPOVČINA.
Petak 06.07.2012. 18:39
To mu dodje "da komsiji crknr krava" ... jer svi ce izgubiti fotelje koji su rovarili i krali po drzavi a samo Jeremic ce ostati na poziciji (na kojoj inace ne odlucuje nista) A jedan od najboljih "radova" DS-a je otvaranje preko 170 AGENCIJA koje ovu Drzavu kostaju 850,000.000 Evrica godisnje...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online