Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.07.2012.
14:25
Beta A

Sever KiM: Treba nam prosrpska vlada

Odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova i Metohije ocenili su danas na zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici da se bezbednosno stanje dramatično pogoršalo i da su za to isključivo odgovorni predstavnici međunarodne zajednice.

Krstimir Pantić: Međunarodna zajednica kriva za situaciju na KiM

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da su međunarodne misije dužne da svim građanima obezbede miran i siguran život, ali se ponašaju suprotno svim međunarodnim normama i zakonima, i suprotno Rezoluciji 1244 UN i Kumanovskom sporazumu iz 1999.

"I sadašnji komandant Kfora Erhard Drevs nije odoleo pritisku Albanaca, i, pred kraj svog mandata - kao i njegov prethodnik - čini nepromišljene poteze koji ozbiljno ugrožavaju mir, bezbednost i živote, kako pripadnika Kfora, tako i građana na severu Kosova i Metohije koji ne žele i nikada neće pristati da žive u takozvanoj državi Kosovo", rekao je Pantić.

On je ukazao na niz, kako je rekao, "opasnih incidenata" u poslednje vreme i ocenio da isključivu odgovornost snose pripadnici Kfora i Kosovske policijske službe.

Pantić je zatražio od komandanta Kfora da odmah pošalje snage koje bi obezbeđivale zgradu Opštine Kosovska Mitrovica i naselje "Tri solitera" i time spreči eventualne incidente.

U sličnom tonu su govorili i predsednici Opštine Zvečan i Zubin Potok, Dragiša Milović i Slaviša Ristić, i odbornici Milan Ivanović i Goran Lazović. U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni, odbornici iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su zaključili da se sva otvorena pitanja, umesto silom i pritiscima, moraju rešavati političkim i mirnim sredstvima.

Oni su upozorili predstavnike Kfora i Euleksa da prestanu da proširuju i utvrđuju nadležnost napriznate Republike Kosovo jer za to nemaju mandat.

Oštro je osuđena namera da se otvori kancelarija Vlade Kosova u severnoj Kosovskoj Mitrovici što je zakazano za ponedeljak, 9. jul. Učesnici sastanka smatraju da je i taj pokušaj osuđen na propast jer su građani na referendumu 15. februara rekli da ne žele albanske institucije i da ih nikada neće prihvatiti.

Odbornici su pozvali građane da ignorišu Kancelariju, a sve koji su su se tu zaposlili, da se što pre povuku i ne daju legitimet "kvazi-instituciji".

Oni su rekli da očekuju brzo konstituisanje Skupštine Srbije i formiranje Vlade koje, kako smatraju, treba da budu "prosrpski orjentisane", da zajednički utvrđuju i odgovorno sprovode državnu i nacionalnu politiku, raspravljaju o svim značajnim pitanjima, a o Kosovu i Metohiji "moraju imati odgovoran i jedinstven pristup".

Za ponedeljak u 10 sati na trgu Šumadija, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zakazan je miting građana opština severa Kosmeta, a povod su ugroženost i pritisci na Srbe.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.07.2012. 14:41
Od takve vlade nece biti nista, jer bilo ko da je komponuje DS ili SNS su u stvari lice i nalicje jedne iste marionetske vlasti kojom upravljaju upravo oni koji su zasluzni za ovakvo stanje na Kosmetu i uopsteno u Srbiji. Lepo su predstavnici opstina sagledali realnu situaciju, ali trebaju biti svesni da na buducu vlast mogu da se oslone koliko i na prethodnu, a to znaci da ce biti na strani okupatora i siptarskih terorista. Ali, mogu sami da daju doprinos, time sto ce regulisati pitanje svih onih Srba koji rade ili imaju nameru za siptare i u njihovim terorististickim institucijamaa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online