Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 03.07.2012.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Norveški novinar tuži kosovsku policiju

Norveški novinar i pisac Kristijan Kaš (Kristian Kahrs), koji je 2000. godine bio oficir Kfora, priveden je na tokom vidovdanskog parastosa na Gazimestanu i osuđen za narušavanje javnog reda i mira. Kosovski policajci su mu iz torbe izvukli, zgužvali i bacili majicu sa srpskom zastavom. On je tražio objašnjenje zbog čega su ga kosovski policajci priveli u baraku.

Kristijan Kaš




- Možda nije bilo najpametnije to što sam im rekao da su majmunska država... Smatram da imaju izbor, ili će da poštuju ljudska prava i slobodu reči, ili, ako neće, onda mogu da budu i zemlja majmuna - kaže za "Vesti" Kaš, poznat po tome što je svojevremeno javno zatražio oproštaj od Srba zbog zla koje su pretrpeli tokom i posle NATO bombardovanja 1999.


Šta se Vama sve dogodilo na Gazimestanu?
- U Gračanici sam imao majicu sa srpskom zastavom jer sam hteo da pokažem poštovanje prema Vidovdanu. I dok smo čekali ispred Gazimestana, čuo sam da to baš nije pametno, pa sam majicu skinuo i stavio u torbu, a kačket sa srpskom zastavom sam stavio u džep. Nisam hteo da provociram. Kada sam došao kod policajaca, oni su mi otvorili torbu, izvadili majicu i bez reči je bacili. Rekao sam im da sam međunarodni novinar i da na to nemaju pravo, a jedan mi je na to odbrusio: Ovo je Albanija, nije Srbija. Odgovorio sam: Izvinite, ovo je Srbija!


Šta se nakon toga dogodilo?
- Na ulazu na Gazimestan, hteo sam da se žalim, da razgovaram sa komandantom ili portparolom, da pozovu Euleks ili Oebs, ali oni nisu dozvolili ništa. Moja je greška

Tražim oproštaj


Zbog čega je vama važno da isterate istinu o Srbima na Kosovu?
- Bio sam deo NATO-a na Kosmetu. Neki mi kažu da je kasno za kajanje, ali Srbi imaju pravo da budu ljuti. Ne mogu da ih nateram da prihvate moje izvinjenje. Mogu samo da tražim oproštaj. U mojoj zemlji ne znaju dovoljno šta se dešava u Srbiji. Naš sadašnji ministar odbrane kaže da Rambuje nije bio dovoljan razlog za rat. U našem parlamentu ima 169 poslanika. Kada izdam knjigu, lično ću svakom od njih dati po primerak. Zamoliću ih da dobro razmisle kada budu sledeći put odlučivali da Norveška ide u rat.

što sam bio uporan. Policajka KPS-a, Srpkinja G. G. je rekla "Uvedite ga"! Ispitivali su me iz obaveštajnog odeljenja kosovske policije. Između ostalog, rekli su da sam na Kosovo ušao ilegalno jer sam došao preko severa.


Kako ste se "branili"?
- Odgovorio sam da nije moja greška što nemaju carinu na severu. Rekao sam im i da mi je žao što ima takvih policajaca u KPS-u, da ne poštuju slobodu govora i ljudska prava, na šta su mi odgovorili - ako je to tako u Evropi, onda nećemo u Evropu! Razumem da su Albanci mnogo osetljivi jer su u procesu izgradnje identiteta - ali kažu da su multietničko društvo, a smetaju im srpske zastave. A, na svakom ćošku u Prištini vise kosovske i albanske zastave zajedno.

Šta ćete sada uraditi?
- Platio sam 500 evra kazne, i sada okupljam advokate da tužim kosovsku policiju. Pozivam sve koji su spremni da se bore za ljudska prava da mi se pridruže. Na Gazimestanu kosovska policija je bila ta koja je provocirala. Ne kažem da treba suditi svakom policajcu. Ima i poštenih ljudi. Neki su mi nezvanično rekli da nisu dobro postupali.



 

Bio sam idealista, ali previše naivan

 

Kao vojnik norveškog Kfora bili ste na Kosovu 2000.
- Došao sam iz demokratske Norveške da pomognem da se napravi demokratija i brane ljudska prava. Bio sam idealista, previše naivan. Kada sada čitam šta sam napisao kao oficir za informisanje, nije mi to prijatno iskustvo. Ali, sve ću to napisati u knjizi "Izvini, Srbijo" koja izlazi naredne godine. Prvi osećaj kolektivne krivice osetio sam 16. februara 2001. godine, kada sam video u Podujevu bombama uništen autobus Niš ekspresa. Zapitao sam se zašto samo ušli u rat, šta smo to uradili Srbima. Zato sam i ponovo došao da im se lično izvinim.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.07.2012. 12:05
kad su je babuni naselili..sasvim logično
Utorak 03.07.2012. 12:11
Pokajnika ce biti sve vise i vise ,sa zapada, kako ko otvori oci i najzad progleda... ..... I ovaj je prvo krenuo u Srbiju onomad ,sa predrasudama zadojen od svojih politicara i Svetske medijske kampanje mocnika NVO !!
Utorak 03.07.2012. 14:04
Šta bi kandićeva rekla na ovo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online