Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2012.
19:27
Kurir A

Nišlija počasni građanin Gruzije

Jurica Stanković obnovio je skijalište na Kavkazu i lično od predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija dobio pasoš ove zemlje.

Jurica Stanković sa pasošem Gruzije

Kada je pre devet meseci otišao u Gruziju Jurica Stanković, jedini srpski magistar skijanja, nije ni sanjao da će ubrzo postati počasni građanin ove zemlje.

Desetostruki državni prvak u skijanju i snoubordu i dugogodišnji trener snoubord reprezentacija Srbije i Grčke posle sportske karijere okrenuo se organizaciji skijališta u Srbiji. U Javnom preduzeću "Skijališta Srbije" proveo je tri godine, ali, kako kaže, političke nesuglasice učinile su svoje.

"U tom preduzeću proveo sam tri godine. Jedan period na mestu pomoćnika generalnog direktora 'Skijališta Srbije', a jedan kao rukovodilac ski centra 'Kopaonik'. U mom mandatu desile su se velike promene na Kopaoniku. Nove žičare, postrojenja za veštački sneg, rekonstruisane su staze. Napravili smo rekord po broju prodatih karata. Nakon toga došlo je do političkih nesuglasica, jer ja nisam član nijedne partije. Sve što vredi Srbija se trudi da istera i to se pokazalo i na mom slučaju", rekao je Stanković.

Na preporuku čuvene svetske kompanije za projektovanje skijališta "Ecosign", koja je radila ski staze u Sočiju, Kalgariju, Naganu i mnogim drugim mestima, Nišlija Jurica Stanković odlazi u Gruziju. Na planini Kavkaz već je postojalo skijalište Gudauri koje je trebalo renovirati i otvoriti za turiste i nove goste. Kako kaže Stanković, on je to uspeo da uradi za samo devet meseci.

"Gudauri se nalazi na najlepšem delu Kavkaza, na površini od 100 kvadratnih kilometara. Ima idealnu klimu i najvišu žičaru koja izlazi na čak 3.500 metara nadmorske visine. Trajanje snega je nekih šest meseci, tako da praktično nema potrebe za veštačkim. Za samo jednu sezonu ja sam tamo napravio 20 kilometara novih staza, 3 nove žičare, osavremenio sam i modernizovao skijalište", kaže Stanković.

On ističe da je posle završene sezone profit povećan za preko milion evra, četiri puta je povećana prodaja karata, a izgrađeno je duplo više kilometara staza.

"Kao kruna uspeha dolazi nagrada predsednika Gruzije koji mi je lično u svom kabinetu uručio njihov pasoš. Na to sam vrlo ponosan i nisam se uopšte dvoumio da li da prihvatim. Oni su takođe pravoslavna zemlja, a ja sam se po prvi put u drugoj zemlji osećao kao da sam kući", rekao je Jurica.

Jurici Stankoviću, kako kaže, ponude stižu sa svih strana. Zovu ga Azerbejdžanci, Šveđani, Norvežani i Švajcarci, ali on bi najradije ostao u svojoj zemlji. "Tu mi je porodica, dvoje male dece. Priča sa 'Skijalištima Srbije' nije gotova i ja bih voleo da se otvori konkurs, da stanem svakom na crtu", bio je jasan jedini srpski magistar skijanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online