Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2012.
18:25
Vestionline A

Topi se Balkan od vrućina

Loznica je danas, kao i juče, bila najtopliji grad u Srbiji, gde je u 15 sati izmerena temperatura vazduha od 37 stepeni Celzijusa.

Novosađanka spas pronašla na Štrandu

Na ulicama Loznice malo je prolaznika, a veliki broj građana osveženje nalazi na kupalištu Lagator ili na plažama kraj Drine.

Lekari preporučuju građanima laganiju vitaminsku ishranu, nadoknadu tečnosti i da bez preke potrebe do predvečerja ne izlaze iz domova. Pre pet godina izmerena je temperatura od 42,3 stepena, što je apsolutni maksimum u poslednjih 110 godina, od kada se u tom gradu meri temperatura.


Tropske temperature već danima traju u celom regionu, a prema prognozama meteorologa tako će biti i narednih dana. Novi toplotni talas koji je zahvatio Crnu Goru doneće i narednih dana maksimalne dnevne temperature koje će dostizati čak 40 stepeni Celzijusa, najavio je Hidrometeorološki zavod.

Meteorolozi su saopštili da će neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine svakodnevno rasti, a tek sredinom nedelje se očekuje blagi pad maksimalnih temperatura i to na severu Crne Gore.

Zbog tropskih temperature, MUP Crne Gore je izdao upozorenje u kome se navodi da će Crna Gora do 5. jula biti na udaru drugog toplog tropskog talasa, koji će usloviti rekordne temperature koje uslovljavaju i ekstremno visoki indeks opasnosti od požara, posebno u širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i na primorju.

Slična situacija je u i Bosni i Hercegovini. Novi toplotni talas koji je tokom vikenda zahvatio celu BiH potrajaće narednih dana, a temperatura će, prema najavama meteorologa, dostizati i preko 40 stepeni Celzijusovih.

Zagrepčanke se rashlađuju u fontani

Višegrad je juče sa 42 stepena Celzijusovih bio najtopliji grad u Evropi. U Mostaru je sinoć u 22 sata temperatura vazduha iznosila čak 32 stepena, što je zvanično najviša zabeležena temperatura u tom gradu.

Banjalučka i višegradska regija imaju "crveno upozorenje", što je najviši nivo upozorenja, objavio je Republički hidrometeorološki zavod. Nadležni zavodi u BiH i regionu objavili su upozorenje da su polja meteoalarma, koji upozorava na opasne vremenske pojave u celoj Evropi, obojeni narandžasto.

Analiza Hidrometeorološkog zavoda predviđa da će ovo biti izrazito topao mesec sa temperaturama iznad višegodišnjih proseka. Prema istim analizama, osveženja se očekuju 8. jula, kada bi, kako se predviđa, temperature trebalo da padnu na tridesetak stepeni.

U Hrvatskoj već danima traju velike vrućine, s tim da je juče bio vrhunac toplotnog talasa, dok bi se tokom ove nedelje temperature, prema prognozama, tek neznatno smanjivale.

Kako u Hrvatskoj već duže vreme nema obilnijih kiša, a ona koja je pala u prošli ponedeljak, tek je uspomena, u nekim krajevima javljaju se teškoće s vodom. Ugostitelj Jerko Jukić iz Drvenika Velikog za "Slobodnu Dalmaciju" rekao da ovih dana na tom ostrvu kod Trogira ima više rakije travarice nego vode, slično je i na još nekim ostrvima. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online