Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 01.07.2012.
00:55
Večernje novosti A

Srpski masoni otvaraju univerzitet

Na Godišnjoj skupštini Ujedinjenih velikih loža Srbije (UVLS) u Beogradu, 400 delegata dalo je saglasnost za izgradnju prvog masonskog univerziteta i za pokretanje procesa ujedinjavanja srpske masonerije, saznaju beogradski mediji.

- Dogovorili smo se da jedna od naših misija, koja će doprineti napretku i UVLS, ali i našeg društva, bude osnivanje visokoškolske ustanove na kojoj će profesori i predavači biti srpski masoni i braća iz inostranstva. Za studente ćemo obezbediti stipendije, a potom i posao - kaže za ''Novosti'' Vladimir Marković, veliki majstor UVLS.

Foto: Ilustracija

- Cilj je da obrazujemo slobodne zidare, da podignemo kvalitet obrazovanja u Srbiji i sprečimo ''odliv mozgova“ u svet. Usvojili smo i projekat izgradnje čitavog masonskog kompleksa u kome ćemo napraviti novi hram i naš prvi univerzitet.

Planirano je da u Beogradu naredne godine sa radom, u iznajmljenim prostorijama, počne Akademija umetnosti, a da se do 2017. izgradi masonski univerzitet sa internatom. Biće to jedina javna institucija bratstva slobodnih zidara na Balkanu i po mnogo čemu jedinstvena u svetu.

Obedijencija Ujedinjene velike lože Srbije nastala je juna 2006. godine kao regularna, nezavisna i suverena slobodnozidarska organizacija, koja pod svojom zaštitom ima 20 loža u Beogradu, Novom Sadu, Loznici, Kruševcu, Zrenjaninu... Jedina ima svoje stalne hramove na Voždovcu i u Novom Sadu.

- Shvatili smo da su slabosti u obrazovanju glavni uzrok za razjedinjenost srpske masonerije. Želimo da što kvalitetnije obrazujemo mlade ljude i ostvarimo proces unifikacije srpske masonerije - objašnjava Marković.

Po njegovom shvatanju, suština masonerije je kraljevska umetnost stvaranja, dobrota i humanost. Pravi masoni su dobri ljudi sa vrlinama, kaže Marković, i kao primer navodi pisca Milorada Pavić, koji je bio ''divan i plemenit brat“.

UVLS je već otpočela dijalog sa Regularnom velikom ložom Srbije (RVLS) oko ujedinjavanja i stvaranja jedinstvene srpske obedijencije, kako bi se ispoštovao princip bratstva da u jednoj državi postoji samo jedna velika loža.

- Za proces objedinjavanja dobili smo podršku pet Ujedinjenih velikih loža Nemačke i Velike lože Austrije. Njihova braća će biti medijatori dogovora članova UVLS i RVLS, kao dve jedine legitimne obedijencije u Srbiji - otkriva Vladimir Marković detalje.

Prvi razgovori počeće u avgustu. Proces unifikacije srpske masonerije predviđa da UVLS i RVLS, koje imaju po 500 aktivnih članova, prvo između sebe razmene priznanja, a potom da usvoje novo ime i deluju jedinstveno.

Nedelja 01.07.2012. 01:15
Jel u Crnoj Travi otvarate tu skolu za zidare !!??
Nedelja 01.07.2012. 01:07
Jos nam samo vi hvalite na celu ovu muku......
Nedelja 01.07.2012. 03:45
Сада ће и Ватикан да отвара своје универзитете како би показао своју снагу.Е,Србијо! када ће наш народ схватити да нам сви они раде о глави.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online