Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.06.2012.
12:20
Blic A

Od branja borovnica dnevno zarade 4.000 dinara

Zbog loših vremenskih uslova, oštre zime i toplog leta rod malina ove godine je prepolovljen. Zato su se proizvođači malina i sezonski radnici okrenuli branju borovnica, jagoda, pečuraka, od kojih dnevno može da se zaradi od četiri pa do sedam hiljada dinara, navode beogradski mediji.

Otkup je obezbeđen na više mesta u Ivanjici i u okolnim opštinama, novac u dogovoru sa otkupljivačima mogu dobiti odmah po predaji voća, piše ''Blic''.


Tročlana porodica dobrih berača borovnica dnevno može da ubere i do 100 kilograma. Cena u otkupu je od 180 do 200 dinara po kilogramu.

Foto: Ilustracija



Šumske jagode kreću se od 560 do 620 dinara, ali skoro da ih i nema jer su niske temeperature ostavile traga. Međutim kultivisana jagoda, koja se po ukusu i mirisu ne razlikuje od šumske, postala je hit jer je u otkupu 450 dinara.

Brda u podnožju Golije Javora i Čemerna već su plava od plodova borovnica. Iako je od ranije važilo pravilo da se borovnice ne smeju brati pomoćnim sredstvima (češljevima) već samo ručno, godinama se to prećutno čini. Ispostavilo se da provlačenje češljeva kroz borovnjak može biti veoma korisno jer kida stare izdanke i podmlađuje borovnjak, a berači više naberu.


- Nije lako na 40 stepeni brati borovnice. Moramo ujutro ranije da ustanemo kako bismo izbegli vrućine a i zahtevno je traži fizičku spremnost. Može lepo da se zaradi, ali i da se puno radi - kaže Daca Bošković.


Dragan Đurašević iz Osonice razočaran je prinosom maline ove godine.


- Niske pa visoke temperature gotovo da su mi uništile malinjak. Neću imati da pokrijem troškove ulaganja, a o zaradi ne razmišljam. Da bih zakrpio rupe u kućnom budžetu, moram da berem šumske plodove. U ovom kraju ima dosta borovnica, do ove godine bilo je i jagoda. Ako umete da berete borovnice kako treba, može fino da se zaradi - priča Đurašević.


Ivan Vasović iz sela Luke kod Ivanjice ima 10 ari kultivisane jagode. Veoma je zadovoljan rodom, ali i otkupnom cenom i plasmanom.


- Jako je važno kada berete šumsko voće, bilo da je reč o jagodama, borovnicama ili malinama da imate obezbeđen plasman i dobru cenu. Radi se puno. Najteže je branje jer su jagode niske i čitav dan ste u čučećem položaju. Ali moram priznati da mi je to izvor prihoda bez kog bih veoma teško mogao finansijski da opstanem u ovo teško vreme - kaže Ivan Vasović.

Nedelja 01.07.2012. 06:24
Isto su pričali i za višnje. Meni treba dva sata da naberem kofu višanja od osam kilograma. Neko želi da prikaže kako Srbija nudi fanatastične uslove zarade, ali je narod lenj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online